Zyxel: dit zijn vijf netwerk- en securitytrends voor 2014

Redactie WINMAG Pro
Lijstjes: we krijgen er geen genoeg van. Zoals deze bijvoorbeeld, van Zyxel. De netwerkspecialist schetst vijf netwerk- en security-trends die belangrijk worden in het komende jaar.

Doordat er steeds meer gewerkt wordt op van huis meegenomen tablets, laptops en smartphones, is het des te meer zaak om de beveiliging van apps, data en services tiptop in orde te hebben. Dat concludeerde onlangs ook onderzoeksbureau Gartner.

Het beveiligen van een draadloos netwerk is geen sinecure, volgens Tonko de Wit, marketing manager van leverancier van breedbandoplossingen. 'Er komen veel zaken bij kijken waar IT-afdelingen in 2014 rekening mee moeten houden, zoals het opzetten van beveiligingsregels en het benutten van moderne netwerktechnologie. Meer cloud en meer internet brengt hogere veiligheidseisen met zich mee. De markt beseft zich nog niet altijd dat security hierbij een issue is of kan worden.' Het is echter niet de enige trend met consequenties voor de netwerkomgeving. Daarom heeft ZyXEL een lijst samengesteld met netwerk en security trends voor het bouwen van een veilige en robuuste netwerkomgeving in 2014.

1.    Security en wireless is de combinatie

Steeds meer organisaties willen ook in 2014 hun werknemers, klanten en partners tevreden houden met een Wi-Fi. Dat geldt niet alleen op kantoren maar ook in hotels, restaurants, benzinestations, concertzalen en festivals. Elk wireless netwerk moet proactief beveiligd zijn indien het BYOD gaat ondersteunen, aldus De Wit: “Bij BYOD heb je vaak met de situatie te maken dat het persoonlijke device van een werknemer niet altijd goed tegen malware is beveiligd. Je moet dus de beveiliging van je wireless netwerk op een heel hoog niveau zetten. Je kan dat doen door antivirus in de wireless access points toe te passen die de verbindingen met devices permanent controleren. Zo kan er proactief malware worden gevonden op het BYOD apparaat. Het netwerk wordt dus veiliger, waarbij niet alleen een pc, tablet of smartphone, maar ook een wireless controller is uitgerust met antivirus. Verder kan je met netwerkbeheertaken er voor zorgen dat gebruikers van een BYOD-device geen groot gevaar vormen voor bedrijfsbestanden. Je kan een BYOD-gebruiker bijvoorbeeld alleen toegang geven tot het internet, maar niet tot bestanden.”

2.    10 Gigabit Ethernet geeft boost aan performance netwerk

Het Wi-Fi netwerk binnen een organisatie moet niet alleen veilig zijn, maar ook een hoge beschikbaarheid garanderen. Hierdoor kunnen gebruikers veilig en snel gebruik kunnen maken van hun internet en apps. De Wit: “Veel organisaties kiezen voor een nieuw wireless netwerk in combinatie met een bestaande 10/100 ethernet netwerk. Dat verhoogt echter de kans op performance problemen. Een nieuwe generatie van managed, unmanaged en smart switches, wlan-controllers, access points en unified threat management (utm) appliances zorgen voor een veiliger netwerk met een hoge performance. De keerzijde is dat bij hogere netwerksnelheden ook bijvoorbeeld serveraansluitingen zwaarder belast worden. Hiervoor  kunnen organisaties beter overschakelen naar een 10 gigabit Ethernet switch.”

De Wit vervolgt: “Performance is belangrijk, daarom zijn 10 gigabit Ethernet switches van belang. Steeds meer gebruikers hebben data-intensieve applicaties. Daardoor heb je  een stevige backbone nodig, anders creëren je bottlenecks. 10 Gigabit zorg dat de datastroom goed loopt. Een 10 gigabit netwerk voorkomt breedband issues, zeker in omgevingen waar sprake is van server virtualisatie met bijvoorbeeld VMware of Microsoft Hyper-V. Daarvoor heb je een gegarandeerde bandbreedte nodig. 10 Gigabit Ethernet switches zijn dus belangrijk voor een bedrijfsinfrastructuur.”

3.    Power over Ethernet (PoE) als enabler van Internet of Everything

Access points die gevoed worden met PoE switches zorgen dat alle verschillende soorten (draadloze) apparatuur het internet op kan. PoE-technologie speelt steeds meer een belangrijke rol omdat daarmee meer verschillende apparatuur aan het netwerk kan worden gekoppeld, zoals telefoons, camera’s, rookmelders en andere sensoren. Deze trend wordt omschreven als de Internet of Things (IoT). De Wit: “Op het gebied van camerabewaking zie je een omslag van analoog naar digitale camera’s. PoE-switching-technologie voor IP-surveillance is interessant voor klanten met een analoog Closed Circuit Television (CCTV) netwerk. Ze kunnen migreren naar een IP- of convergence netwerk met nieuwe high-definition camera’s en surveillance monitoring oplossingen. Tegelijkertijd moet je dan wel voor voldoende bandbreedte zorgen die bijvoorbeeld ook 4K streams aankunnen. Dankzij PoE-technologie is er op de punten waar apparatuur aangesloten moet worden geen aparte stroomtoevoer meer nodig. Je ziet daarom dat steeds meer access points, remote switches en camera’s worden gevoed door middel van Power over Ethernet.'

Mkb kijkt naar prijs/performance

Het mkb wil geen groot netwerkplatform, die wil ook in 2014 vooral betaalbare switches met een hoge performance. Er is wel een verandering gaande, aldus de Wit. “Vroeger ging het vooral om de aankoopprijs. Afgelopen jaar is er sprake van een omslag: de combinatie van prijs en performance wordt belangrijk, want applicaties moet beschikbaar blijven voor de business en nieuwe softwarepakketten stellen hogere eisen aan het netwerk. Daarnaast kan je investeringen niet blijven uitstellen. Het mkb zal meer eisen stellen aan switches, zoals cloud-gebaseerde tools voor beheer van al hun netwerken, meer redundantie, meer power, een hogere Quality of Service (QoS) en een hogere prestaties dat mogelijk wordt gemaakt met 10 gigabit Ethernet technologie.'

4.    Verticale markten omarmen Wi-Fi

Organisaties uit verschillende verticale markten zullen om uiteenlopende reden hun omgeving meer draadloos en veilig maken, volgens de Wit: “Zo is de hospitality markt een interessante markt voor security en wireless oplossingen. De trend is dat wireless in hotels steeds vaker gratis wordt aangeboden, zoals bij McDonalds, benzinestations of supermarkten. Steeds meer organisaties spelen daarop in om klanten tevreden te houden met gratis Wi-Fi. Maar zo’n locatie moet wel sterke beveiligd zijn.'

5.    Security appliance markt convergeert verder

De convergentie van security appliances is een sterke trend die zich in 2014 voortzet, vertelt De Wit. 'In het verleden waren er verschillende security appliances, zoals voor utm, antivirus, firewall of wireless controller appliance. Nu worden er vaker complete utm oplossingen ontwikkeld met verschillende functionaliteiten in één device. Dat heeft ook een kostenvoordeel; je hoeft minder geld uit te geven en maar één device managen. Daarom zullen web managed appliances, waarbij meer functionaliteit geïntegreerd wordt in één device de komende jaren een enorme vlucht nemen.'

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie