Zo sterk als de zwakste schakel: security en cryptocurrency

Zo sterk als de zwakste schakel: security en cryptocurrency

Redactie WINMAG Pro
Technologie verandert de manier waarop we werken, communiceren, consumeren en betalen. In het bedrijfsleven bevindt het laatste zich sinds een aantal jaar op de valreep van verandering. Traditioneel geld is uit de mode. De financiële wereld ontwikkelt digitale bankier- en betaalmogelijkheden. Maar Apple Pay en de particuliere portalen van ABN Amro en ING zijn slechts het tipje van een ijsberg aan innovatie. Duiken we de diepte in, dan belooft cryptocurrency de meest radicale verandering teweeg te brengen.

De wereld kent honderden valuta’s. Crypto kent er duizenden. De markt groeit gigantisch hard. Dat heeft alles te maken met onafhankelijkheid.

Cryptocurrency staat voor een digitale betaalmogelijkheid die bankloos verifieert en registreert. Wanneer twee mensen over dezelfde cryptovaluta beschikken en het eens zijn over een transactie, kan deze transactie waar en wanneer dan ook plaatsvinden. De transactie wordt openbaar geregistreerd, wat inhoudt dat elke opvolgende transactie met gemak te relateren is aan eerdere transacties. De bron van het geld blijft te achterhalen.

Van oudsher zien banken er mede op toe dat transacties tussen individuen eerlijk en veilig plaatsvinden. Bij cryptocurrency wordt deze rol vervangen door een geavanceerde versleuteling van de opslag, uitwisseling en registratie van transacties. Veiligheid staat centraal. Het mag dan ook geen verrassing heten dat ‘crypto’, een kernonderdeel van de term, te relateren is aan ‘encryption’, wat letterlijk vertaalt naar ‘versleuteling.’

Hoewel security een grondsteen van deze moderne financiële wereld is, zijn gebruikers niet per definitie veilig. Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Individuen blijven kwetsbaar.

Crypto is groots. Investeringen groeien in populariteit. En de kans dat jij - bijvoorbeeld temidden van één van de Bitcoin-gekten van de afgelopen jaren - hebt nagedacht over de aanschaf van cryptovaluta is aanwezig. Maar als eigenaar en verwerker van dergelijke valuta loop je risico’s. De ene beurs, digitale portemonnee of medehandelaar is de andere niet. Investeer je in crypto, dan dien je jezelf veilig te stellen.

De digitale portemonnee

Bitcoin kopen? Je dient een bewaarmethode te hebben. Net zoals het geen goed idee is om honderden euro’s te pinnen en in vier verschillende broekzakken op te slaan, dien je na te denken over de manier waarop je cryptocurrency bewaart. Hiervoor bestaat geen centrale bank, dus bewaak je jouw eigen geld. Dat kan op een versleutelde drive. Of een ‘crypto wallet’. Het laatste bestaat uit een fysiek device dat tweestapsverificatie toevoegt aan een reeks versleutelingsopties.

Beurzen

Het inslaan van crypto gebeurt doorgaans via een beurs. Net zoals het aantal cryptovaluta’s groter is dan traditionele valuta’s, vind je een groter aantal cryptobeurzen. Zo’n 500, om iets preciezer te zijn. Hoewel transacties worden geregistreerd, en het wisselen van valuta transparant plaatsvindt, kunnen kwaadwillenden je nog altijd misleiden. Bijvoorbeeld door zich voor te doen als één van die 500 beurzen. Lees je in voordat je tot een wissel overgaat.

Houd rekening met het feit dat sommige beurzen handige koerssoftware integreren, en andere uitsluitend als wisselkantoor te werk gaan. Dergelijke software kan ondersteunen op het moment dat je de smaak te pakken hebt. En ben je op dat moment volledig ingewerkt op een beurs die niet of nauwelijks met de tools samengaat, dan loop je gebruiksgemak mis.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie