Zo kom je erachter hoeveel Google en Facebook écht van je weten

Peter Güldenpfennig
Dat Google en Facebook veel van je weten, dat is voor niemand meer een geheim. Maar wanneer je letterlijk geconfronteerd wordt met hoeveel data ze over jou hebben, dan is het toch even schrikken.

Toch is dat exact wat Dylan Curran heeft gedaan toen hij op Twitter tweet voor tweet uitlegde hoe je erachter kan komen wat Google en Facebook precies van je weten en bijhouden. De collectie tweets bestaat uit 30 in totaal, waarbij hij zijn eigen data gebruikt als voorbeeld hoe minutieus gebruikers worden ‘gevolgd’ door zowel Google als Facebook.

Google, Facebook en jouw informatie

Zowel Google als Facebook bieden je opties om de informatie die zij over je verzamelen in te zien en eventueel te downloaden. De hoeveelheid data is ongetwijfeld een schok voor velen. Wanneer je geen moeite doet je digitale sporen te verbergen of te verwijderen, kunnen Google en Facebook als het ware jouw digitale leven geheel reconstrueren.

Een enge gedachte? Behoorlijk. Waarschijnlijk zullen velen er ook voor kiezen om maar vooral niet  geconfronteerd te worden met wat voor informatie er allemaal verzameld wordt door Google en Facebook. Kies je hier wel voor? Dan is  onderstaand stappenplan een goed begin om te kijken hoeveel Google en Facebook van jou weten.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

PeterGüldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen vanPeter