Zo begeleid je de overgang naar de cloud

Zo begeleid je de overgang naar de cloud

Redactie WINMAG Pro
In de toekomst zal het overgrote deel van de ICT zich in de cloud bevinden omdat het organisaties in staat stelt sneller te innoveren, meer agile te zijn en kosten te besparen. Op dit moment stappen bedrijven over naar de cloud of zoeken ze manieren om van de voordelen te profiteren. Deze benadering - het verbinden van infrastructuur en applicaties tussen cloud-gebaseerde toepassingen en bestaande toepassingen die zich op locatie bevinden - staat bekend als een hybride cloud-aanpak. Maar wat is de rol van een IT-professional bij de overgang van een organisatie naar de cloud en hoe ziet de hybride cloud er in de praktijk uit?

Organisaties zijn er in alle soorten en maten. Afhankelijk van het type ICT-omgeving kan een volledige migratie van een on-premise infrastructuur naar de cloud één dag tot jaren duren. Een uitdaging die wij bij Amazon Web Services (AWS) zien, is dat klanten een consistente operationele omgeving nodig hebben tijdens het migreren van hun applicaties om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen. Een goed migratieplan bestaat daarom uit de volgende drie fasen.

1 . Voorbereiden.

Beoordeel de businesscase voor een cloudmigratie. Wat wil je bereiken en hoe ga je de resultaten meten? Heeft de organisatie een gevestigde DevOps-praktijk zoals CI (continuous integration)/ CD (continuous development) of Application Lifecycle Management, toegepast in het hele applicatieportfolio? De antwoorden op deze vragen helpen bij het beoordelen van het migratieplan.

2 . Mobiliseren.

Mobiliseer het team rondom de visie, identificeer waar de eventuele gaten in de kennis zich bevinden en stel de prioriteiten vast. Niet alle migratiebeslissingen kunnen worden geautomatiseerd, maar op basis van de doelen en vaardigheden van de organisatie kan het team de vrijheid krijgen om te innoveren met behoud van security en compliance.

3 . Migreren en moderniseren.

Migreer eerst kleinere projecten en ga dan naar een groter significant project om de toegevoegde waarde te bewijzen. Als het gaat om de daadwerkelijke migratie, zijn er verschillende benaderingen. Een snelle en goedkope manier is om applicaties te verplaatsen volgens de ‘lift and shift’- methode of om ze opnieuw te hosten in de cloud. Deze kunnen dan vervolgens geoptimaliseerd worden in de nieuwe cloudomgeving. Een andere benadering is refactoring, waarbij de hele app opnieuw wordt ontworpen met behulp van cloud-native diensten.

Hoewel de meeste ICT omgevingen geheel naar de cloud kunnen worden gemigreerd, kiezen sommige organisaties liever voor een hybride aanpak. Hier zijn verschillende redenen voor: lage latencyvereisten, problemen met dataresidentie of hoge kosten voor data-overdracht. Organisaties geven er in ieder geval de voorkeur aan om hetzelfde operationele model en dezelfde beheermogelijkheden on-premise en in de cloud te gebruiken.

Cloudproviders bieden hardware die op locatie ingezet kan worden, om computing, opslag, databases en andere services lokaal mogelijk te maken terwijl de organisatie ook verbonden is aan een omgeving in de cloud. Zo begon Phillips met het ontwikkelen van applicaties in de cloud voor de zorg. Met de enorme hoeveelheden gegevens die in korte tijd beschikbaar moeten zijn voor artsen, waren ze genoodzaakt sommige data op locatie te bewaren, terwijl ze hetzelfde operationele model wilden gebruiken als cloudapplicaties. Ze maakten daarom gebruik van AWS Outposts, AWS servers in hun eigen rekencentrum, om hun applicaties voor hun zorgverleners en IT-beheerders op een geheel uniforme manier aan te bieden, verdeeld over 70.000 servers op 1.200 locaties.

Zodra een klant een applicatie naar de cloud heeft verplaatst, kan hij of zij profiteren van de on-demand cloud services en de elasticiteit die de cloud biedt. Voorbeelden zijn het verplaatsen van databases en datawarehouses naar de cloud. Organisaties slaan steeds meer grote hoeveelheden data op omdat dit rendabeler en kosteneffectief kan in de cloud. Klanten kunnen in een hybride opzet hun bedrijfskritische data op locatie bewaren en grotere datasets in een datawarehouse opslaan.

Een andere vaak voorkomende use case voor hybride cloud-toepassingen is het implementeren van business intelligence- ,analyse, en machine learning services. Net als bij een hybride datawarehouse kunnen klanten kerndata op locatie houden en gebruikmaken van real-time analyses, visualisaties of machine learning algoritmes van de data die in de cloud is opgeslagen.

Het is 2021 en de groeiende volwassenheid van de cloud opent deuren voor het MKB, het grootzakelijk bedrijf en publieke organisaties die hun weg naar modernisering willen versnellen. De Engelse spreuk ‘if it ain’t broke, don’t fix it’ is niet van toepassing op digitale trends; en het afgelopen jaar heeft dát bewezen.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie