Zelfstandig ondernemers aan de slag met cybersecurity

Redactie WINMAG Pro

Speciaal voor zelfstandig ondernemers ontwikkelde belangenbehartiger Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) met het Digital Trust Center (DTC) drie interactieve video’s met belangrijke tips voor de digitale beveiliging. Nederland telt maar liefst 1,8 miljoen zelfstandig ondernemers. Uit statistieken van de CyberVeilig Check voor zzp en mkb komt naar voren dat 27% van de zzp'ers geen back-up maakt. Zo'n 49% logt niet in in 2 stappen bij belangrijke bedrijfsapplicaties zoals e-mail. Het niet nemen van dit soort basismaatregelen maakt deze grote groep van zelfstandig ondernemers kwetsbaar voor cyberaanvallen.

Van weten naar doen

Dat sterke wachtwoorden en inloggen in 2 stappen veiliger is, weten de meeste zelfstandigen wel. Toch is het bij is lang niet alle bedrijfsapplicaties ingesteld. Dit kan komen doordat het niet altijd duidelijk is hoe je dat goed instelt. Misschien is het tijdgebrek? Feit is dat de meeste cyberaanvallen niet specifiek getarget zijn, maar massaal verspreid worden op zoek naar een zwakke beveiliging. Zelfstandig ondernemers die met een paar simpele handelingen hun zaak beter willen beschermen, kunnen nu aan de hand van drie korte video's met uitleg en handige praktische instructies aan de slag met hun cyberbeveiliging. 

Drie video's

Op basis van statistieken over de basismaatregelen en doelgroepinzichten hebben PZO en DTC gekozen om drie onderwerpen uit te werken voor zelfstandig ondernemers:

Back-ups maken

Wachtwoorden en veilig inloggen

Updates installeren

Cyberadviseurs hebben hun tips en instructies afgestemd op de dagelijkse praktijk van een zelfstandig ondernemer. De video 's duren 2 à 3 minuten en door de ingebouwde interactiviteit kun je de onderdelen die je al toepast, overslaan. Wie aan de slag wil, klikt door voor heldere instructies en vergroot direct z'n cyberveiligheid.

Samenwerking voor zelfstandig ondernemers

"De groep zelfstandigen is heel divers en groeit hard", aldus Meike Mommers van Platform Zelfstandige Ondernemers. "Maar of je nou in de bouw werkt, tolk of advocaat bent, je bent altijd verantwoordelijk voor je eigen administratie. En voor de veiligheid van je telefoon, laptop en bedrijfssoftware. PZO helpt als belangenbehartiger van zelfstandig ondernemers graag om de weerbaarheid van zelfstandigen te versterken. We gaan deze interactieve video's met tips actief onder de aandacht brengen en roepen anderen op om dit ook verder te verspreiden."

Startpunt voor zzp'ers

Relevante links

Nieuwsbericht: Veel kleine bedrijven zijn onvoldoende cyberweerbaar

Scan: CyberVeilig Check voor zzp en mkb

Checklist: Starten met cybersecurity

CBS: Nederland telt 1,25 miljoen zzp'ers

Aan de slag met cybersecurity

Heb je nog geen kennis en ervaring? Pak het onderwerp cybersecurity dan praktisch en gefaseerd aan met de CyberVeilig Check voor zzp en mkb. Weet binnen 5 minuten wat je vandaag te doen staat om je bedrijf beter te beschermen tegen cyberaanvallen. Download je eigen actielijst en ga vandaag nog aan de slag met onze praktische instructies en tips.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie