Workstations in de praktijk

Redactie WINMAG Pro

Gisteren onthulde HP haar nieuwe ZBook workstations. Om meer inzicht te bieden in hoezeer deze workstations marktbreed in te zetten zijn, nodigde het bedrijf twee sprekers uit, van NASA en van FireWhat Inc., om te laten zien hoe zij de workstation-technologie omzetten naar daden in de praktijk.

FireWhat inc.

Dat een goed geografisch informatie systeem (gis) wenselijk is bij calamiteiten laat Sam Lanier, ceo van FireWhat inc., zien tijdens een presentatie op het HP-evenement in Manhattan, New York. FireWhat Inc. is een leverancier van calamiteitensystemen, waarmee razendsnel informatie over een calamiteit verwerkt kan worden door instanties om adequaat te kunnen reageren. Sam legt uit: ‘Het systeem is bedoeld om mensen beter inzicht te bieden in informatie, om dit te kunnen analyseren en vervolgens iets met deze informatie te doen. Het gaat om het ‘wat’, ‘waar’ en ‘waarom’.

Samen met HP heeft FireWhat een slim systeem opgezet wat tijdens het Amerikaanse brandseizoen in 2015 gebruikt werd om branden te lokaliseren, analyseren en vervolgens efficiënt te kunnen blussen. Sam: ‘Hiervoor hadden we wel workstations nodig die een goede performance bieden, tegen een stootje kunnen en ook bestand zijn tegen vocht, as en extreme temperaturen. Hier kwam de HP ZBook 15 (tweede generatie, red.) om de hoek kijken, die precies voldeed aan onze verwachtingen.’

Vervolgens toont Sam een mooi systeem waarbij op een groot interactief scherm verbonden met de ZBook 15 branden worden bijgehouden en er direct aangegeven kan worden hoe hierop te reageren door analyse van de plek van de brand en de directe omgeving. Zowel de grond als het weer worden in real time in kaart gebracht door het systeem.

Op de vraag of dit systeem al wijdverbreid gebruikt wordt, moet Sam helaas ‘nee’ antwoorden. ‘De technologie is het probleem niet, het probleem is de adoptie en het begrip voor deze technologie door instanties. Per incident is er moor dan 100GB aan data te analyseren, waarbij data integriteit echt een must is. Daar komt deze technologie om de hoek kijken. Verantwoordelijken die deze technologie wel omarmen noemen we de ‘now generation’. Het is in feite een kwestie van tijd voor de noodzaak van een dergelijk systeem ingezien wordt.’

NASA

Een organisatie van een hele andere orde die gebruik maakt van HP’s workstation-technologie is NASA. Stephen Hunter, Manager, Computer Resources & C&DH Architecture voor het ISS-programma bij NASA laat zien hoe dit in zijn werk gaat.

Speciaal voor NASA leverde HP een workstation, de HP 8570W. Deze is speciaal ontworpen om om te kunnen gaan met omstandigheden in de ruimte zoals hoge radiatie en gemaakt van cniet-giftige of -brandbare componenten toegestaan in het ruimtestation ISS. Het apparaat wordt sinds 2014 gebruikt om onder andere divers onderzoek te doen en ook om de medische toestand van de aanwezige astronauten te analyseren.

‘Belangrijk was dat het systeem makkelijk is te upgraden en kan werken met op het ruimtestation aanwezige apparatuur’, legt Stephen uit. ‘Maar net zo belangrijk is een beperkte stroomconsumptie. Samen met HP ontwikkelde NASA het workstation zo, dat deze maximaal 90 watt verbruikt, een reductie van 40 watt. Dit maakt het een van de meest efficiënte apparaten in zijn klasse.’

De wijde industrie

De case van FireWhat inc. en NASA zijn allebei enorm verschillend. Toch laten ze zien hoe breed de workstation-apparatuur van HP in te zetten is. De presentaties zijn slechts een fractie van wat eigenlijk mogelijk is met deze technologie. We zijn dan ook zeer benieuwd hoe de nieuwe workstations van HP ingezet gaan worden. Wellicht komen we daar achter tijdens de introductie van een nieuwe generatie ZBooks, wie weet.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie