WinRAR blijft ons favoriete archiveringsprogramma
Je staat er niet bij stil, maar over de hele wereld gebruiken mensen het programma. Na enig nadenken over functionaliteiten begrijp je wel waarom dat zo is.
Ten eerste is de kans groot dat WinRAR je taal spreekt. Het programma is in meer dan 50 talen beschikbaar. Daarnaast is WinRAR te downloaden voor de grootste besturingssystemen. Niet alleen kun je het archiveringsprogramma gebruiken voor het veelgebruikte Windows 10, ook gebruikers van OS X en Linux kunnen het programma zonder problemen gebruiken. Wat ook meewerkt, is dat het programma een regenboog aan bestanden ondersteunt. Denk hierbij aan de volgende extensies: RAR, ZIP, CAB, ARJ, LZH, ACE, TAR, GZip, UUE, ISO, BZIP2, Z en 7-Zip. Tel daarbij de sympathieke prijsstelling op, en het wordt steeds duidelijker wat deze tool onmisbaar maakt voor talloze gebruikers.
Updates
Misschien is nog wel de belangrijkste reden het aantal updates, want die zijn er met de regelmaat van de klok. 'Dat klopt', bevestigt een woordvoerder van het programma desgevraagd. 'Overigens zijn er twee soorten updates: de definitieve en de bèta-versies.' Gevraagd naar de frequentie van de updates, voegt hij daaraan toe dat ‘dat komt omdat we ontwikkelingen van de markt volgen, naar de vragen van onze gebruikers luisteren en omdat we steeds verder ontwikkelen’. Anders gezegd, wie éénmalig betaalt voor het programma krijgt een leven lang gratis updates, en heeft daarmee altijd de beschikking over een topproduct. Op het moment van schrijven zaten we trouwens op de vijfde bèta-versie van WinRAR 5.60. Tegen de tijd dat het artikel klaar was, kwam de definitieve versie beschikbaar, maar meer daarover hieronder.
Android-error opgelost
Speaking of, de laatste bèta-release van begin juni poetste een paar schoonheidsfoutjes weg. Zo ondervonden sommige gebruikers problemen bij het uitpakken van zip-bestanden. Negen van de tien keer gaat dat goed, maar in zeldzame gevallen dat de gebruiker een archief maakt voor Android, en het dan vervolgens codeert met een niet-Engels wachtwoord, ging het wel eens mis. De vijfde bèta-versie van WinRAR 5.60 loste dat probleem op. De download is beschikbaar voor 32-bit- en 64-bitsystemen.
Aanpassing panel height
Daarnaast lost de release het probleem met de panel height op. Sommige gebruikers ondervonden daar problemen mee nadat ze de toolbarbutton hadden veranderd. De enige manier om dat op te lossen was, tot deze release, het programma herstarten. Dat is nu gelukkig niet meer nodig.
Meer dan alleen maar archiveren
Overigens is het programma niet alleen te gebruiken om grote bestanden in praktische archieven in te pakken, je kunt het ook aanwenden voor een secure omgeving. Zet een wachtwoord op je archief, en WinRAR verstopt je wachtwoord in een digitale maliënkolder van gewapend beton. Je bestanden staan nu achter slot en grendel en zijn alleen nog op te vragen door het intikken van het juiste wachtwoord. Er doen verhalen de ronde dat ze te kraken zijn, maar dat is onzin. Zolang jij ervoor zorgt dat je een lang, uniek wachtwoord intikt zit je gebakken.