Windows Vista Bta 1

Redactie WINMAG Pro
Vier jaar na Windows XP krijgen we eindelijk de bta van zijn opvolger onder ogen: Windows Vista. En het ziet er veelbelovend uit!

De komst van Windows Vista heeft ons toch nog verrast. De computermedia schreven zo vaak over problemen met het project Longhorn, de codenaam voor de opvolger van Windows XP, dat we niet verwachtten zijn eerste echte proefversie (bta) voor de eerste sneeuwbuien te mogen testen. Maar dat valt dus mee.

Overstappen?

Zit er eigenlijk wel iemand te wachten op een nieuwe Windows? De meeste computergebruikers maken vermoedelijk helemaal geen bewuste keuze voor het overstappen naar een nieuwere versie. Het staat gewoon op de computer die ze kopen, klaar. Maar voor bedrijven brengt een upgrade een hoop kosten, werk en onzekerheid met zich mee. Zullen alle applicaties nog goed functioneren, is het wel veilig, kan iedereen er mee overweg? Er moet dus wel wat te winnen zijn.

Windows XP beloofde eindgebruikers een multimedia-ervaring die hun leven zou veranderen en bedrijven een platform dat eindelijk stabiel zou zijn. XP bleek inderdaad een stabiele basis te hebben, maar ook uiterst gevoelig voor internetbedreigingen.
Microsoft noemt de verbeterde veiligheid van Vista dan ook als belangrijkste reden om over te stappen. Het oude systeem van gebruikersnamen met bijhorende rechten is flink gewijzigd. Kunnen gebruikers (en indringers van buitenaf) in XP nog vrij hun gang gaan als ze maar voldoende rechten hebben, in Vista draaien applicaties standaard met beperkte rechten. Zelfs als iemand zich als beheerder heeft aangemeld. In plaats daarvan moet de gebruiker een wachtwoord opgeven als er mogelijk gevaarlijke wijzigingen worden doorgevoerd. Voor indringers van buitenaf betekent dit een fikse barrire. In combinatie met een verbeterde firewall en dichtgetimmerde Internet Explorer, zou Vista een stuk veiliger moeten zijn.

Naast veiligheid zullen de verbeterde uitrol en beheermogelijkheden van Vista bedrijven moeten overtuigen tot een upgrade. Het installeren van Vista verloopt na het aanwijzen van de systeempartitie verder zonder tussenkomst van een gebruiker, wat natuurlijk een zegen is voor systeembeheerders. De grote kracht van Vista is dat het werkt met 'systeemimages'. Hieraan kunnen systeembeheerders op hun eigen systeem drivers, updates en Windows-componenten toevoegen, terwijl de eindgebruikers gewoon hun werk doen. Na het uitrollen van het nieuwe image zijn alle computers weer bijgewerkt, zonder - en dat is vrij speciaal - dat bestaande data verloren gaat. Net zo bijzonder is dat eenzelfde image voor verschillende soorten hardware en Windows-talen gebruikt kan worden. Omdat Vista ook nog eens modulair is opgebouwd, wordt het voor systeembeheerders een peulenschilletje om bepaalde onderdelen toe te voegen of weg te laten. Aldus Microsoft.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie