Windows 8 en de storm van kritiek: terecht? (opinie)
Toen Microsoft begon te experimenteren met een voor Windowssystemen nieuw design (gekleurde vlakken, dikke en heldere typografie), dat wat we nu kennen als de Metro-interface, waren de meeste mensen nog overwegend positief. Nu Microsoft dit design heeft doorgetrokken naar het Windows-besturingssyteem, is de positieve toon omgeslagen. De vraag is, is het terecht dat Microsoft zoveel bakken aan haat moet slikken?
Microsoft heeft het niet makkelijk. Brengen ze een nieuwe versie van Windows uit met minimale veranderingen of verbeteringen, dan klaagt men over gebrek aan innovatie. Als Windows echter radicaal een andere kant opgaat, dan klaagt men over gebrek aan herkenbaarheid. Microsoft kán niet winnen. Dat terwijl alleen al het lef dat Microsoft met hun nieuwe besturingssysteem toont lof en respect verdient.
Experts en sjaaltjes-dragende metroseksuelen
Helaas voor Microsoft zijn it-kenners, trendwatchers en andersoortige ‘experts’ koppig en overtuigd van het eigen gelijk. Zij zien niet graag verandering, tenzij zij deze zelf hebben opgedrongen. En Microsoft luistert dan ook niet naar deze mensen. Misschien maar beter ook, als we Steve Jobs' beroemde uitspraak moeten geloven: 'It's not the consumers job to know what they want'. Niet dat Steve Jobs nu iemand was waar per se naar geluisterd zou moeten worden. Zijn visie beperkte zich ook voornamelijk tot zijn bankrekening, het vormen van een wereldwijd opererende bende bestaande uit sjaaltjes-dragende metroseksuelen die graag bloggen op een Macbook in de Starbucks terwijl ze ‘sophisticated’ kijkend door hun hoornen bril zitten te nippen aan een Café Latte, en het creëren van een mythische status rondom de coltrui. Maar die uitspraak over consumenten, daar zit wel wat in.
De Home-pagina van Windows 8. Schoon en overzichtelijk, zoals een goed besturingssysteem betaamt. Waarom zou je nog terug willen naar het klikken met een muis als je met een enkele handbeweging je computer onder controle hebt? Dit is de toekomst, en je kan er maar beter zo snel mogelijk aan wennen.
Wat hij, of ik, of jij, nodig hebben in een besturingssysteem is maar een ding: vanzelfsprekendheid. Een besturingssysteem hoort intuïtief te werken, eigenlijk zonder dat je er echt bij na hoeft te denken. Maar natuurlijk moet je ook duidelijk worden gemaakt hoe je het onderste uit deze nieuwe kan haalt. Wellicht heeft Microsoft op het gebied van communicatie gefaald. Waarschijnlijk heeft het gros niet eens echt door hoe de interface nu eigenlijk werkt en wat er zo goed (of slecht) aan is.
Ik weet het wel zeker, want als we alle 'backseat-experts' op internet moeten geloven heeft Microsoft oorlogsmisdaden begaan op het gebied van usability en design. Maar niet alleen de usability-hobbyisten uiten hun kritiek. Ook Jakob Nielsen, een expert wiens mening niet eens meer kritisch tegen het licht gehouden wordt vanwege het feit dat hij een behoorlijk verleden heeft opgebouwd als usability-expert, vond Windows 8 ‘verschrikkelijk’.
‘Verschrikkelijk’, omdat Nielsen onder andere hoopte op incrementele veranderingen. Zodat iedereen geleidelijk aan zou kunnen wennen aan de veranderingen in Windows. En Microsoft dus nooit uit de usability-ghetto zou komen waar ze in waren beland met Vista, die ze uit probeerden te komen met Windows 7 en plat hebben gebrand met Windows 8. Gelukkig maar, want er verandert pas iets als je over de grens heen durft te gaan van wat men van je verwacht. In het geval van Microsoft komt dat hen op forse kritiek te staan.
Hardware
De kritiek op het uiterlijk en gebruik van Windows 8 hangt samen met de gevolgen die de keuze van Microsoft om Windows zo radicaal om te gooien heeft gehad voor hardware. Touch-besturing is eerder noodzakelijk dan een ‘gimmick’, en dat steekt. Want je oude hardware, als die geen touchbesturing heeft en wat zeer waarschijnlijk is, haalt niet uit Windows 8 wat er in zit. Krampachtig werpen hardware-fabrikanten hun nieuwe producte de winkel in om mensen te bewegen deze aan te schaffen voor ‘die nieuwe Windows’.
Die apparaten zijn vaak niet van goede kwaliteit, maar vaak wel aan de prijs. En dat weet de consument, die financieel gezien slim handelt en de halfbakken hardware van overijverige fabrikanten negeert. Want consumenten worden nu eenmaal mondiger en informeren zich, terecht, goed voordat zij grote aankopen doen. Het gevolg is waardeloze hardware-verkopen, boze fabrikanten en een schuldige softwareontwikkelaar genaamd Microsoft. Tja, maak je product de moeite waard, dan kan deze én aan de prijs, én in de zak van de consument zitten. Maar in plaats van mee te gaan met de lef van Microsoft en lachend hun ballen te tonen aan een nietsvermoedend publiek speelt men angsthaas en worden er abominabele gedrochten met een stekker de markt opgeworden zoals een konijn haar jongen werpt. Intel-compatible, dus backwards-compatible wat non-Windows 8-software betreft.
Het startmenu 2.0. Het is als het beste wat Windows XP en Windows 7 te bieden hebben, maar dan beter. 'Overdreven' zeg je? Met een enkele tap je programma's openen is een verbetering ten opzichte van een startmenu waarbij je alsnog van menu naar menu gaat totdat je bent waar je moet zijn. Dat was geen startmenu, dat zijn tientallen directories die verstoppertje spelen. Nu kun je in een opslag zien in welk blok je moet zijn, welk programma je moet hebben voor wat je wilt doen en deze direct opstarten.
Gisteren en morgen
En dus worden er blogs, fora’s en websites volgeschreven hoe afschuwelijk Windows 8 is. Hoe er niet over is nagedacht en hoe het eigenlijk een usability-vloek is. Een gedrocht. Een vies wezen wat nooit geboren had mogen worden. De 'backseat-experts' zouden misschien eens verder moeten kijken dan de hard- en software van gisteren en voor de verandering morgen eens vriendelijk gedag zeggen. Ik weet dat een eerste ontmoeting lastig kan zijn. Dat gaat op een ontmoeting met mensen, maar software is niet anders. Reken maar dat besturingssystemen zich al net zo min makkelijk laten leren kennen. En dat is jammer, want misschien word Windows 8 wel een hele goede vriend van je.
Mijn vriend is het al. En dat terwijl het tijdens onze eerste ontmoeting een kennis was waar ik liever een glas water in het gezicht gooide. En ik ben niet eens mensenschuw. Wel verlegen, dus misschien ligt het daaraan? Een goede tip aan alle critici: recht je rug en geef Windows 8 een flinke, eerlijke kans. Want het besturingssysteem verdient het. En jij verdient een dergelijk fris besturingssysteem.
Windows 8: Yay or nay?
Natuurlijk is Windows 8 niet perfect. Bovenstaand stuk is deels een kromme weergave van de werkelijkheid, want Windows 8 krijgt wel degelijk ook terechte kritiek. Windows 8 is een schop onder de kont van een besturingssysteem bedoeld om enerzijds te voorzien in de stijgende vraag naar tablets en touchbesturing, anderzijds om de trouwe Windows-gebruikers niet buiten spel te zetten. Hierdoor kom je in Windows 8 regelmatig onwenselijke situaties tegen. Zoals het opstarten van een niet-Metro applicatie die de Metro-interface verlaat om verder te gaan in een vertrouwde desktop omgeving. Dat is een onoverkomelijk irritatiepunt, ook als je net als ik wél kan werken in beide omgevingen.
De desktop-omgeving van Windows 8 met Charm-bar aan de rechterkant. Niet ideaal om naartoe geworpen te worden door een app. Een noodzakelijk kwaad helaas, aangezien lang niet alle programma's ook maar de minste ondersteuning bieden voor Windows 8. Een kleine troost: het staat vooral die programma's slecht, en niet Windows 8.
En dat is maar een van de vele minpunten. Zo werkt touchbesturing in veel applicaties niet optimaal, zijn veel standaard-apps wel erg kaal en nutteloos (zoals de camera-app van Microsoft) en is navigeren met muis en keyboard een ramp.
Misschien is Microsoft te gemakkelijk geweest in het doordrukken van Windows 8. Maar dat is juist toe te juichen, ook al werkt het (nog) niet allemaal optimaal. Want als iedereen altijd zo dacht, zaten we nu nog in ons berenvel in een tochtige grot te schuilen uit angst voor het onbekende.