Wetswijziging: meer overheidsinstanties mogen vertrouwelijke communicatie afluisteren
Een wetswijziging maakt het mogelijk dat meerdere overheidsinstanties naast de politie vanaf deze zomer vertrouwelijke communicatie mogen afluisteren. De wetswijziging heeft weinig ruchtbaarheid gekregen en dat is opvallend gezien de impact op de privacy van burgers.
Tot nu toe mocht enkel en alleen de politie undercoveragenten inzetten en vertrouwelijke communicatie afluisteren van burgers als hier gegronde reden voor is. Dat gaat vanaf deze zomer veranderen, want dan krijgen bijzondere overheidsinstanties ook deze mogelijkheid. Denk dan aan de Fiod, de Belastingdienst, de Arbeidsinspectie en de marechaussee.
Bestrijding georganiseerde misdaad
De wijziging is bedoeld om georganiseerde misdaad beter te kunnen bestrijden. Tot voor kort deed de politie dergelijke undercover- en afluisteracties op verzoek van instanties, maar wanneer de wetswijziging van kracht wordt deze zomer krijgen instanties de mogelijkheid deze middelen zelf in te zetten.
Opvallend is dat er bijna geen ruchtbaarheid is gegeven aan de wetswijziging en deze zonder al teveel lawaai is aangenomen. Dat vindt ook Vincent Böhre, directeur van privacywaakhond Privacy First. 'Het gaat om een ingrijpende wetswijziging die nog meer inbreuk mogelijk maakt op de privacy van burgers. Dit maakt deel uit van een ontwikkeling die al langer gaande is en die leidt tot een steeds machtigere, alziende overheid die op eigen gezag burgers kan doorlichten zonder dat zij het doorhebben’, aldus Böhre tegenover de Volkskrant.
Niet elke instantie
Een woordvoerder van de Fiod zegt dat zij genoeg expertise hebben opgebouwd in de loop der tijd om het middel in te zetten, maar dat betekent niet dat dit opgaat voor elke organisatie. Zo zegt een woordvoerder van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat zij niet de benodigde expertise in huis hebben om middelen als afluisteren en undercover infiltreren in te zetten. Ook de Arbeidsinspectie zou te klein zijn.