Werkvoorbereider: wat houdt deze functie in?
Verantwoordelijkheid voor het coördineren én plannen van een project of productieproces in onder andere de installatietechniek, industrie en technische dienstverlening. Dát is het werk van een werkvoorbereider. Als werkvoorbereider speel je een cruciale rol bij het realiseren van verschillende processen en projecten, zodat alles vlot verloopt. Klinkt uitdagend, toch?
Wat doet een werkvoorbereider?
In het kort: een werkvoorbereider zorgt ervoor dat werkzaamheden op een efficiënte en effectieve manier worden uitgevoerd, binnen de gestelde budgetten en planningen. Binnen deze baan in de techniek fungeer jij als spin in het web. Wil je aan de slag in deze uitdagende functie? Goed nieuws, want je kan terecht in verschillende technische sectoren, zowel in grote als in middelgrote bedrijven. Voor deze functie bestaan volop baankansen én – niet geheel onbelangrijk – kan je rekenen op een prima werkvoorbereider salaris.
De precieze invulling van het werk hangt af van het bedrijf en de branche waarbinnen je werkzaam bent. We zetten een aantal veelvoorkomende werkzaamheden voor je op een rij:
- Planning: je maakt planningen en schema's voor het uitvoeren van de werkzaamheden.
- Coördinatie: je coördineert de werkzaamheden en zorgt ervoor dat deze in de juiste volgorde en op de juiste manier worden uitgevoerd.
- Materiaalbeheer: je bestelt de materialen en bewaakt de voorraad. Je houdt hierbij rekening met de kosten en de levertijden.
- Kwaliteitscontrole: je controleert de kwaliteit van de materialen en de uitvoering van de werkzaamheden.
- Documentatie: je legt alle werkzaamheden en gegevens vast in rapportages, tekeningen en documenten.
Salaris, opleidingen en doorgroeimogelijkheden
Wat verdient een werkvoorbereider? Welke opleidingen zijn er? En wat zijn de doorgroeimogelijkheden? Het salaris kan variëren. Dit hangt namelijk af van factoren zoals opleiding en ervaring. Over het algemeen verdient een werkvoorbereider een salaris tussen de € 2.500 en € 5.100 bruto per maand. Dit is echter een ruwe schatting en kan in de praktijk variëren.
Er zijn verschillende opleidingen, zowel op mbo- als op hbo-niveau, die je kan volgen om aan de slag te gaan als werkvoorbereider:
- Werktuigbouwkunde: leer alles over het ontwerpen, doorrekenen, produceren en technisch verbeteren van producten, machines en constructies.
- Elektrotechniek: leer alles over het bedenken, ontwerpen én bouwen van technische oplossingen voor verschillende vraagstukken.
- Technische Bedrijfskunde: ontwikkel je op het gebied van bedrijfskunde en technologie. Je leert over het ontwerpen, managen en verbeteren van bedrijfsprocessen.
- Installatietechniek: je leert hoe je installaties aanlegt en hoe je onderhoud en reparaties uitvoert.
Met een diploma op zak en een aantal jaar werkervaring, kan je doorgroeien naar een hogere functie. Als werkvoorbereider kan je opklimmen naar de functie van senior werkvoorbereider, projectcoördinator en projectleider. Liever meer de technische richting op? Kijk dan eens naar rollen zoals engineer, ontwerper of tekenaar.
Iets voor jou?
Dus, ben je accuraat, goed met cijfers, kun je snel en scherp anticiperen, observeren én heb je een vleugje perfectionisme in je? Dan is de functie werkvoorbereider echt iets voor jou! Synsel Techniek biedt verschillende technische vacatures als werkvoorbereider aan. Solliciteer nu en level up your job!