Werken met een wearable

Redactie WINMAG Pro

Wearables, een woord dat je steeds vaker hoort, ook in het bedrijfsleven. Hoewel deze slimme apparaten een enorme sprong aan het maken zijn, is het de vraag hoeveel je er als ondernemer aan hebt. Waar zijn wearables allemaal voor in te zetten op de werkvloer?

Je kunt er inmiddels niet meer omheen: wearables vind je in alle soorten en maten, en met vrij diverse functies. De consument weet bijna niet meer waar hij het zoeken moet, er zijn immers zoveel mogelijkheden. Alleen al een smartwatch uitkiezen lijkt onbegonnen werk, want ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Allemaal leuk en aardig, maar zijn wearables eigenlijk ook te gebruiken in het zakelijk segment?

Smartwatches

Het is gemakkelijk om de smartwatch te noemen als wearable die je in een onderneming kunt gebruiken. In principe is dit slimme apparaatje een verkleinde smartphone, wat meteen zijn functies duidelijk maakt. Lees je e-mail, wees altijd op de hoogte van afspraken en berichten, en mis nooit meer een telefoontje. Als ondernemer wil je niet meer zonder, want je bent altijd verbonden.

Bovenin het smartwatch-segment bevindt zich de Apple Watch, al viel deze na de onthulling toch iets tegen. Waar de wereld veel innovatie verwachtte, had Apple weinig nieuwe functies toegevoegd. Maar Apple staat voor kwaliteit en dat zien we ook terug in haar horloge. Bovendien is het uiterlijk van het apparaat ook erg geschikt voor het zakelijk segment. Strak en simpel, waar we van houden. Prettig van de Apple Watch en andere smartwatches zijn mogelijkheden als navigatie, zodat je niet meer met je smartphone in je hand over straat hoeft. Daarnaast kun je in één oogopslag zien wat jij wilt zien, zoals de weersvoorspelling, je agenda of waar je bent.

Besturen met beweging

Een smartwatch is leuk, maar het besturen ervan gaat niet altijd vlekkeloos. Het scherm is immers klein en je vingers zijn groot. Aria komt met een oplossing. Deze add-on klik je onderop je smartwatch en laat je het apparaat besturen met bewegingen van je vingers. Met Aria kun je elk onderdeel van je smartwatch besturen die je normaal gesproken zou gebruiken door aanraking. Via een bijbehorende applicatie kun je elke beweging instellen. Werken op een smartwatch bood al voordelen, maar Aria geeft je er nog veel meer.

Gezondheid voor alles

Je gezondheid is belangrijk en de hele dag op een stoel achter je bureau zitten draagt daar niet aan bij. De Fitbit is geen nieuwe wearable, maar wel één die erg goed te gebruiken is in het zakelijk segment, al verwacht je dit misschien niet. Fitbit is een stappenteller in de vorm van een armband en er zijn inmiddels allerlei applicaties en platforms ontwikkeld om bij te houden wie er hoeveel heeft gelopen op een dag. Diverse ondernemingen gebruiken zo'n platform als scorebord. Er wordt dus een spel gemaakt van jouw gezondheid: zorg dat je zoveel mogelijk loopt. Je kunt een doel instellen op het apparaat en als je deze behaald hebt, gaan bijvoorbeeld alle vijf de lampjes op de Fitbit knipperen. Niet alleen geeft dit een goed gevoel, het geeft je ook de motivatie om eens de trap te nemen in plaats van de lift. Ideaal als je jouw werknemers en jezelf gezond wilt houden.

Smartglasses

Hoewel Google haar Glass weer terug heeft genomen voor ontwikkeling, komen de smartglasses langzaam op. Modellen als de Google Glass zie je weinig, maar de functies zijn onmogelijk om allemaal op te noemen. Van virtual reality tot augmented reality, alles biedt mogelijkheden, ook op zakelijk gebied. Laat je klanten een gepersonaliseerde versie van jouw product meteen zien of werk nieuwe ideeën live uit. De HoloLens laat bijvoorbeeld onderzoekers van NASA op Mars lopen om daar onderzoek te doen, maar ook op kantoor wordt een smartglass steeds handiger. Misschien hebben we over een aantal jaar geen grote monitor meer nodig, maar draag je slechts een bril.

Earpieces

Nu wearables opkomen, willen we ook steeds meer draadloos kunnen doen. Met slimme earpieces gaan we nog een stapje verder, hiermee kun je meer dan alleen bellen en ook nog eens handsfree. easyTek van Siemens is daar een voorbeeld van. Met dit apparaat heb je een afstandsbediening, mp3-speler en headset in één. easyTek werkt met je smartphone, maar kan audio streamen vanaf twee apparaten en ontvangt ook radio. Bovendien is hij ook te gebruiken in combinatie met tv's en laptops, om jouw manier van werken nog gemakkelijker te maken. De easyTek-applicatie zorgt ervoor dat je geluid vanuit een bepaalde richting beter hoort, ideaal tijdens drukke netwerkevenementen.

De stemming die je wilt

Wearables zorgen er niet alleen voor dat je gemakkelijker kunt werken, maar ook dat je humeur bij je werk past. Dit is wat Thync doet: via een applicatie, hoofdband en twee strips word je ontspannen of energieker. Heb je een stressvolle dag en moet je even ontladen of jezelf losmaken van de stressvolle gedachten? Dan kies je voor Calm en je voelt je meteen ontspannen. Dankzij Energy krijg je juist meer energie, waardoor je alerter en meer gefocust bent. Perfect voor een inkakmomentje dus. Thync werkt met neurosignalen. Kies de juiste strip, plaats hem op de hoofdband en kies de bijpassende stemming.

Draagbare cloud

Alles wordt draagbaar, dus ook je cloud. Dit gebeurt nu in de vorm van ReVault, een apparaat dat eruit ziet als een smartwatch, maar het niet is. Je kunt bij alles wat je op je ReVault hebt staan via je smartphone, tablet of laptop. Voordeel is dat het apparaat met elk operating system samenwerkt. Bovendien wordt al je data versleuteld. Mooiste van alles is dat je ook met de ReVault kunt verbinden via Bluetooth, waardoor je geen kosten hebt aan je internetbundel.

Toekomst

In de toekomst kunnen we nog veel meer verwachten van wearables, diverse ontwikkelaars zijn er immers druk mee bezig. Innovatie, dat is het buzzwoord en hetgeen waar iedereen, zowel de consumenten als de zakelijke markt, op zit te wachten. Iets wat we van Google kunnen verwachten als Project Jacquard lukt. Met dit project wil Google slimme kleding maken, waardoor elke stof verandert in een interactief oppervlak. Een interessante ontwikkeling, met veel mogelijkheden. Bel bijvoorbeeld je klant door even over je mouw te wrijven.

Maar ook Lenovo weet wat innovatie is. Groot probleem met smartwatches is dat je slechts een klein scherm hebt om op te werken en iedereen zo mee kan kijken. Weinig gemakkelijk en privé dus. Lenovo heeft een oplossing: Magic View. Dit is een klein scherm net onder je primaire scherm. Houd je de display voor je oog, dan wordt hij tot twintig keer groter, aldus Lenovo. Op dit scherm kun je naar afbeeldingen en video's kijken, maar ook een route op een kaart zien. Privé en een extra scherm, dat klinkt ons als muziek in de oren.

Nadeel van smartwatches is dat ze snel weer opgeladen moeten worden. Op dit gebied wil het Zwitserse Swatch Group innovatie tonen. De fabrikant wil in haar eerste eigen smartwatch een accu plaatsen die wel erg lang mee gaat, tot wel zes maanden. Ceo Nick Hayek vertelt dat Swatch er met een onderzoeksgroep en batterij-ontwikkelaar Renata aan werkt. Volgend jaar wil Swatch de accu op de markt brengen.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie