Wereld-IPv6-Dag: zo schakel je om naar de nieuwe standaard

Wereld-IPv6-Dag: zo schakel je om naar de nieuwe standaard

Redactie WINMAG Pro
8 Juni is uitgeroepen tot Wereld-IPv6-Dag. Enkele grote internetsites zoals Google, Facebook en Yahoo! bieden deze dag hun diensten behalve via ipv4 ook via ipv6 aan. Maar hoe zorg je nou dat je als bedrijf ipv6-ready bent?

Tekst: Edmond Varwijk

In de huidige situatie, waarbij dergelijke sites alleen via ipv4 te bereiken zijn, gebruikt de pc of server die zo’n site bezoekt altijd ipv4, ook als deze wel ipv6-ready is. Op Wereld-IPv6-Dag zal de pc of server die Google benadert merken dat deze ook op ipv6 te bereiken is en daar de voorkeur aangeven.

Is de ipv6-implementatie niet correct geconfigureerd, dan zal dat vandaag tot storingen leiden. De organisaties achter de ipv6-dag hopen zo bedrijven en overheden wakker te schudden en ook leveranciers van netwerkhardware zonder ipv6-ondersteuning.

Ipv4 vs. ipv6

Iedere computer die met het internet verbonden is, heeft een ip-adres. Dat is een uniek adres waarvan er ongeveer 4,3 miljard beschikbaar zijn, althans binnen de versie 4 standaard (ipv4).

Die ip-adressen raken nu op en daarom is er een nieuwe standaard ontwikkeld, ip-versie 6 (ipv6). Ipv6 gebruikt een veel grotere adreslengte en kan daardoor heel veel meer adressen uitdelen. Het aantal adressen dat beschikbaar komt onder ipv6 is zo groot dat we er waarschijnlijk voor altijd mee toekunnen.

De grootste belemmering van ipv6 is niet onwil of desinteresse, de grootste belemmering is ipv4. De huidige manier van ip-adressering voldoet immers nog voor de zaken van nu, wat de bereidheid om met ipv6 aan de slag te gaan doet smelten als sneeuw voor de zon. Maar er zijn uitzonderingen en nu al wijze lessen om te leren. Tijdig met ipv6 beginnen is er daar een van. Maar wat betekent dat, beginnen met ipv6?

Overstappen

De huidige manier van ip-adressering op het internet heeft zijn beste tijd gehad. Afgelopen februari werden de laatste adresblokken uitgedeeld; providers kunnen alleen nog maar hun bestaande voorraad  opmaken. Het betekent echter niet dat er direct problemen ontstaan op het internet. Toch is overstappen op een nieuwe ip-adressering noodzakelijk om in de toekomst problemen te voorkomen. De uitdaging is daarbij overheden, bedrijven en ook particulieren te laten overstappen. Iedereen moet meedoen.

Volgens ict-specialist Sander Steffann speelt het jaar 2011 daar een belangrijke rol bij. ‘Tot nu toe was ipv6 altijd het speeltje van de techneut maar in 2011 wordt het ook de zorg van de manager’ aldus Steffann. En hij spreekt uit ervaring, behalve dat hij lid is van verschillende nationale en internationale organisaties die de komst van de nieuwe ip-adressering begeleiden is hij ook hands-on betrokken bij het inrichten van ip-netwerken bij verschillende internetproviders en bedrijven.

Noodzaak

De noodzaak ipv6 te gaan gebruiken kan Steffann even simpel als doeltreffend toelichten. ‘Het ipv4-internet zal de komende jaren kwalitatief minder worden. Nederland verbruikt jaarlijks 1,5 tot 2 miljoen nieuwe adressen. Die zijn nodig om de groei van het aantal internetgebruikers en het aantal apparaten dat met internet verbonden is, op te vangen.'

'Zonder overgang naar een nieuwe manier van ip-adressering zullen internetproviders niet anders kunnen dan meerdere gebruikers en ook meerdere bedrijven achter één ip-adres te zetten. Het gevolg hiervan is dat de beslissing over de bereikbaarheid niet meer bij de gebruiker ligt maar bij de provider. Dat is vooral funest voor directe communicatie zoals met Skype en andere voip-toepassingen’, aldus Steffann.

Een doemscenario is volgens Hans Bos, National Technology Officer bij Microsoft Nederland, echter niet nodig. 'Ipv4 en ipv6 kunnen naast elkaar bestaan, daar is bij het ontwerp van ipv6 al rekening mee gehouden. Het internet stopt daardoor ook niet als alle ipv4-adressen op zijn. Organisaties die volharden in het gebruik van ipv4 komen ook niet direct in de problemen terecht. Er zijn technische oplossingen genoeg om dat te overkomen. Maar als we willen profiteren van alle mogelijkheden van het internet als dienstenplatform, dan moeten we over naar ipv6', aldus Bos.

Providers

Volgens Hans Bos ligt een belangrijke sleutel voor de overgang naar ipv6 bij de providers. 'De meeste particulieren en mkb'ers krijgen hun router van de provider en zijn ook voor de toegang tot ipv6 afhankelijk van de isp. Nederland heeft daarbij het nadeel dat het heel snel is overgegaan naar breedbandinternet en er dus veel routers in omloop zijn die geen ipv6-ondersteuning bieden. De vraag is nu: gaan we die vervangen en zo ja, wanneer en door wie?'

Niels Huijbregts van XS4ALL wil de gebruikers daarbij wel tegemoetkomen. 'XS4ALL heeft relatief veel mkb'ers en zzp'ers als klanten. Klanten van XS4ALL die nog een oud modem hebben en met ipv6 aan de slag willen, geven we met plezier een nieuw modem', aldus Huijbregts.

Nadat het eerst enkele jaren de mogelijkheid bood ipv6 via ipv4 te tunnelen, kan XS4ALL sinds 2010 ook een echte ipv6-verbinding aanbieden. 'Steeds meer klanten maken daar gebruik van, maar of die klanten mkb'ers zijn weten we niet', zegt Huijbregts. Behalve de techniek zoals het hele eigen netwerk, heeft XS4ALL om de klanten ook met ipv6 te kunnen helpen, ook alle processen daarop aangepast.  'Ipv6 is bij XS4ALL inmiddels een standaard onderdeel van de dienstverlening.'

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie