‘We hebben de subsidie gebruikt voor een cyberbewustwordingstraining’

‘We hebben de subsidie gebruikt voor een cyberbewustwordingstraining’

Redactie WINMAG Pro

Steeds meer ondernemers vinden de weg naar de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’. Hiermee kunnen mkb’ers en zzp’ers 50% van de kosten van een cybermaatregel, tot een maximum van 1.250 euro, vergoed krijgen. Ondernemers Ivan Deceuninck en Jelle van der Pal maakten dankbaar gebruik van de subsidie, onder meer voor het volgen van een cyberbewustwordingstraining. “Begin daarmee, dan komt de rest vanzelf wel.”

Wachtwoordmanager en tweefactorauthenticatie

Ivan Deceuninck is algemeen directeur bij HelloPets, een e-commerce bedrijf met 16 medewerkers. E-commerce brengt veel beeldschermwerk en online tools met zich mee, en dus cyberrisico’s. Daar is Ivan zich goed van bewust: “Iedereen kan op een verkeerde link klikken of zijn laptop te lang open laten staan. Daarom hebben we de subsidie gebruikt voor een cyberbewustwordingstraining.”

 

De training duurde een halve dag en vond plaats op kantoor. "De grootste les? Dat een ongeluk echt in een klein hoekje zit. We kennen allemaal nog wel de e-mails van de 'Nigeriaanse prins'. Maar dat stadium zijn we voorbij als je ziet wat er tegenwoordig met AI en QR-codes gebeurt." De training heeft de medewerkers geen angst ingeboezemd, maar wel extra alert gemaakt, zegt Ivan.

 

Na de training merkte Ivan dat niet alle medewerkers sterke wachtwoorden gebruikten. Daarom werden er nieuwe regels ingevoerd. "We letten er nu beter op dat onze medewerkers een wachtwoordmanager gebruiken. En we verplichten zoveel mogelijk het gebruik van tweefactorauthenticatie." Verder is het volgens Ivan vooral een kwestie van gezond verstand. Zijn tip aan ondernemers: "Begin met bewustwording, dan volgen de andere maatregelen vanzelf."

 

CyberVeilig Check als bijkomend voordeel

Jelle van der Pal begon drie jaar geleden voor zichzelf als all round ICT-hulp. "Ik heb uiteenlopende klanten: particulieren, bedrijven en non-profit. De diensten die ik lever variëren van het instellen van iemands e-mailprogramma tot uitgebreide werkzaamheden zoals website- en serverbeheer."

 

De subsidie kwam voor Jelle goed van pas: "Toevallig was ik net bezig met de aankoop van een nieuwe netwerkinrichting. Ik heb toch mooi een deel van mijn investering terug kunnen vragen."

 

Ook over de aanvraagprocedure is hij positief: "Je betaalt de factuur vooruit, maar dat was voor mij geen drempel, omdat ik de kosten toch al ging maken. En het geld werd snel gestort. Een bijkomend voordeel was de CyberVeilig Check die je moet invullen tijdens de aanvraag. Als ICT’er denk je snel dat je alles goed voor elkaar hebt, maar zoiets als een offline bellijst had ik nog niet."

 

Jelle heeft alle adviezen goed opgevolgd, maar heeft nog wel een tip voor andere bevlogen ondernemers. "Documenteer alles wat je doet. Je vliegt soms van het ene naar het andere en dan vergeet je weleens iets. De beste beveiliging is weten waar alles zich bevindt in je bedrijf."

 

Over Mijn Cyberweerbare Zaak

Ondernemers kunnen tot 31 december 2024 gebruik maken van de subsidieregeling 'Mijn Cyberweerbare Zaak'. Hiermee kunnen mkb'ers en zzp'ers 50% van de kosten van een cybermaatregel vergoed krijgen, tot een maximum van 1.250 euro. De regeling is bedoeld voor kleine bedrijven met maximaal 50 werknemers en een jaaromzet tot 10 miljoen euro.

Lees verder over de subsidieregeling

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie