Wat zijn de taken van de bedrijfsarts?

Redactie WINMAG Pro
De bedrijfsarts ondersteunt u op het gebied van het verzuim en de gezondheid van uw medewerkers. Maar wat houdt dit in praktijk precies in? Hier leest u wat de bedrijfsarts allemaal voor u doet.

Wat is een bedrijfsarts precies?

Een bedrijfsarts is een medisch specialist. Het is een beschermde titel. De naam bedrijfsarts mag dus niet zomaar gebruikt worden, dat is strafbaar. Een bedrijfsarts moet geregistreerd staan in het BIG-register en heeft de opleiding basisarts en de opleiding 'specialisme arbeid en gezondheid - bedrijfsgeneeskunde' afgerond.

Een bedrijfsarts moet altijd onafhankelijk en onpartijdig zijn. Ook heeft de arts een geheimhoudingsplicht: medische en privégegevens van uw medewerkers mogen niet gedeeld worden.

En wat is een arboarts dan?

De namen arboarts en bedrijfsarts worden vaak door elkaar gebruikt. Ze voeren ook deels dezelfde taken uit. Maar ze zijn zeker niet hetzelfde. Een arboarts is een basisarts, geen medisch specialist. Een arboarts is dan ook niet bevoegd om zelfstandig de verzuimbegeleiding te doen.

In de praktijk voert de arboarts vaak wel een (groot) deel van de taken van de bedrijfsarts uit. Dit gebeurt dan onder toezicht van de bedrijfsarts. Daarnaast werken er casemanagers bij de arbodienst. Zij werken ook onder toezicht van de bedrijfsarts.

De rol van de bedrijfsarts bij preventie

De bedrijfsarts komt zeker niet pas in actie als er iemand ziek is. Preventie is een belangrijke taak van de bedrijfsarts. Dit doet hij of zij onder andere door:

  • U te adviseren over uw verzuimbeleid
  • Werkplek bezoeken
  • Het uitvoeren van gezondheidsonderzoeken
  • Het houden van een laagdrempelig spreekuur

Open spreekuur van de bedrijfsarts

Uw werknemers hebben recht op het raadplegen van de bedrijfsarts, ook als ze niet ziek zijn. Ze kunnen hem of haar vragen stellen over hun gezondheid in relatie tot hun werk. Dit wordt het open spreekuur genoemd.

Het is aan u als werkgever om uw medewerkers te informeren over deze mogelijkheid en om ervoor te zorgen dat de bedrijfsarts het spreekuur kan houden.

De rol van de bedrijfsarts bij ziekteverzuim

Heeft u een zieke medewerker? Dan meldt u dat in de eerste week bij de arbodienst. Via de arbodienst is ook de bedrijfsarts op de hoogte.

Indien nodig gaat de bedrijfsarts aan de slag met:

  • Het beoordelen van de situatie van uw zieke medewerker
  • Het opstellen van een probleemanalyse
  • Periodieke evaluaties
  • Advies over terugkeer op de werkvloer
  • Bepaalde verplichte stappen binnen de wet verbetering poortwachter

Een goede bedrijfsarts vinden

Een goede bedrijfsarts bespaart u tijd, zorgen en moeite. Maar hoe vindt u een goede bedrijfsarts? Schakel HR Navigator in. Kijk hier voor meer informatie.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie