Wat weerhoudt Nederlandse topmanagers ervan om meer te investeren in AI?

Redactie WINMAG Pro

Negen van de tien topmanagers die deelnamen aan een recent onderzoek van softwareontwikkelaar Klippa gaven aan meer te willen investeren in AI en andere technologieën. Bijna 80% van hen vertrouwt er zelfs op dat AI hun grootste uitdagingen, zoals stijgende kosten en een gebrek aan kapitaal, zal oplossen. Toch werden ook belemmeringen genoemd voor het verhogen van investeringen in AI.

Tijd- en personeelstekorten (29%) kwamen naar voren als de voornaamste redenen om investeringen te beperken. Dit is in lijn met andere inzichten uit het rapport, waarin het personeelstekort door een derde van de respondenten als grootste uitdaging genoemd werd. Het UWV meldde onlangs ook dat 60% van de werkgevers last heeft van de krapte op de arbeidsmarkt, wat het tekort aan geschoold personeel nogmaals onderstreept.

Andere veelgenoemde redenen om niet meteen all-in te gaan op AI zijn de opstartkosten van automatisering (24%), zorgen over de volwassenheid van de technologie (16%), het gebrek aan interne expertise (9%) en de mogelijke weerstand tegen nieuwe technologieën (6%). 

Paradoxaal genoeg is AI en automatisering in feite een oplossing voor het hoofdprobleem. Door in deze technologieën te investeren, kunnen bedrijven het aanhoudende personeelstekort het hoofd bieden en hun productiviteit verhogen.

Over het onderzoek

De C-Level Insights-enquête van Klippa is beantwoord door een diverse groep managers. De meeste respondenten zijn CEO's (60%), gevolgd door CTO's (11%), CFO's (9%) en andere C-suite managers. Ze zijn actief in 18 verschillende sectoren en werken bij organisaties van verschillende groottes - van kleine en middelgrote bedrijven tot grote ondernemingen met jaaromzetten van meer dan $1 miljard.

Klippa werd in 2015 opgericht met de missie om vervelende en tijdrovende administratieve taken te digitaliseren en automatiseren. Het bedrijf maakt gebruik van AI en Optical Character Recognition om taken zoals het lezen, sorteren, extraheren en verifiëren van informatie te automatiseren. Deze automatisering helpt bedrijven hun workflows effectief uit te voeren met minder personeel. Begin van het jaar heeft Klippa het innovatieve DocHorizon Platform gepresenteerd op CES 2024 in Las Vegas, en is nu officieel genomineerd voor de Koning Willem I Prijs.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie