Wat kun je allemaal met een VPN?

Wat kun je allemaal met een VPN?

Redactie WINMAG Pro

VPN is de afkorting van ‘Virtual Private Network’. We vallen maar meteen met de deur in huis: het is een zeer nuttig hulpmiddel in je online bestaan. Het beveiligt namelijk jouw versleutelde gegevens, waardoor je veiliger en anoniemer kunt internetten. Daarnaast heeft een VPN nog een aantal andere belangrijke functies. Wij hebben ze in dit artikel voor je op een rij gezet.

Waarom neemt de populariteit van VPN toe?

De laatste tijd is de belangstelling voor het gebruik van een VPN als vorm van online beveiliging toegenomen. Niet verrassend, als je bedenkt dat er steeds meer vormen van beveiliging op het wereldwijde web bestaan. Denk bijvoorbeeld aan antivirus programma’s. En dan hebben we het nog niet eens gehad over meer firewalls en toegenomen online regelgeving. Een interessante ontwikkeling is dat steeds meer internetgebruikers VPN gebruiken voor andere doeleinden dan veiligheid. Zo is het een fantastisch hulpmiddel om tv programma’s mee te streamen en om veilig online mee te shoppen.

Online shoppen

En er zijn een aantal VPN functies waar je in eerste instantie misschien niet aan denkt. Zo noemden we in de vorige alinea al VPN als middel om online mee te shoppen. Dit werkt heel eenvoudig. Stel je voor dat je op reis bent in het buitenland. Je wilt graag iets bestellen bij je favoriete webshop, zodat het pakketje op de deurmat ligt als je thuiskomt. Er is echter een probleem: wanneer je naar de site van de webshop gaat kom je terecht op een landspecifieke website. Gelukkig helpt een VPN-server je uit de brand. Daarmee krijg je toegang tot de website als je lokaal aanwezig bent. Bovendien kun je heel eenvoudig je eigen bankrekening of creditcard gebruiken om naar je huisadres te verzenden.

Vermijden van ISP-tracking

ISP's zijn steeds meer geïnteresseerd in het volgen van hun abonnees. Meestal worden er relatief onschuldige dingen gedaan met je gegevens, zoals het persoonlijk maken van advertenties. Desondanks is ISP-tracking voor veel gebruikers een reden om de anonimiteit op te zoeken. Er is zeker reden tot zorg, nu blijkt dat bepaalde ISP gebruikersgegevens in het verleden zijn verkocht aan derden. Denk bijvoorbeeld aan locatiegegevens of app-gebruik.

Beveiligde verbinding

Ongeacht het niveau van tracking, onschuldig of minder onschuldig, een VPN is dé oplossing. Het verdedigt je namelijk op een goede manier tegen privacyschendingen. Het zorgt namelijk voor een beveiligde verbinding waar andere partijen geen toegang tot hebben.

Beveiliging op onveilige WiFi-hotspots

Veel plaatsen bieden gratis Wi-Fi toegang. Denk bijvoorbeeld aan scholen, vliegvelden, hotels, bibliotheken en koffietentjes. Vaak gebruik je deze draadloze hotspots om bijvoorbeeld je e-mails te controleren. In dat geval moet je echter een wachtwoord invullen en gevoelige gegevens verzenden. Helaas is het niet bijzonder moeilijk om dit draadloze netwerk verkeer te onderscheppen. Thuis hebben routers een wachtwoord en gebruiken ze encryptie protocollen (zoals WPA2) om het verkeer te beveiligen. Publieke draadloze hotspots geven echter volledig open toegang tot allerlei zaken. Dat geeft natuurlijk geen fijn gevoel.

Jouw verkeer gecodeerd

Publieke draadloze hotspots gebruiken vaak een gedeeld wachtwoord en soms helemaal geen wachtwoord. Zodoende is het een goed idee om een VPN te gebruiken. Jouw verkeer is gecodeerd, wat betekent dat zelfs als het wordt onderschept, jouw gegevens gecodeerd zijn.

Toegang tot een thuisnetwerk

De kans is groot dat uw primaire desktop computer thuis is. Het bevat waarschijnlijk een gevarieerde verzameling van bestanden en gegevens, voor werk en privé doeleinden. Misschien wil je externe toegang tot uw pc om al die bestanden te krijgen. Ook in dat geval komt een VPN-verbinding goed van pas omdat het zorgt voor een beveiligde verbinding. Daardoor kun je met een gerust hart al je documenten vanaf een andere pc downloaden.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie