Wat is het verschil tussen een DisplayPort en een HDMI kabel?

Redactie WINMAG Pro
Tegenwoordig kan je in elke woning wel iets van elektronische apparaten vinden. Je kan denken aan een televisie of een computer. Op het moment dat je bijvoorbeeld een game console aanschaft, is het belangrijk dat je daar een beeldscherm bij hebt. Zonder een beeldscherm kan je natuurlijk niet gamen. Het is dan wel de bedoeling dat je de console koppelt aan het beeldscherm. Er zijn allerlei kabels die jij zou kunnen gebruiken om apparaten aan te sluiten aan een scherm. De bekendste kabels zijn een DisplayPort en een HDMI-kabel. Ben je benieuwd naar het verschil? Lees dan verder.

De HDMI

HDMI is een afkorting die staat voor High Definition Multimedia Interface. Je gebruikt een dvi hdmi kabel om een apparaat te kunnen aansluiten op jouw beeldscherm. Waarschijnlijk ben je er vast mee in aanraking gekomen toen je een game console of laptop wilde aansluiten op een beeldscherm. Met een HDMI-kabel zorg je ervoor dat het beeld dat je ziet echt van hoge kwaliteit is. Om die reden wordt een HDMI-kabel vaak gebruikt voor het gamen om een zo realistisch mogelijk beeld te hebben.

De DisplayPort

Hoewel de HDMI al een tijdje bestaat, is een displayport redelijk nieuw. De DisplayPort wordt zelfs populairder dan een HDMI-kabel. Een DisplayPort kan namelijk verschillende signalen doorgeven aan een monitor. Het gaat dan niet enkel om het beeld, maar ook om geluid- en netwerksignalen. Sommige mensen zijn zelfs van mening dat een DisplayPort betere eigenschappen heeft dan een HDMI-kabel. Het is goed om te weten dat een displayport het vaakst wordt gebruikt bij computers om te gamen.

De juiste kabel

Maar hoe weet je nu precies welke kabel je het beste kan gebruiken? Dat hangt af van het apparaat dat je wil gaan aansluiten. Heb je een nieuwe computer aanschaft met een mooie monitor? Dan kan je echt het beste kiezen voor een DisplayPort. Wil je juist de televisie aansluiten? In dat geval werkt een HDMI-kabel beter. Vergeet dan niet naar de resolutie te kijken zodat je echt kan genieten van het mooiste beeld.

Het verschil

Er zijn een aantal duidelijke verschillen tussen een displayport en een HDMI-kabel. Een DisplayPort geeft je de mogelijkheid om meerdere monitoren aan te sluiten op een apparaat. Bij een HDMI-kabel is dit jammer genoeg niet mogelijk. Een DisplayPort kan dus meerdere signalen doorgeven, terwijl een HMDI-kabel dit niet kan. Verder kan je gebruik maken van een internetverbinding met een HDMI-kabel. Een DisplayPort geeft je deze mogelijkheid helaas niet. Daarnaast is het goed om te weten dat een DisplayPort beter blijft zitten in een beeldscherm door de aanwezigheid van knopjes. Een HDMI-kabel kan wat makkelijker loslaten van het beeldscherm.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie