Wat is een API koppeling? Hier is wat je moet weten

Redactie WINMAG Pro

Heb je je ooit afgevraagd hoe apps en websites met elkaar communiceren? Hoe het bijvoorbeeld mogelijk is dat je een Spotify-lijst kunt delen op Facebook, of dat je Google Maps zonder problemen in een hotel website kunt vinden? Het geheim achter deze verbindingen zijn API koppelingen! Wij leggen je graag uit hoe deze handige koppelingen werken!

Wat is een API koppeling?

De afkorting API komt van het woord Application Programming Interface. Simpel uitgelegd, is een API koppeling is een soort digitale sleutel die je toegang geeft tot de informatie van een ander programma. Je kunt het zien als een set van handige poorten waarmee je met een app kunt communiceren en dingen kunt opvragen of veranderen.

De meest populaire soort API is de REST API. Deze API volgt een aantal eenvoudige regels die het makkelijk maken om ermee te werken. Wanneer je iets wilt doen via een REST API, gebruik je een protocol en een speciaal adres om te zeggen wat je nodig hebt. Je kiest ook een actie, zoals GET om informatie op te halen, POST om iets nieuws toe te voegen, PUT om iets te wijzigen, of DELETE om iets te verwijderen. Nadat de server je verzoek heeft ontvangen en gecontroleerd, krijg je een antwoord terug in een gemakkelijk te lezen formaat! 

Een goed voorbeeld van API koppeling die je vaak voorbij ziet komen is een kaart op een website om de locatie van een bedrijf te laten zien. Deze koppeling komt van Google Maps, maar er zijn ontzettend veel API koppelingen voor bekende bedrijven! Denk hierbij aan Spotify, Facebook, Youtube of zelfs weerapps. 

Hoe maak je een API koppeling?

Een API koppeling laten maken is heel handig voor elk bedrijf en kan zeker niet onderschat worden. Als je hebt besloten om je apps met elkaar te laten praten via hun API's, moet je kiezen hoe je dit gaat aanpakken. Hier zijn een paar manieren om dat te doen, elk met zijn eigen voor- en nadelen.

Native API-integratie

Dit betekent dat je gebruik maakt van de integraties die al zijn gemaakt door de apps zelf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Google Calendar die gemakkelijk in Microsoft Outlook gebruikt kan worden! 

Voordelen:

  • Vaak inbegrepen bij een abonnement, dus geen extra kosten.
  • Ondersteund door de makers van de apps, dus hulp is meestal beschikbaar.
  • Werkt vaak goed met populaire apps.

Nadelen:

  • De integratie voldoet misschien niet helemaal aan wat jouw organisatie nodig heeft.
  • De mensen die de integratie beheren, hebben misschien andere prioriteiten, waardoor updates of fixes langzaam kunnen zijn.
  • Het verandert niet veel aan hoe jouw organisatie werkt, dus geen grote verbeteringen.

Interne API-integratie

Bij deze aanpak bouwt jouw eigen team de integratie helemaal zelf.

Voordelen:

  • Je kunt het helemaal afstemmen op wat jouw organisatie nodig heeft.
  • Sommige integraties zijn gemakkelijker zelf te maken:

Nadelen:

  • Kan heel duur zijn, omdat het veel tijd kost om zelf integraties te ontwikkelen en te onderhouden.
  • Je moet de juiste kennis binnen het bedrijf hebben om een goede API koppeling te kunnen maken.

API-integratie laten maken

De veiligste en snelste manier is toch om de API uit te besteden aan bedrijven die hier veel verstand van hebben. Innovaware maakt al jarenlang software op maat en API koppelingen, zo weet je altijd zeker dat je in goede handen bent.
Voordelen:

  • Kan snel en veilig verschillende apps met elkaar verbinden.
  • Het is precies zoals jij het wilt
  • Je kunt alles volgen vanuit één dashboard.

Nadelen:

  • Het kan even duren om het platform goed te leren gebruiken en om alles op grote schaal te integreren.
Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie