Wat is business as usual eigenlijk?

Redactie WINMAG Pro

Flexibel werken wint steeds meer terrein, maar het is wel belangrijk om hier als onderneming de juiste maatregelen voor te nemen. Hebben we de juiste apparatuur in huis om dit te ondersteunen? Zijn de juiste veiligheid- en beheermaatregelen genomen? Een kritische blik op het fenomeen 'business as usual'.

Business as usual bestaat niet meer, er moet verandering komen. Het MKB wordt vaak als ‘motor’ van de economie bestempeld, maar de groei bij dit deel van het bedrijfsleven is lang niet meer altijd vanzelfsprekend. En hoewel uit recent onderzoek van SAP blijkt dat middelgrote bedrijven in Nederland over het algemeen positief gezind zijn over hun groeikansen, geldt dit lang niet voor alle ondernemers. Vaak wordt als reden voor een trage groei of afname van omzet de economische crisis aangevoerd. Maar is dit wel terecht? Nu de economie weer aantrekt, zou het bedrijfsleven daarvan moeten profiteren. Als dat dan niet gebeurt, kunnen veranderende marktomstandigheden daarvan de oorzaak zijn. Maar vaak is een moeizame groei te wijten aan interne factoren, zoals risicomijdend gedrag en inflexibele IT-structuren.

Laten we eens inzoomen op deze interne factoren. Nieuwe technologieën, herstructureringen binnen het bedrijf en de steeds flexibeler wordende werknemer vragen steeds meer van de IT-infrastructuur binnen een organisatie. Gartner voorspelt dat in 2015 ongeveer 40 procent van het werk ‘niet-routineus’ zal zijn (een stijging van 25% ten opzichte van 2010) en de inzet vereist van technologie. Dit moet voor ondernemers een wake-up call zijn om niet achter te blijven als het gaat om het gebruik van IT op de werkvloer. Wanneer bedrijven hier niet in slagen, kan dit niet alleen het moraal van de werknemers aantasten, maar komen ook groeikansen op de tocht te staan.

Grenzen vervagen

Dat de grenzen tussen werk en privé vervagen zal geen nieuws zijn, menig werknemer en werkgever ondervindt dit aan den lijve. Onderzoek toont daarbij aan dat ruim één derde van de werknemers niet het idee heeft, dat ze hun werk kunnen voltooien tijdens de traditionele werkdag. De ‘always-on’ mentaliteit en de globalisering van het bedrijfsleven vragen om een andere en efficiëntere aanpak. De zakelijke cultuur waar 24/7 de norm is, heeft een zichtbare impact op de definitie van het begrip ‘business as usual’. De werknemer wil niet meer worden beoordeeld op het aantal uur achter het bureau, het gaat om de resultaten – een duidelijke indicator van de verschuiving naar een flexibel werkmodel.

Een voorwaarde voor een succesvol flexibel werkmodel is dat de werknemer is uitgerust met de juiste technologieën om het werk zo ‘smart’ mogelijk te kunnen uitvoeren. Dit is een kans waar de werkgever goed op kan inspelen. Werknemers krijgen steeds meer kennis als het gaat om nieuwe technologieën (tablets, smartphones en andere formfactoren) en zullen de inzet van deze hulpmiddelen op de werkvloer vaak toejuichen. Maar wanneer je als ondernemer faalt om deze toestellen aan de werknemer te leveren wanneer er vraag naar is, dan is de kans groot dat deze terug gaat grijpen naar zijn eigen (vaak onveilige) apparatuur om het werk daarmee te doen.

BYOD? Liever niet

Veel werkgevers hebben een afwachtende houding als het gaat om het invoeren van nieuwe technologieën en de flexibele werkplek, terwijl nu de tijd rijp is om erin te investeren. Wanneer het gebruik van nieuwe toestellen, nieuwe platformen en diensten op de werkplek niet goed beheerd en/of gecontroleerd wordt, is dat bijna een uitnodiging tot dataverlies en grote beveiligingsrisico’s. Ongeveer 50 procent van de bedrijven die een Bring Your Own Device-beleid hebben, geeft toe data te hebben verloren in de afgelopen jaren. Fortinet stelt zelfs dat één derde van de werknemers er geen enkel probleem mee heeft om eigen apparatuur mee te nemen op de werkvloer, ook als dit tegen de wil en regels van de werkgever indruist. Het mag dus duidelijk zijn, dat het negeren van technologische ontwikkelingen schadelijke gevolgen kan hebben voor een onderneming.

Het BYOD-principe is daarbij ook niet heilig, het is naast CYOD of COPE (Corporate owned, personally enabled) slechts één van de IT-modellen waar je als organisatie naar kunt kijken. Wat wel het streven zou moeten zijn voor organisaties, is om te kiezen voor een strategie die al deze modellen omarmt. Streef daarbij zoveel mogelijk naar een geïntegreerde infrastructuur. Hierin moeten gebruikers, data en alle devices die dat met zich meebrengt beheerd en beveiligd worden. Wat devices betreft kan dat dan iOS, Windows 8 of zelfs Android zijn. Het maakt het beheer van de apparatuur binnen het bedrijf eenvoudiger en veiliger en geeft werknemers de vrijheid om te werken op een apparaat naar keuze (of dit nu een smartphone, tablet of ultrabook is). Tot slot wordt het met behulp van versleutelen van de data zelf, in plaats het versleutelen van het volledige device, mogelijk om data gemakkelijk binnen en buiten het netwerk te delen. Lees hierover meer in mijn blog ‘Veilig en beheersbaar is geen toekomstdroom’ op BlogIT.

Business as usual 2.0

Samenvattend kunnen we stellen dat ondernemers die niet inspelen op technologische trends, hun concurrentiepositie zullen verspelen. Ze lopen tegen een achterstand aan op het gebied van productiviteit, marktkennis of samenwerkingsmogelijkheden. Tegelijkertijd hoef je als werkgever geen anarchie te accepteren van smartphones en tablets en allerlei persoonlijke software op de werkvloer. Zorg dat je een oplossing vindt, die voldoet aan de eisen van het werk en die beheersbaar is. Dan kan iedereen zich weer focussen op de dagelijkse activiteiten. Business as usual, maar dan 2.0.

Ik zou dus aan alle werkgevers, werknemers en ondernemers willen zeggen dat innovatie niet altijd eng of ingewikkeld hoeft te zijn. Het opent juist deuren voor een betere werkplek, efficiëntere werknemers en misschien wel het belangrijkst: een plek waar jouw bedrijfsdata veilig verplaatst wordt tussen verschillende apparaten. Wat mij betreft is het tijd voor Business as usual 2.0!

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie