Waarom TomTom baat heeft bij de deal met Apple
Google Maps is passé, althans wat iOS6 betreft. In het nieuwe mobiele besturingssysteem voor onder meer de iPhone en iPad heeft Apple gekozen voor een eigen behoorlijk geavanceerd navigatiesysteem. Meest opvallende aan deze app is dat het geheel in samenspraak met TomTom is ontwikkeld.
Zoals dat gaat in dit soort gevallen hebben beide partijen nog niets officieels erkend over de bijzondere samenwerking, maar wel al heeft TomTom op de eigen site aangegeven dat er een samenwerking is ondertekend met Apple. Het tweeregelige statement geeft verder geen details, maar dat er iets moois is opgebloeid tussen de navigatiefabrikant en Apple is wel duidelijk.
Speculeren over het hoe en wat laten we dan ook wijselijk voor wat het is. Wel interessant is hetWaa af te vragen wat TomTom op de lange termijn voor baat heeft bij de samenwerking. Natuurlijk levert het project op dit moment een mooi bedrag op, maar anderzijds ondermijnt TomTom tegelijkertijd ook de toch al fors onder druk staande markt voor navigatiekastjes én natuurlijk de eigen populaire navigatieapp voor het iOS-platform. Het lijkt er nu dus op dat TomTom dit zelf ook inziet en vol gaat voor navigatie op de smartphone. Een iPhone in dit geval.
Omdat Apple zoveel mogelijk het dagelijks leven van haar gebruikers wil binnentreden kun je er vrij zeker van zijn dat navigeren een van de (vele) speerpunten is waar de computergigant vat op wil krijgen. En dan geldt zoals vaak 'the winner takes all'. We vermoeden dat de Apple-app echter afhankelijk zal zijn van online kaartmateriaal, waar de TomTom-app (en vele andere losse navigatieapps) gebruikmaken van op een iDevice geïnstalleerde kaart.
In dat geval is de Apple-kaartenapp vooral interessant voor binnenlandse trips in combinatie met een data-abonnement, buiten Nederland wordt navigeren vanwege roamingkosten dan ineens een hele dure aangelegenheid. Gaan de roamingtarieven echter eens écht fors op de schop, dan zou het wel eens snel over kunnen zijn met de onhandige op een apparaat bewaarde kaarten die altijd net iets achter lopen op de realiteit.