Waarom je als zzp'er een IT-strategie nodig hebt

Redactie WINMAG Pro
Online tools zijn voor het gros van de ondernemers niet meer weg te denken. Er zijn meer dan 8.000 online business tools verkrijgbaar, zowel gratis als betaalde varianten, die je kunt gebruiken om slimmer te ondernemen. Als zzp'er is een IT-strategie dus zeker geen overbodige luxe. Lees snel verder voor een aantal praktische tips.

Online tools kiezen

Als je bij een groter bedrijf werkt, zorgt de ICT-afdeling voor het selecteren, implementeren en beheren van online tools en specifieke software. Dit wordt gedaan vanuit de ICT-strategie, zodat er een samenhang is tussen de software en de bedrijfsdoelen. Als zzp'er kies je zelf de online tools die je wilt gebruiken, net als de benodigde hardware. Door energie vergelijken en het afsluiten van voordelige contracten voor internet en telefonie zorg je voor de juiste randvoorwaarden. Het implementeren en beheren van IT-tools kan je als zzp'er zelf doen of laten doen. Door een IT-strategie te hanteren kom je tot de beste keuze met betrekking tot de tools die je wilt gebruiken. Sommige zijn noodzakelijk en maken je werk en leven een stuk gemakkelijker. Denk bijvoorbeeld aan afsprakenplanners, planningsoftware voor social media, boekhoudsoftware en projectmanagement tools zoals Asana of Monday.com. Maar welke tools zijn er in jouw geval echt nodig? En welke werken het beste voor jou?

IT-strategie bespaart geld

Door goed over bovenstaande vragen na te denken, bespaar je jezelf een hoop tijd, frustratie en geld. Door voor een aantal willekeurige tools te kiezen die niet goed op elkaar zijn afgestemd, wordt uitbesteden en automatiseren namelijk minder effectief. In de zoektocht naar oplossingen gaat onnodig tijd verloren en als zzp'er betekent dit dat er minder tijd is om declarabele uren te draaien. Het kost je dus geld en de fouten leveren ook nog eens frustratie op. Wanneer de tools en gegevens die je nodig hebt juist goed bij elkaar passen, kan je automatiseren en optimaliseren. In dit geval gaan de tools echt voor je werken en benut je de mogelijkheden optimaal.

Meer overzicht door IT-strategie

Er zijn duizenden tools beschikbaar die je laagdrempelig in gebruik kunt nemen. Een belangrijke reden om een IT strategie op te stellen als zzp'er, is om te controleren of je tools gebruikt die elkaar overlappen in mogelijkheden of waar je zelfs helemaal geen gebruik van maakt. Dit levert niet alleen onnodige kosten op, maar ook een gebrek aan overzicht. Door een strategie uit te schrijven weet jij welke processen in jouw bedrijf ondersteund moeten worden. Welke tools kunnen je bij welke processen van dienst zijn? En welke activiteiten kunnen handmatig uitgevoerd worden? Door dit in beeld te brengen wordt het eenvoudig om de juiste tools uit te zoeken en om te zien welke taken je kunt uitbesteden. Zo kan het voor jouw bedrijf bijvoorbeeld verstandig zijn om backupping uit te besteden.

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie