Waarom een VPN onmisbaar is voor je online privacy

Redactie WINMAG Pro
De meeste mensen hebben naar eigen zeggen niet of nauwelijks iets te verbergen. Ze kunnen zich gewoon niet voorstellen dat bedrijven of overheden interesse hebben in hun gedragingen op het internet of op social media. Gelukkig wordt het bewustzijn hierover langzaam groter en verdwijnt de naïviteit stukje bij beetje. Google, Facebook, de overheid en je favoriete webshop willen allemaal dolgraag weten wat jij allemaal uitvoert. Gelukkig kun je ze saboteren, met een VPN.

Het Cookiemonster

Je zult het ongetwijfeld herkennen: als je op Google wat research doet naar een nieuw bed en je opent vervolgens een willekeurige website, staat die ineens vol met aanbiedingen van luxe boxsprings. Aan de ene kant aardig dat ze met je meedenken, aan de andere kant roept het al snel een Big Brother gevoel bij je op. Kun je niet eens rustig informatie opzoeken, zonder dat je aan alle kanten bestookt wordt met aanbiedingen? De boosdoener hiervan zijn cookies die bijhouden welke sites je bezoekt en naar welke informatie je zoekt. Deze informatie wordt vervolgens via een veiling verkocht. Je kunt je voorstellen dat een beddenzaak daar best wel wat voor wil betalen. Geld verdienen over jouw rug dus.

Internet uitschakelen

Toch zijn Big Tech bedrijven nog onschuldig als je het vergelijkt met sommige overheden. Veel van de huidige opstanden in Irak, Libanon en Chili worden aangezwengeld door het gebruik van social media, waarmee mensen makkelijk communities vormen en informatie delen. Voor sommige landen een reden om het internet bij voorbaat maar uit te schakelen als het spannend wordt. Het gebeurde een tijdje geleden in Iran en in India.

Virtual Private Network

Doordat zowel bedrijven als sommige overheden in toenemende mate het internet lijken over te nemen ontstaat een steeds grotere interesse in tegenmaatregelen. De belangrijkste daarvan is de Windows VPN, wat staat voor Windows Virtual Private Network. Hiermee kun je als het ware ondergronds gaan, waardoor jouw gedragingen op het internet niet terug te leiden zijn naar jouw computer en dus jouw identiteit.

Vermomming

Iedere computer heeft een IP-adres, een nummer van elf getallen waarmee iedere website die jij bezoekt jou kan identificeren. Bovendien kunnen ze hiermee ook zien waar jouw IP-adres vandaan komt en nog meer. Een VPN doet eigenlijk niets anders dan jouw IP-adres vermommen met een willekeurig ander IP-adres.

Hoe werkt een VPN?

Daarvoor maak je allereerst een directe link aan met de VPN server. Dit kan online zijn, of een directe LAN-verbinding met een server. Vervolgens zet de VPN jouw ID-nummer om en kun je anoniem het internet op. Vaak kun je een keuze maken uit servers uit meerdere landen waardoor je geografische blokkades kunt ontwijken. Ook maak je het zo onmogelijk voor bedrijven om een ‘logboek’ aan te leggen met jouw gedragingen en gegevens, waardoor gerichte marketing tot het verleden behoort.

Doei hackers

Daarnaast zijn er nog meer voordelen. Zo ben je bijvoorbeeld ook beter beschermd tegen hackers. Eigenlijk alle malware komt op je computer terecht via het internet. Maar daarvoor moet er natuurlijk wel een kloppend IP-adres zijn, anders weet de malware niet waar het heen moet. Met een niet kloppend IP-adres blijft je computer een stuk schoner.

Verdienmodel VPN

Zijn er dan ook nadelen aan VPN? Eigenlijk vooral eentje: in veel gevallen gaat de snelheid van je internet behoorlijk omlaag. De snelheid van je data is zo snel als wat het langzaamste stukje van de dataroute toelaat. Omdat alle data nu via een VPN gaat ben je voor snelheid afhankelijk van wat deze jou wil leveren. Wil je meer snelheid, dan moet je meestal ook meer betalen. Een gratis VPN-verbinding kan daardoor ideaal lijken, maar als je vervolgens een minuut moet wachten totdat je mailbox is geopend piep je al snel anders.

Ook geschikt voor terroristen

Daar komt bij dat, net zoals het internet zelf, ook een VPN zowel ‘goed’ als ‘fout’ gebruikt kan worden. Zo is hij geliefd bij mensen die graag meer privacy willen op het internet, maar ook bij cybercriminelen, pedofielen, en terroristen. Het is tenslotte een stuk makkelijker om anoniem informatie, verboden beeldmateriaal en geld over te maken als dit niet te traceren is naar de persoon die het doet. Voor veiligheidsdiensten is een VPN dus zeker niet ideaal, maar verboden zal het zeker niet worden. Daarvoor is het belang van anonimiteit op het wereldwijde web gewoonweg te groot.

VPN-protocollen

Om een ideale VPN te vinden is het om te beginnen belangrijk om je goed in te lezen in de verschillende VPN-protocollen waaruit je kunt kiezen. De belangrijkste zijn:
 

  • OpenVPN met UDP
  • OpenVPN met TCP
  • PPTP
  • IKEv2
  • L2TP/IPSec

VPN-aanbieder kiezen

Daarna is het uiteraard handig om een afweging te maken waarbij je zowel de prijs, de functies als de snelheid laat meewegen. Er zijn vele aanbieders van een Windows VPN. Het belangrijkste is echter dat je met een VPN-verbinding je anonimiteit op het internet kun heroveren. Misschien denk je namelijk wel dat je niets te verbergen hebt. Maar als je eerlijk bent weet je wel beter!

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie