Waarom AI-strategieën vaak falen
Allereerst is er een enorme kloof tussen vaardigheden en ‘taal’ ontstaan bij de belangrijkste besluitvormers binnen organisaties en hun AI-teams. De twee werelden liggen namelijk behoorlijk ver uit elkaar. Het is een barrière die algoritmische innovaties blokkeert, vertraagt of onderuithaalt. En niet geheel hoopgevend: de kloof blijft doorgroeien.
Uitvoering
Het grootste probleem is dat de meeste leidinggevenden worden geselecteerd op hun vermogen om met andere mensen te praten. Ze hebben complexe en goed ontwikkelde vaardigheden rondom luisteren, empathie tonen, overleggen en het bekrachtigen van argumenten. Bovendien zijn ze in staat om tot in de puntjes te vergaderen, andermans emotionele factoren te lezen en aan te passen aan de leefomgeving. Maar op technisch gebied is vaak sprake van het omgekeerde.
Verschillende groepen mensen
Degenen die juist oplossingen voor het leren van machines voor zakelijke problemen ontwikkelen, een geschenk voor besluitvormers, worden geselecteerd op hun vermogen om met apparatuur te werken. Ze schrijven pseudocodes, ontwikkelen grootschalige platforms die naar miljoenen gebruikers opschalen en verzamelen gegevens in meerdere formaten uit meerdere bronnen. Ze schrijven interfaces voor gebruikers die hen stimuleren om te communiceren met de machines die ze bouwen via combinaties van woorden, afbeeldingen, kleuren en actieprompts. Deze twee groepen kunnen niet, willen niet, en zullen niet op productieve manieren met elkaar communiceren. Ze denken anders, zien zaken anders en voelen zich anders.
LEES OOK: De opmars van Artificial Intelligence
Falen
AI-strategieën falen omdat AI een middel is, geen doel. ‘Heb je een AI-strategie?’ kan net zo logisch zijn als de vraag: ‘Hebben we een Excelstrategie?’ Maar voordat bedrijven de hype ontgroeien en zich concentreren op het echte potentieel dat AI biedt, zullen ze moeten beginnen bij communicatie.
Spraakbesturing
Spraakbesturing is één van de meest intuïtieve vormen van interactie met een apparaat. Als je kijkt naar de menselijke evolutie, is spraak één van onze belangrijkste middelen om ons naar anderen te uiten. We leren praten voordat we leren lezen en schrijven en zodra we kunnen praten gaat er een wereld voor ons open. Spraakcommando’s voelen in het begin misschien onwennig, maar we raken er sneller aan gewend dan andere ‘nieuwe’ vormen van besturing, zoals met een controller of door een handgebaar.