Waar gaat software naartoe in 2016?
Software speelt een steeds grotere rol in het bedrijfsleven. Zo verschuift telefonie naar VoIP en de cloud en doe je je boekhouding online. Ook in 2016 gaat deze trend door. Maar er zijn meer trends, wij lichten er een paar voor je uit.
Ieder jaar brengen veel ontwikkelaars updates uit van hun software. Microsoft is hier één van en biedt voor het komende jaar een nieuwe variant van haar Office-pakket: Office 2016. Hoewel er veel (gratis) varianten zijn van het Office-pakket, heeft Microsoft nog steeds de meeste mogelijkheden in haar software. Nieuw in Office 2016 is bijvoorbeeld de mogelijkheid om naadloze overgangen te maken tussen dia's in PowerPoint en bewegingen toe te voegen. Ook kun je in PowerPoint de belangrijkste inhoud en de visuele impact maximaliseren met Designer. Deze technologie leert in de loop der tijd aan wat je voorkeuren zijn en past de aanbevelingen hier vervolgens op aan. In Excel kun je je agenda weergeven als een dashboard en inzoomen op de gegevens. Zo kun je volgens Microsoft inzicht krijgen in hoe je je dag besteedt en hoe je meer uit een dag kunt halen. Daarnaast kun je in Excel dankzij een aantal nieuwe sjablonen bijhouden hoeveel je verdient en uitgeeft, en waaraan. Natuurlijk zijn dit niet de enige nieuwe toevoegingen, maar wel de interessantste. Office 2016 is vanaf 279 euro beschikbaar via microsoftstore.com. De updates krijg je automatisch als Office 365-abonnee.
Crm
Crm wordt veel gebruikt door ondernemingen en het is dan ook niet vreemd dat deze software continu verder ontwikkeld wordt. Hoewel we geen specifieke software benoemen, zitten er zeker een aantal interessante trends op dit gebied aan te komen. Zo wordt crmsoftware steeds socialer. Veel ontwikkelaars plaatsen ook features van social media in het programma, waardoor je bijvoorbeeld suggesties krijgt voor nieuwe contacten of de interacties van je klanten kunt volgen. Crm-oplossing Nimble maakt hier bijvoorbeeld al gebruik van, maar veel aanbieders zullen waarschijnlijk snel volgen. Daarnaast wordt er steeds meer vanaf mobiele apparaten gedaan, zo ook op het gebied van crmoplossingen. In 2016 wordt dit waarschijnlijk alleen maar meer, waardoor mobiele crm-applicaties een must worden. We verwachten dan ook dat de applicaties steeds meer gaan interacteren met andere apps op je device, bijvoorbeeld kaarten en apps om notities in te maken.
Nog een trend die we in 2016 waarschijnlijk zien opkomen, zijn de voorspellende mogelijkheden binnen crm-software. We verzamelen altijd en overal data, die vervolgens gebruikt kan worden om inzicht te krijgen in je onderneming. Waarom kun je op basis van die data geen voorspellingen laten doen? Precies dat is wat voor een ondernemer nuttig om te weten en veel ontwikkelaars houden zich hier dan ook mee bezig. Straks wordt het mogelijk om te voorspellen welk product of service klanten straks misschien willen hebben. SAP doet al iets dergelijks op het gebied van financiën met SAP Digital Boardroom.
Offline first
Misschien heb je het buzzwoord 'mobile first' wel eens gehoord. Wat deze term precies inhoudt, is eenvoudig: je ontwikkelt je software, applicaties en websites in eerste instantie voor mobiele apparaten, en dan pas voor desktops en laptops. Mobile first was dé trend van 2015, maar in 2016 komt er een nieuw verschijnsel op: offline first. Dit houdt in dat je al je applicaties, websites en andere software als eerste beschikbaar maakt voor apparaten die geen toegang hebben tot het internet, dus voor offline-gebruik. Niet langer ben je afhankelijk van een internetverbinding, want ook zonder een connectie met het internet kun je gebruikmaken van deze software. Dit betekent dat veel onderdelen van de software gedownload worden en opnieuw gesynchroniseerd worden wanneer je verbinding hebt met het internet. Natuurlijk is dit niet mogelijk voor alle software, denk aan e-mail en WhatsApp, maar veel websites en applicaties gaan hier zeker gebruik van maken.
Marketing-apps
We zeiden het al: steeds meer mensen maken gebruik van mobiele apparaten. Dit betekent dat jouw content ook vaker vanaf een mobiel device bekeken wordt en dat zorgt ervoor dat de vraag naar applicaties van bedrijven steeds groter wordt. Er zijn dan ook veel ondernemingen die een eigen applicatie hebben, in wat voor vorm dan ook, en zo hun klanten verder naar zich toe trekken. Zeker op het gebied van marketing is software als applicatie ontzettend handig, ongeacht wie je doelgroep precies is. Zo maak je het mogelijk om jouw producten en services gemakkelijk vanaf een mobiel apparaat te kopen, of je krijgt je interactieve white papers gemakkelijk onder de ogen van je klanten. Maar ook voor de b2b-markt zijn applicaties erg interessant, zeker op het gebied van marketing. Hier krijgt je publiek jouw content in handen, maar je kunt ook applicaties maken voor bijvoorbeeld evenementen en om mee te netwerken. Juist deze trend zet in 2016 alleen maar door, want de vraag naar software speciaal voor mobiele apparaten wordt met de groei van het gebruik van deze devices alleen maar groter.
Streamen is de toekomst
Streamen kennen we voornamelijk van software als Spotify, maar in de toekomst kun je veel meer dan alleen films en muziek streamen. Zo kun je met Spark je data uit een database 'streamen'. Spark werkt met kleine porties data in een groot geheugen, welke je vervolgens real-time kunt zien. En ook Google houdt zich bezig met streamen. De internetgigant wil applicaties laten streamen, door ze virtueel te laten draaien op een server van Google. De app stuurt de touch-input van de smartphone naar de server, die het resultaat hiervan – bijvoorbeeld het openen van een bepaalde pagina – terugstuurt. Hiermee wil Google het probleem dat sommige diensten info alleen beschikbaar maken via apps oplossen. Hebben gebruikers de applicatie namelijk niet, dan is de informatie niet te vinden. Hoewel deze technologie nu alleen nog een experiment is, is streaming zeker de toekomst. Want hoe prettig is het als je niets meer hoeft te installeren en toch gebruik kunt maken van je favoriete software? Of deze trend het aankomende jaar al een vlucht neemt, is niet zeker, maar we kunnen er wel vanuit gaan dat we over een paar jaar niets anders meer willen.