Vijf traditionele spellen die we nog altijd graag spelen - zowel online als in het echt
De mensheid doet al langer aan bordspellen dan je wellicht denkt: de vroegste zijn namelijk 5500 jaar oud. Deze werden gevonden in graven van pre-dynastiek Egypte. Na het uitvinden van de computer in de vorige eeuw kon je er al snel spelletjes op spelen. Een prima alternatief voor als je even geen gezelschap hebt, of niemand zijn heeft om mee te doen. Welke traditionele spellen die we al sinds mensenheugenis spelen, doen we nu op de laptop, tablet of smartphone?
Poolbiljart: wiskundige precisie bij het richten
Wie zijn poolbiljart-skills wil oefenen om de volgende keer in de kroeg of het poolcentrum met wiskundige precisie te kunnen mikken, doet er goed aan om het ook online te spelen. Natuurlijk spelen enkele factoren geen rol in de computerversie, zo hoef je niet je keu te krijten. Maar je kunt wel effect meegeven aan een bal. Kijk op spellenplatform Jopi spelletjes, speel pool en merk dat de uitdaging hier net zo groot is.
Mahjong, op de computer iets anders dan het bordspel
Mahjong is van oorsprong een Aziatisch gezelschaps- en bordspel. In onder meer Japan, Korea, China en op de Filippijnen wordt het door bijna elke volwassene gespeeld, liefst op een terras of in een park. Het is een stuk ingewikkelder dan de computervariant, dat je in je eentje speelt en waarbij je zo slim mogelijk matchende stenen van buitenaf afstapelt. Mahjong spelletjes online zijn een soort oosterse vorm van patience.
Over patience gesproken...
Pokeren en andere kaartspellen zijn eveneens beschikbaar op het al genoemde Jopi.com, waar je met een druk op de knop direct in complex denkwerk verzeild bent geraakt. Zelfs bij een ogenschijnlijk simpele game als patience kun je een heuse speltactiek hanteren om alle 52 kaarten 'uit' te spelen. Nog steeds wordt het massaal gespeeld, en het liefst digitaal omdat je dan niet kunt smokkelen, zoals je vroeger misschien deed met een tafel vol kaarten. Daarmee kun je overigens ook tegen elkaar patiencen.
Schaken: de jacht op de koning
Het bordspel schaken is zo oud en mythisch dat men niet eens de oorsprong heeft weten te achterhalen. Bij de Oude Grieken was er sprake van het spel, waar je met 16 tegen 16 spelers op 64 speelvelden de vijandige koning in een fatale positie dwingt. Oftewel schaakmat zet. Al in de vorige eeuw kon je de computer uitdagen, anno nu is de vormgeving een stuk mooier. Op een steeds hoger niveau vooruitdenken is natuurlijk prima hersentraining, maar de ontspanning die er bij komt kijken is ook veel waard. Dat geldt voor de meeste games die je online speelt: de rest van de wereld doet er even niet toe.
Sudoku: vroeger in een boekje of tijdschrift, nu ook online
De fervente puzzelaar kan geen genoeg krijgen van de sudoku: een eveneens oosters raadsel waarbij de cijfers 1 t/m 9 in negen kaders van elk negen vakken neerzet. Elk afzonderlijke cijfer mag zowel horizontaal als verticaal geen gelijke kennen. Ook per kader leiden twee dezelfde cijfers tot het zogenaamde vastlopen van het spel. Net als schaken is het spelen van een sudoku goede breinyoga!