Vier redenen om SLA-monitoring te integreren in je IT-infrastructuur
Recente golven van cyberaanvallen, zoals die in Antwerpen waarbij de stad tussen december 2023 en januari 2024 geen parkeerboetes kon innen, benadrukken de noodzaak voor bedrijven en instellingen om hun IT-systemen goed te beveiligen. SLA’s (Service Level Agreements) spelen hierbij een cruciale rol. Ze zorgen niet alleen voor een effectieve waarborging en verbetering van IT-systeemprestaties, maar definiëren ook de verwachte serviceniveaus tussen een serviceprovider en klant. Wilco Ravestein, Country Manager Benelux bij Paessler AG, benoemt vier belangrijke redenen om SLA-monitoring te integreren in je IT-infrastructuur.
De Information Technology Infrastructure Library (ITIL) beschrijft een SLA als een schriftelijke overeenkomst tussen een dienstverlener en een klant, waarin zij de vereiste diensten en het verwachte serviceniveau vastleggen. Kortgezegd is het een middel om de mate van verantwoordelijkheid van beide partijen op papier vast te leggen. SLA’s komen niet alleen de prestaties van je IT-systeem ten goede, het is ook gunstig voor de relatie met je IT-partners. Wilco Ravestein belicht vier belangrijke voordelen.
Verbeterde probleemdetectie en –oplossing
SLA-monitoring helpt IT-managers snel problemen in de IT-infrastructuur te identificeren. Omdat de monitoring altijd aan staat, kunnen SLA’s afwijkingen van normale serviceniveaus meteen opsporen en rapporteren. Daardoor zijn IT-managers in staat om sneller over te gaan tot actie om zo de downtime te verminderen. Dit verhoogt de productiviteit en verbetert de gebruikservaring.
Op een gewone werkdag op kantoor veroorzaken lege printers, overbelaste switches en volle schijven bijvoorbeeld hardwareproblemen die de werkomgeving van medewerkers negatief beïnvloeden. IT-managers gebruiken dan SLA-software om specifieke componenten te identificeren die SLA-overeenkomsten met klanten beïnvloeden. Als ze problemen die in het groen zijn gemarkeerd niet snel oplossen, daalt het SLA-percentage.
IT-taken beter prioriteren
IT-managers kunnen verschillende prioriteitsniveaus toewijzen aan diverse componenten van de IT-infrastructuur. Zo beheren ze hun tijd en middelen efficiënt en pakken ze de meest urgente problemen eerst aan. Deze aanpak verhoogt de effectiviteit van IT-teams en zorgt ervoor dat belangrijke systemen altijd operationeel blijven.
Verhoogde transparantie en vertrouwen
Bedrijven kunnen door SLA-monitoring hun klanten regelmatig gedetailleerde rapporten over de prestaties van de IT-systemen. Deze transparantie bouwt wederzijds vertrouwen op, omdat klanten kunnen zien of serviceproviders de beloofde serviceniveaus halen en waar nog kansen liggen. Daarnaast biedt het inzichten waarmee klanten hun eigen processen en verwachtingen kunnen optimaliseren.
Proactief IT-beheer en onderhoud
Met SLA-monitoring werken IT-managers proactief in plaats van reactief. Door trends en patronen in de IT-prestaties te detecteren, identificeren ze potentiële problemen voordat ze zich voordoen. Deze proactieve aanpak helpt bij het plannen van preventief onderhoud, wat de algehele betrouwbaarheid van de IT-infrastructuur verhoogt en onverwachte storingen voorkomt.
“In 2024 is effectieve IT-monitoring essentieel voor organisaties om volledig inzicht te krijgen in hun digitale landschap. Door SLA-monitoring te gebruiken, krijgt data een duidelijk doel en richting, waardoor IT-teams zich kunnen focussen op urgente problemen zonder verstrikt te raken in een storm aan minder relevante meldingen”, concludeert Ravestein.