Verslag Fujitsu Forum 2011: Fujitsu mikt op de cloud
Het mag de bezoekers duidelijk zijn: Fujitsu is beslist geen kinderachtige speler. Met zo'n 170.000 werknemers is het Japanse bedrijf een speler om rekening mee te houden. Toch is de naam niet bij iedereen bekend, wellicht het gevolg van de focus op de zakelijke markt. Fujitsu deed vandaag in ieder geval zijn best zichzelf op de kaart te zetten. Het jaarlijks gehouden Fujitsu Forum trok zo'n 10.000 bezoekers uit meer dan tachtig landen.
Grote publiekstrekker in de ochtend was de keynote-speech van – voornamelijk - ceo Rolf Schwirz. Hoewel een half uur eerder de belangrijkste resultaten en plannen al in een sobere persconferentie aan de aanwezige journalisten waren gepresenteerd, werd in de voor het publiek toegankelijke (en drukbezochte) keynote-speech natuurlijk alles uit de kast gehaald voor een gelikte presentatie.
Het motto van het Fujitsu-forum is 'reshaping IT'. Dat klinkt wat abstract, al werd in de loop van de presentatie het idee erachter duidelijk. Fujitsu ziet het speelveld veranderen in een van op statische hardware gebaseerde ict-wereld tot een dynamische, toegankelijke en vooral flexibele wereld waar letterlijk jong tot oud aan meedoet, je diensten afneemt in plaats van een dikke it-omgeving bouwt en ict steeds vaker direct in het dagelijkse leven geïntegreerd is. Denk aan de popularisering van apps, de opkomst van sociale media, smartphones en de 'bring your own'-trend waarbij iedereen de hardware 'van thuis' ook op de werkvloer gebruikt. Fujitsu wil in dit veranderende umfeld natuurlijk de volgens hen passende oplossingen bieden.
Fujitsu signaleert ook de 'democratisering van software'. Het ontwikkelen van applicaties is dankzij gestandaardiseerde 'platforms' niet meer voorbehouden aan enkele experts. Iedereen met een beetje programmeerervaring kan apps ontwikkelen voor 'standaardplatforms' zoals iOS of Android, voornamelijk omdat je als ontwikkelaar niet meer rekening hoeft te houden met het probleemloos functioneren van software op duizend verschillende it- en systeemconfiguraties en dito platforms. Dat resulteert volgens de fabrikant in duidelijke, laagdrempelige een zeer gerichte oplossingen. Mobiele apps zijn daarvan natuurlijk het duidelijkste voorbeeld.
Cloud computing
Fujitsu wil daarop inspelen met een een sterkere focus op cloud computing. Het heeft zich daarbij een concreet doel gesteld: eind maart 2015 moet dertig procent van de inkomsten uit de cloud services komen. De fabrikant benadrukte nog maar eens dat de cloud zeker geen nieuwe technologie is, maar vooral een nieuw afnamemodel. Het biedt flexibiliteit: je betaalt alleen voor de resources die je gebruikt. Piekmodellen vang je op door tijdelijk meer af te nemen, in plaats van zelf je it-platform te bouwen op basis van deze piekbehoefte en continu te betalen voor iets wat je doorgaans niet nodig hebt.
Die visie vertaalt Fujitsu naar een concreet nieuw 'product', de Cloud Business Solutions. Dit is een ecosysteem van het eerder geïntroduceerde cloudplatform met daarop saas-applicaties, bedoeld voor internet service providers. Zij halen daarmee in één keer een oplossing in huis om hun klanten te voorzien van volledig beheerde cloudapps, waarvan zij op abonnementsbasis gebruik van kunnen maken. De eerste saas-applicatie die op dit platform beschikbaar wordt is Fujitu CRM. Cloudleveranciers hoeven daarbij Fujitsu niet vooraf te betalen, de Japanners vragen pas een deel zodra er inkomsten mee worden gegenereerd.
Hardware en gadgets
Naast de uiteenzetting van de visie van Fujitsu was er ook natuurlijk aandacht voor het tastbare spul: het hardwareportfolio. Op een uitgebreide Demo Ground was er alle ruimte voor de bezoekers de hardware te bekijken. Hoogtepunt was onder andere de nieuwe P23T-6 FPR 3D. Een hele mond vol voor een monitor die je zowel in 2D- als in 3D-modus kunt gebruiken, handig voor bijvoorbeeld de visualisatie bij cad-toepassingen, salespitches of presentaties.
Een andere interessante gadget die we even konden vasthouden is de Fujitsu Android Slate. Dit is een op het eerste gezicht 'normale' 10-inch Androidtablet, maar met een unieke eigenschap: het is tot op één meter waterdicht. Tegen onze verwachtingen in was het beeldscherm helder en het aanraakscherm net zo gevoelig als niet-waterdichte, moderne Android-tablets. Wel konden we het aanraakscherm niet meer gebruiken zodra we het apparaat onder water ging. Het tablet is momenteel alleen in Japan verkrijgbaar. Fujitsu zou naar eigen zeggen 'de reacties van het Europese publiek afwachten om te beslissen of de gadget naar Europa komt'.
Een andere interessant stuk hardware is de nieuwe FastOn-techniek. Fujitsu voorziet hiermee hun topexemplaren uit de Esprimo desktop-pc-lijn. Met deze technologie zou een dergelijke pc vanaf het inschakelen in 13 seconden gebruiksklaar zijn. Dat kan dankzij een combinatie van een ssd-schijf, een geoptimaliseerd bios en aangepaste Windows 7-installatie. Deze nieuwe Esprimo-pc's zullen vanaf december beschikbaar zijn via geselecteerde channelpartners.
Verder waren we erg gecharmeerd door de Fujitsu Bay Projector. Dit is een heel compact beamertje ter grootte van een pakje spelkaarten. Je steekt deze mini-beamer in de 'universal bay' van je laptop, waarna je de inhoud van je beeldscherm op een wit doek of muur kunt presenteren. Ideaal voor als je veel onderweg bent, maar niet altijd een beamer met je wilt meesjouwen. Een nadeel is er ook: de Bay Projecter werkt alleen met de Lifebook P771 en de Lifebook S671. Ook de resolutie van 800x600 is niet optimaal en de lichtopbrengst van 40 ansi lumen vereist een donkere omgeving voor een zichtbare projectie. Het hebbedingetje haal je in huis voor een adviesprijs van 499 euro.
Supercomputer
Ruimte voor de nodige 'show-off'-ontwikkelingen waren er ook. Zo was er aandacht voor de nieuwe Fujitsu PRIMEHPC FX10 supercomputer. Deze volgt de voormalig snelste computer ter wereld op, Fujitsu's 'K computer' met een ruime verdubbeling van de verwerkingskracht naar 23,2 petaflops en 6 petabyte (6000 terabyte) intern geheugen. De boodschap was duidelijk: er is geen toepassing ter wereld waar Fujitsu niet voldoende rekenkracht voor zou kunnen leveren.
Fujitsu gebruikte het Forum ook om het 'groene hart' van het bedrijf te tonen. Zo presenteerde de fabrikant een nieuwe 0-watt-adapter voor de Lifebook-notebookserie. Deze adapter brengt het stroomverbruik in standby-modus terug naar praktisch nul.
Verder kon de pers een kijkje nemen in de zogenoemde NDA-ruimte, waarin producten werden gepresenteerd waar nog niets over gemeld mag worden. We signaleerden daar wat veelbelovende producten, waar we je zo snel mogelijk over verder zullen informeren.