Verduurzamen? Begin bij je software.

Verduurzamen? Begin bij je software.

Redactie WINMAG Pro

Door Danny van der Kraan (cloud-native software engineer bij Xebia)

 

Het afgelopen jaar heeft bijna 80 procent van de organisaties maatregelen genomen om hun bedrijfsvoering te verduurzamen, zo blijkt uit onderzoek van het CBS. Dit is een veelbelovende ontwikkeling, omdat bedrijven een cruciale rol spelen in het wereldwijde klimaatbeleid. Desalniettemin worstelen veel organisaties met de vraag: waar moeten we beginnen? Veel klimaatdoelstellingen van grote bedrijven zijn niet concreet en richten zich voornamelijk op het compenseren van CO2-uitstoot, in plaats van het verminderen van die uitstoot zelf.

Verschillende duurzaamheidsmaatregelen zijn populair, zoals het verduurzamen van productieprocessen, afvalbeheer, bedrijfspanden en vervoer. Echter, één belangrijk aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, is duurzame software. Als er toch iets is waar de uitspraak ‘het topje van de ijsberg’ voor geldt, is het de milieu-impact van software. Bedrijven zien simpelweg niet hoeveel CO2-uitstoot er onder de radar blijft. 

Om een beter beeld te krijgen van deze impact: in 2007 vertegenwoordigde de CO2-voetafdruk van software wereldwijd slechts 1,5 procent. Nu is dit percentage verdubbeld tot 3 procent, wat overeenkomt met de totale CO2-uitstoot van een land als Japan of complete industrieën zoals de luchtvaart. 

Volgens Harvard Business Review stijgt dit percentage verder als er geen actie wordt ondernomen. Met de het toenemende gebruik wordt verwacht dat het mogelijk tot meer dan 14 procent zal stijgen, wat gelijkstaat aan de volledige huidige CO2-uitstoot van de Verenigde Staten.

 

Verduurzamen van software: beter nu dan nooit

Dit is de reden waarom het verduurzamen van software van cruciaal belang is. Het biedt aanzienlijke voordelen voor zowel het milieu als de bedrijfsvoering, ook al op korte termijn. Bij Xebia hebben we vijf vertrekpunten gedefinieerd om direct met de verduurzaming van software aan de slag te gaan.

 

  • Bewustwording creëren: Het begint met bewustwording. Bedrijven en medewerkers moeten zich bewust worden van de milieu-impact van de software die ze gebruiken. Dit omvat ook het energieverbruik en CO2-uitstoot van alle hardware die nodig is om die software te kunnen gebruiken. Maar ook de productie en verwijdering van de hardware en de algehele efficiëntie van softwareprocessen. Alleen op die manier kun je gerichte doelen stellen om de milieu-impact op lange termijn in te perken. Stel meetbare doelstellingen op voor softwareverduurzaming en rapporteer regelmatig over de voortgang. Dit helpt om verantwoording af te leggen, bijvoorbeeld in de CSRD-rapportage, en voortdurende verbetering aan te moedigen. Maak gebruik van data-analyse om inefficiënte processen te identificeren en te optimaliseren. Dit kan helpen bij het verminderen van verspilling en het verbeteren van de algehele efficiëntie.
  • Energie-efficiëntie beoordelen: Beoordeel de energie-efficiëntie van de software-infrastructuur. Zorg dat servers en datacenters optimaal draaien en gebruik maken van energiebesparende technologieën. Overweeg het gebruik van groene hostingproviders en datacenters die hernieuwbare energiebronnen gebruiken.
  • Vermindering van hardwareverspilling: Virtualisatie en cloud computing kunnen helpen om hardwareverspilling te verminderen. In plaats van fysieke servers te gebruiken, kunnen bedrijven overwegen om over te stappen op een virtuele infrastructuur, waardoor de noodzaak van eigen fysieke hardware afneemt.
  • Duurzame softwareontwikkeling: Integreer duurzaamheid in het softwareontwikkelingsproces. Dit omvat het overwegen van de milieueffecten bij het nemen van ontwerpbeslissingen en het minimaliseren van de middelen die nodig zijn voor softwareproductie. Optimaliseer softwarecode: Slecht geschreven of inefficiënte code kan leiden tot hoger energieverbruik en lagere prestaties. Zorg dat uw ontwikkelingsteams streven naar geoptimaliseerde code die minder systeembronnen verbruikt. Dat is in sommige gevallen nog wel belangrijker dan de prestaties.
  • Creëer een duurzaam ecosysteem: Werk samen met softwareleveranciers om hun duurzaamheidspraktijken te evalueren en te verbeteren. Kies voor leveranciers die zich inzetten voor groene en ethische softwareontwikkeling. Blijf up-to-date: Houd de ontwikkelingen in duurzame technologieën en software in de gaten. Technologieën zoals edge computing, energiezuinige algoritmen en groene datacenters evolueren voortdurend.
Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie