Van Toshiba naar Dynabook

Van Toshiba naar Dynabook

Redactie WINMAG Pro
Laptopfabrikant Toshiba heet sinds kort Dynabook. Dat is nog even wennen. Zelfs voor Ronald Ravel, Country Manager Benelux. Niet zo vreemd, want het Toshiba-merk heeft een rijke geschiedenis en Dynabook daarentegen is vooralsnog onbekender in ons land. Daar gaat verandering in komen als het aan Ravel ligt. ‘Onze klanten en partners zullen in dit transitiejaar al merken dat we meer en sneller nieuwe mobiele oplossingen op de markt brengen onder de naam Dynabook.’ Ravel geeft uitleg over het hoe en waarom van de naamswisseling en wat klanten daarvan gaan merken.

Kun je uitleggen waarom Dynabook?

Sinds het najaar van 2018 heeft het Japanse Sharp zo’n 80 procent van de computeractiviteiten van Toshiba overgenomen. Sharp maakt deel uit van de Foxconn groep. Mede-eigenaar Toshiba richt zich nu volledig op de ontwikkeling van grote infrastructurele projecten voor onder meer de energie. In Japan zijn Toshiba-laptops al sinds jaar en dag bekend onder de naam Dynabook. Een alom geroemde merknaam die staat voor het bedrijf dat mobile computing zo’n beetje heeft uitgevonden. Dus een logische stap om die naam ook in Europa te gaan gebruiken. Dat zal voor iedereen even wennen zijn. Wij zien het tegelijkertijd als een geweldig mooie kans om een merk met zo’n rijke historie hier eveneens groot te maken.

Wat kenmerkt de rijke historie van Dynabook?

Het verhaal gaat terug naar 1968. Al in die tijd bedacht informaticus Alan Kay het concept van de Dynabook. Een draagbare computer bedoeld om kinderen van alle leeftijden kennis te laten maken met informatica. Toshiba in Japan heeft het Dynabook-ontwerp verder doorontwikkeld. Zij hebben de uitvinding tot een ware betaalbare laptop gemaakt. Zo kwam in 1985 de eerste draagbare computer op de markt onder de naam T1100.

Dus eigenlijk symboliseert deze naam jullie erfgoed?

Zo zou je dat wel kunnen zeggen. Het merk Dynabook belichaamt zowel ons erfgoed van dertig jaar innovatie in mobile computing als onze hernieuwde investering en schaalgrootte. Ons merk is meer dan een naam of een logo. Het is de verpersoonlijking van onze cultuur.

Wat gaan jullie klanten merken van de hernieuwde investering en schaalgrootte?

Onze eigenaar Sharp maakt deel uit van Foxconn. Veel mensen zullen dat bedrijf niet kennen, omdat hun producten veelal onder een ander label op de markt komen. 1,2 miljoen mensen produceren dagelijks ongeveer 80 procent van de desktops ter wereld. Van de Sony playstation tot aan allerlei Appleapparatuur. Hun productieproces is mega-efficiënt. Ik voorzie dat wij daarmee ook sneller producten op de markt kunnen brengen. Tegelijkertijd gaat de klant profiteren van de sterke R&D van Sharp. Zo wordt onze Japanse eigenaar alom gewaardeerd voor haar beeldschermtechnologie. Denk aan de transitie van 4K naar 8K-resolutie schermen. Dat is echt veelbelovend. Ik ben ervan overtuigd, dat we onze klanten flink gaan verrassen met veel nieuwe geavanceerde technologie.

Wanneer komt de eerste Dynabook laptop naar ons land?

Vanaf juli verwachten we de eerste Dynabook producten te presenteren. Daarbij bouwen we ons portfolio het komende jaar verder uit. Zo verwacht ik dat we met nog dunnere laptops komen en krijgen we meer focus op duurzame technologie. Zo komen we straks met beeldschermen die veel minder energie verbruiken en tegelijkertijd scherper zijn. Verder voorzie ik dat we ons portfolio uitbreiden op het vlak van Desktop-as-a-Service (DaaS) en Smart Office oplossingen.

Hoe staat het met de ontwikkeling van jullie DynaEdge mini-pc?

Die is in volle gang. Wij zijn nog steeds de enige leverancier van een degelijke mini-pc die je aan je broekriem schuift voorzien van Windows 10 Pro en gecertificeerd voor het Microsoft Azure IoT platform. Daarmee geven we onze klanten de gelegenheid hun handen vrij te houden voor onderhoud aan een machine en tegelijkertijd via de slimme werkbril instructies van afstand te krijgen. Met de komst van het snelle 5G waarbij veel data verwerkt wordt aan de rand van het netwerk om elke vorm van vertraging te voorkomen, ontstaan volledig nieuwe toepassingen.

Zijn die toepassingen nu al dagelijkse praktijk?

Hoe mooi zou het zijn als medisch specialisten vanuit een ziekenhuis live mee kunnen kijken met ambulancepersoneel in acute zorgsituaties? De ambulanceverpleegkundige draagt onze slimme assisted reality-bril die live opnames maakt van de situatie ter plekke. Deze gegevens worden dan bijvoorbeeld verstuurd naar het brandwondencentrum waar mensen zich direct kunnen voorbereiden op de behandeling van de ernstig gewonde patiënt zodra die is aangekomen op de plek van behandeling. Dat is een concrete oplossing waarbij onze DynaEdge mini-pc wordt ingezet. Wij zitten nu volop in de testfase van dit project in samenwerking met Health Hub Roden en Ambulancezorg Groningen.

Is de komst van 5G de belangrijkste nieuwe ontwikkeling?

Het snelle 5G-netwerk gaat forse veranderingen brengen. Onze DynaEdge mini-pc platform is daarop voorbereid. Nog altijd is meer dan 70 procent van onze beroepsbevolking niet uitgerust met een werk-pc, omdat ze hun handen vrij moeten houden voor hulp aan bed, een machine, kassa of heftruck. Als mensen straks met een slimme bril toegang krijgen tot meer informatie of dingen makkelijker kunnen delen, ontstaan er ongekende mogelijkheden.

Hoe zit het dan met de veiligheid?

Dat blijft een heel belangrijk thema. Niet voor niets zetten wij zwaar in op een veilige digitale werkplek. Denk aan onze Mobile Zero Clients. Zo’n beetje de veiligste laptops ter aarde omdat geen enkele data, besturingssysteem of applicaties lokaal op de pc staat. Bovendien is de mobiele pc ook nog relatief zuinig. In combinatie met de AVG wet- en regelgeving is dat bijvoorbeeld voor veel gemeenten een aantrekkelijke oplossing voor ambtenaren die overal kunnen werken zonder dat ze hoeven te vrezen voor gegevensverlies.

Wat doet Dynabook nog meer om veiligheid te waarborgen?

Wij zijn de enige leverancier van mobiele oplossingen met een eigen BIOS. Alle componenten in onze apparatuur worden in onze eigen fabrieken gemonteerd en aangestuurd door deze In-House BIOS. Dit zorgt ervoor dat wij volledige regie houden over de veiligheid van onze eigen systemen. Zo voorkom je bovendien vingerwijzen van de ene naar de andere leverancier als er onverhoopt iets aan de hand is.

Wat gaan jullie doen om naamsbekendheid op te bouwen?

Voor ons is 2019 een transitiejaar. We starten binnenkort met een campagne waarbij we mensen meenemen in onze naamsverandering van Toshiba naar Dynabook. Onze groei-ambities zijn groot. Dat betekent dus ook dat we flink gaan investeren, maar dat zal vooral komen vanuit onze rol als productleader. Onze roots van een technologisch hoogwaardig bedrijf blijven we behouden. De klant moet kunnen blijven rekenen op betrouwbare oplossingen. Want ons DNA, de mensen, onze expertise, dienstverlening en vooral ook onze technologie veranderen niet. Dat wordt alleen maar beter.


Ronald Ravel

Ronald Ravel is Country Manager Benelux en daarnaast ook verantwoordelijk voor de zakelijke activiteiten in Centraal en Zuidoost Europa, Turkije, Israël en Zuid-Afrika. Hij heeft een lange staat van dienst bij Toshiba in verschillende sales-functies. Zo is hij in 1991 in dienst gekomen bij de laptopfabrikant en sinds 2009 geeft hij leiding aan de Benelux-activiteiten. Zijn verantwoordelijkheden zijn vier jaar geleden uitgebreid naar genoemde continenten.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie