Toshiba: dit wordt 2019

Toshiba: dit wordt 2019

Redactie WINMAG Pro
Dat hadden we nog wel in 2018! Ga je dat volgend jaar vaak horen? Wellicht zal het zo’n vaart niet lopen. Toch gaan we in 2019 afscheid nemen van bijvoorbeeld het traditionele wachtwoord op onze computer. En wat gaan we verwelkomen? Zo op de valreep van het nieuwe jaar blijft het altijd leuk om de belangrijkste voorspellingen voor 2019 op een rij te zetten. Een ding is zeker: technologische vernieuwing dendert razendsnel door. Het gaat sneller en het wordt leuker dan ooit!

Zo is de komst van het snelle 5G-netwerk een belangrijke ontwikkeling waar we ons op voor moeten bereiden. Niet dat we daar volgend jaar massaal gebruik van gaan maken. Nee, 2019 zal vooral het jaar zijn waarin we klaar moeten zijn voor de komst van 5G vanaf 2020. Dit nieuwe snelle netwerk gaat het gebruik van Internetof- Things oplossingen verder op weg helpen. De ingang van ons kantoorpand noteert elke dag hoeveel medewerkers het pand in- en uitgaan, wat de spitsuren zijn en welke consequenties dat heeft voor de schoonmaak van het gebouw. Het is één van de vele voorbeelden van IoT in onze zakelijke omgeving. Wat ga jij daarvan merken? Nou, best veel.

Bijvoorbeeld door de inzet van het Windows IoT-platform. Daarmee kun je volwaardige pc-functionaliteit in de vorm van een mini-pc aan je broekriem hangen. En via een slimme werkbril op je neus krijg je allerlei werkinstructies op het vizier. Daar waar 5 procent van de Nederlandse consumenten al een Virtual Reality bril in huis heeft, ga je de slimme bril ook steeds vaker op het werk zien. Nu is nog altijd 70 procent van de eerstelijnsmedewerkers op de werkvloer niet permanent uitgerust met digitale apparatuur. Hoe handig is het als de onderhoudsmonteur zijn handen vrij houdt voor het werk aan de machine en tegelijkertijd via ‘Skype for Business’ instructies op zijn vizier krijgt via de slimme werkbril?

Security blijft grootste kopzorg

Mobiel werken, in allerlei vormen, wordt de standaard. Bij zakelijke dienstverleners en overheidsinstanties zullen er volgend jaar nog weinig Nederlanders te vinden zijn die niet mobiel kunnen werken. Meer mobiliteit stelt nog hogere eisen aan veiligheid. Ook in 2019 blijft security de grootste uitdaging voor de meeste IT-managers. Daarom voorzie ik dat we sneller afscheid gaan nemen van toegang tot onze laptop via het traditionele wachtwoord. Dubbele authenticatie wordt steeds meer gemeengoed. De consument wil al veel langer af van de vele wachtwoorden. Dus het zal niet lang meer duren voordat de vingerafdruk, de irisscan of stemherkenning plaats gaan maken voor de ingewikkelde letteren cijfercombinaties. Marktanalisten verwachten dat 80 procent van de werkende Nederlanders in 2021 vertrouwt op biometrie voor meer digitale veiligheid.

Databerg hoopt op

Toenemende digitalisering gaat gepaard met meer dataverzameling. Veel data gaat de cloud in. Daarmee gaan we ons volgend jaar steeds meer afvragen wat we wel of niet de cloud in willen laten gaan. Gegevensopslag in de cloud loopt immers aardig in de papieren. Dan is edge computing een goed alternatief. Data verwerken aan de rand van het netwerk wordt vooral ingezet bij Internet-of-Things oplossingen. Met IoT genereren we per minuut of soms zelfs per seconde enorme bakken vol met data. Gegevens die we lang niet allemaal hoeven te bewaren. De keerzijdes van meer, meer en nog eens meer digitalisering, wordt vast de belangrijkste uitdaging voor 2019. Als we daar goede oplossingen voor weten, wordt het nieuwe jaar inderdaad helemaal leuk!

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie