SureCore kondigt cryogene geheugentechnologie met laag stroomverbruik aan die het stroomverbruik in datacenters drastisch kan verlagen

Redactie WINMAG Pro

Een van de grote uitdagingen van datacenters is de hoeveelheid stroom die ze verbruiken. Dit wordt nog verergerd door het toenemende gebruik van AI in de vorm van grote taalmodellen. Onderzoeken hebben aangetoond dat het koelen van processorchips die veel stroom nodig hebben tot de temperatuur van vloeibare stikstof van ongeveer 77 K resulteert in een zevenvoudige vermindering van het stroomverbruik, maar iets minder dan de helft van dit voordeel gaat verloren aan koelingskosten. Nu de energieprijzen de pan uit rijzen, krijgt een potentiële viervoudige vermindering zeker veel aandacht van de industrie.

SureCore heeft technologie ontwikkeld waarmee het geheugenoplossingen voor quantumcomputing-toepassingen kan ontwerpen die tot 4K kunnen werken. Deze technologie is ook toepasbaar op 77K. Aangezien zowel serverchips als AI-processors grote hoeveelheden SRAM integreren, kan de migratie naar cryogeen geheugen met laag stroomverbruik van SureCore datacenters helpen koeler te werken door de SRAM-energieverspreiding te verminderen, met als bijkomend voordeel een aanzienlijke vermindering van de koelbelasting.

Paul Wells, CEO van sureCore, legt uit: “Als onderdeel van een door InnovateUK gefinancierd project hebben we nauw samengewerkt met onze partner Semiwise, die SPICE-modellen voor cryogene transistors heeft ontwikkeld. Deze hebben ons in staat gesteld om onze geheugentechnologie met laag stroomverbruik over te zetten en af te stemmen om te werken bij temperaturen tot 4K. Het doel was niet alleen om geheugen te ontwikkelen voor cryogene werking, maar ook om onze energiebesparende technieken te gebruiken om de thermische belasting in de cryostaat te minimaliseren. Voor een datacenter dat bij 77K werkt, gelden vergelijkbare uitdagingen en door tot 50% van het geheugenvermogen te besparen, is een aanzienlijke verlaging van de thermische dissipatie mogelijk met een domino-effect op het budget voor koelvermogen."

Professor Asen Asenov, CEO van SemiWise, voegt hieraan toe: “De sleutel tot het succesvol mogelijk maken van de AI-revolutie is de beschikbaarheid van toegang tot nauwkeurige cryogene transistor SPICE-modellen. Dit zal IP-ontwikkelaars in staat stellen om IP-suites te maken zodat SoC-ontwikkelaars de volgende generatie AI-serverchips kunnen maken. SemiWise heeft een unieke technologie ontwikkeld om PDK-sterke cryogene SPICE-modellen te ontwikkelen op basis van een beperkte reeks cryogene metingen aangevuld met TCAD-simulaties."

sureCore heeft haar state-of-the-art geheugenontwerpvaardigheden met ultralaag stroomverbruik gebruikt om ingebed Static Random Access Memory (SRAM) te maken, een essentiële bouwsteen voor elk digitaal subsysteem, dat kan werken vanaf 77K (-196°C) tot aan de bijna absolute nultemperaturen die nodig zijn voor Quantum Computers (QC's). Daarnaast zijn zowel de standaard cel- als IO-celbibliotheken opnieuw gekarakteriseerd voor gebruik bij cryogene temperaturen, waardoor een industriestandaard RTL naar GDSII fysieke ontwerpflow gemakkelijk kan worden toegepast. De CryoMem IP-reeks van SureCore maakt deel uit van een Innovate UK-project dat sureCore leidt met testchips die binnenkort bij cryotemperaturen worden geëvalueerd.

Wells concludeerde: “We zijn erg enthousiast dat er een nieuw toepassingsgebied is ontstaan voor onze ultralaagvermogengeheugentechnologieën. Datacenters hebben een hitteprobleem en wij kunnen mogelijk een oplossing bieden." 

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie