Stuifmeel voor betere batterijen?

Stuifmeel voor betere batterijen?

Redactie WINMAG Pro

Stuifmeel kan wel eens heel belangrijk worden voor de nieuwe generatie batterijen in smartphones en laptops. Dat heeft te maken met de unieke microstructuren in pollen.

Stuifmeel beter dan grafiet

Amerikaanse onderzoekers wilden nieuwe manieren vinden om lithium-ionbatterijen te verbeteren. Die bestaan onder andere uit een koolstof-anode waarvoor meestal grafiet wordt gebruikt. Maar grafiet kan slechts een beperkte hoeveelheid energie opslaan en er zijn gevaarlijke chemicalieën nodig om het klaar voor gebruik te maken.

De unieke microstructuren in stuifmeelkorrels, ook wel pollen genoemd, bieden mogelijk uitkomst. Door ze om te zetten in een koolstof-anode, kan een batterij worden gemaakt die meer energiecapaciteit heeft dan conventionele modellen met grafiet, meldt The Stack.

Stuifmeel verhitten met argon

Het team van onderzoeker Vilas Pol nam stuifmeel af van honingbijen en lisdoddes en verhitte ze naar 600 graden Celsius om kleine stukjes koolstof te vormen. Dat deden ze in een ruimte met het gas argon, om te voorkomen dat de pollen zouden verbranden. Vervolgens werd het koolstof nogmaals verhit om de capaciteit te verhogen.

Uit testen met beide soorten stuifmeel bleek dat de lisdodde-koolstof meer energie kon huisvesten. Dit heeft volgens Pol mogelijk te maken met de meer regelmatige structuur. Bijenpollen zijn namelijk een mengelmoes van allerlei verschillende pollen en dus is de structuur gevarieerder.

​Vervolgonderzoek

​Pol, die zijn naam duidelijk mee heeft, wil vervolgonderzoek doen naar een kathode die goed bij zijn pollen-anode past. Hij verwacht dat zijn werk tot veel betere batterijen zal leiden. 'Dit is nog maar het begin', zegt Pol.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie