Staatssecretaris Cultuur en Media stapt in de wereld van gaming en digitale cultuur op HKU

Redactie WINMAG Pro

Gaming als kunstvorm, als entertainment en om maatschappelijke thema’s over het voetlicht te brengen. Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), digitale ondernemers en culturele organisaties informeerden woensdag demissionair staatssecretaris van Cultuur en Media, Fleur Gräper-van Koolwijk, over de nieuwste ontwikkelingen in gaming en digitale cultuur. Samen met Eva Oosters, wethouder van Cultuur in Utrecht, ging ze daarna interactief aan de slag.  

Tijdens het bezoek stond de maatschappelijke en culturele waarde van de game-industrie centraal. Edwin Jacobs, lid van het college van bestuur van HKU, opende de bijeenkomst en benadrukte het belang van de kunsten voor de game-industrie: “HKU is het kloppend hart van digitale cultuur en gaming. Ons onderwijs is vernieuwend en inspirerend. Veel HKU-alumni hebben hun sporen in de creatieve technologie verdiend.” Nick Degens, HKU-lector Creatieve Maakprocessen en Technologie, vulde aan: “Bij technologie gaat het al snel om gerichte oplossingen, bijvoorbeeld om iets efficiënter of beter maken. Maar de samenleving heeft nu juist kunstzinnige technologie nodig om tot nieuwe, betekenisvolle perspectieven te komen.” 

HKU-studenten, bedrijven als Dutch Game Garden en organisaties als IMPAKT demonstreerden in een proeftuin diverse games en creatieve technologie-projecten. De staatssecretaris en wethouder deden hier actief aan mee. “De kracht van digitale cultuur en de vele artistieke vormen die het kent heb ik vandaag mogen ervaren, heel bijzonder. Ik probeerde de VR-installatie Soul Paint van Monobanda, de Pottenbakrobot van SETUP en de game Station-to-Station van Galaxy Grove. Digitale cultuur reflecteert op de impact van technologie en het inspireert me!”, reageerde Fleur Gräper-van Koolwijk enthousiast.

Het bezoek van de staatssecretaris onderstreepte de impact die de digitale cultuursector heeft op allerlei terreinen van onze samenleving.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie