Snelle en veilige draadloze verbinding essentieel voor hybride werkplek

Redactie WINMAG Pro
De gemiddelde kantoorwerkplek is, dat mag voor weinigen een verrassing zijn, nogal veranderd sinds de coronacrisis. Een goede en veilige verbinding is hier een cruciaal onderdeel van en steeds vaker is dat tegenwoordig een draadloze verbinding.

Samen met de sterke groei van het hybride werken groeide het belang van goede en eenvoudig te beheren apparatuur zoals managed access points en switches voor het bedrijfsleven. De onderneming heeft daar onder andere op ingespeeld door een goed alternatief te bieden dat op voorraad is, eenvoudig te installeren is en de voordelen van WiFi 6 biedt die tegenwoordig al bijna als normaal beschouwd wordt.

Twee jaar (deels) thuiswerken heeft ertoe geleid dat de slechte WiFi-verbinding op de zolderkamer inmiddels wel is aangepakt, stelt NETGEAR. Met WiFi 6-Mesh-systemen, soms zelfs al WiFi 6e, dekken consumenten zowel de zakelijke als privé behoeften goed af. Nu de afgelopen maanden werknemers massaal (deels) terug naar kantoor zijn gegaan, blijkt echter dat veel bedrijfsnetwerken achter zijn gebleven.

“Mensen komen met hun laptop, hebben geen vast bureau met pc meer. Organisaties merken dat de draadloze netwerken die er vóór corona lagen, niet meer voldoen als het gaat om capaciteit en snelheid. We gingen corona in met WiFi 5 en zijn tijdens corona thuis gewend geraakt aan WiFi 6/6e. Onze laptops en smartphones zijn hiervoor geüpdatet en op kantoor gaat dan je snelheid en efficiency opeens omlaag, want daar gebruikt men nog WiFi 5’’, zegt Arend Karssies, Regional Director Benelux & Nordics van NETGEAR.

Deze impact wordt vergroot door de toename in gebruik van toepassingen zoals videobellen. Was vergaderen en overleg voorheen face to face of via audiobellen, tegenwoordig gaat dat veelal via het beeldscherm. En zo zijn er nog veel meer bandbreedte-vretende applicaties die nu steeds vaker over WiFi-netwerken gaan.

Investeringen groeien

Genoeg redenen dus voor bedrijven om op steeds grotere schaal te gaan investeren in het vernieuwen van hun draadloze netwerken. NETGEAR merkt sinds ongeveer begin 2022 dat die vraag zo ongeveer aan het verdubbelen is. Het ‘puinruimen’ is voorbij, nu durft men ook echt weer te gaan investeren in nieuwe bedrade en draadloze netwerken.

Wat daarbij volgens NETGEAR om de hoek komt kijken, is beschikbaarheid. Hoewel de tekorten aan componenten geleidelijk aan lijkt te verminderen, doet het verminderen van de productie uit het begin van de coronacrisis zich nog steeds gelden. Daarnaast blijven logistieke ketens onder druk staan door lockdowns diverse regio’s wereldwijd.

“Wij zijn een van de weinige leveranciers die de afgelopen 2,5 jaar zorgvuldig vooruit gepland hebben wat we nodig denken te hebben als het gaat om componenten zoals chips voor zakelijke netwerkapparatuur. We hebben de hardware tijdig ingekocht en we hebben de software engineers om alles te programmeren.’’

Uitbreiding Insight Pro Cloud management

Zo heeft NETGEAR twee elementen getoond die onlangs zijn toegevoegd aan het Insight Pro platform. Daarmee is beheer van WiFi- en mobiele-tools thuis en onderweg mogelijk naast het beheer op de kantoorlocatie. Het eerste element is Orbi Pro: een vaak thuis ingezette mesh-oplossing die nu ook zakelijk kan worden gebruikt. Een werkgever kan dan een mesh WiFi-omgeving thuis bij werknemers faciliteren en die op afstand (laten) managen vanuit onze cloud-omgeving.

Ook is beheer van mobiele hotspots opgenomen in het cloud-management platform. Karssies: “We mogen weer reizen, zakelijk en privé. Maar je wil als organisatie niet dat men dan op het bedrijfsnetwerk actief is via publieke hotspots met de eigen laptop. Bedrijven reiken steeds vaker mobiele hotspots uit aan hun werknemers. Dan is het handig wanneer die ook op afstand beheerd kunnen worden – automatisch de nieuwste firmware installeren, dataverbruik monitoren, et cetera.’’

Beveiligen

Veiligheid is ook een cruciaal aspect van draadloze netwerken. NETGEAR is natuurlijk geen security-aanbieder maar er zijn wel degelijk mogelijkheden om de hardware van de onderneming intrinsiek zo goed mogelijk te beveiligen. “Door Insight Pro actief te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat alle NETGEAR-onderdelen van je draadloze netwerk de meest recente patches en andere updates hebben, snel en organisatie breed. Al je hardware is dan zo veilig als mogelijk is. Verder is het aan te raden om tussen je Orbi Pro-oplossing en het kantoornetwerk standaard een VPN-tunnel te gebruiken, iets dat we ook faciliteren.”

Groeiverwachting

NETGEAR verwacht dat de komende tijd de al forse groei in afzet van WiFi-producten op de zakelijke markt zal doorzetten. Heel veel bedrijven bepalen nu wat ze met hun kantoren aan willen en hoe ze die willen inrichten. Willen ze uitbreiden, of juist inkrimpen vanwege flexwerken? Daar zullen ze hun netwerken in meenemen, denkt Karssies, ofwel door te vervangen ofwel door te upgraden. “De meeste blauwdrukken liggen er nu wel of zijn bijna klaar. Dat zal dus de komende tijd een grote groeimarkt worden.”

Goed plannen

NETGEAR geeft tot slot bedrijven mee dat, hoewel het met de tekorten aan componenten de goede richting uit gaat, het nog altijd verstandig is om zo goed mogelijk te plannen wat je nodig hebt. “Ook wij hebben geen oneindige voorraden. Dus als je over twee maanden verwacht een bepaalde hoeveelheid access points of switches te moeten leveren, is het niet verstandig om twee weken van tevoren pas te bestellen.”

Daarnaast kan het, ook vanwege de overal groeiende problemen van personeelstekorten, de schaarse capaciteit zo efficiënt mogelijk te besteden. “Zo kan het slim zijn om niet vier soorten access points aan te bieden aan één klant, maar vier klanten met dezelfde access points te bedienen. Dan kun je daar een buffer van aanleggen en je mensen kunnen hun kennis over en beheer van die access points focussen op een kleiner aantal merken.”

NETGEAR zelf ondersteunt resellers hierin door steeds meer van zijn hardware toe te voegen aan de beheeromgeving van Insight Pro. “We proberen het hen met beheer op afstand zo eenvoudig mogelijk te maken om de huidige groei in afzet van WiFi-netwerken aan te kunnen. Automation zorgt ervoor dat je met dezelfde hoeveelheid mensen toch meer voor je klanten kunt betekenen in beheer en monitoring van hun draadloze netwerken. Resellers kunnen bovendien Insight Pro per klant weer met diverse lagen van automation inrichten, afhankelijk van wat een klant kan en wil.”

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie