Silicon Valley vreest cyberattack op verkiezingsdag
Goede kans op cyberattack
Quora-oprichter en voormalig chef technologie van Facebook Adam d’Angelo tweette afgelopen zondag dat hij gelooft dat er een goede kans is op een grootschalige cyberattack op 8 november. D’Angelo beweert dat meerdere groepen het vermogen en de drijfveer hebben om zo’n aanval op te zetten. Alleen al het uitvallen van maps zouden volgens hem voor een scheeftrekking van de verkiezing kunnen zorgen.
Jonge kiezers doelwit
Waar zijn angst op neerkomt, is dat als een georganiseerde groep een service als Google Maps uit de lucht haalt door een gat in de beveiliging of een bruteforce attack, het kiezers kan verhinderen stemlocaties te vinden. Vooral jonge kiezers die afhankelijk zijn van hun telefoons en neigen te stemmen op de Democraten zouden daar hinder van ondervinden.
Andere services slachtoffer van cyberaanvallen
De angst van D’Angelo is niet geheel ongegrond: services als Netflix, Twitter en Spotify kregen bijvoorbeeld de afgelopen maand te kampen met langdurige cyberaanvallen. Twitteraars deden de uitpraken van D’Angelo echter af als ongefundeerde complottheorieën.
Techindustrie mengt zich in discussie
De techindustrie neemt de mogelijke dreiging daarentegen verrassend serieus. Dustin Moskovitz, medoprichter van Facebook en geldschieter van Hillary Clinton, vroeg D’Angelo bijvoorbeeld of er iets aan te doen is. Ook andere tech-coryfeeën mengden zich in het Twitter-debat. Voormalig Google-ingenieur en Secret-oprichter David Byttow noemde mogelijke andere targets van een cyberaanval waarvan de gevolgen niet te overzien zouden zijn, zoals de zoekmachine van Google en telefoonproviders. Byttow gaf aan dat de kans niet groot is, maar hij zou niet verrast zijn mocht het gebeuren.
Experts zien minder gevaar
Veiligheidsexperts temperen de boel. Mocht het een groep lukken om Google Maps uit te schakelen - een flinke kluif an sich - zouden ze hetzelfde moeten doen met vergelijkbare services van Apple en Yahoo. De meeste veiligheid- en techexperts achten de kans groter dat er kleinschalige cyberaanvallen met veel minder gevolgen plaatsvinden.