Securityexperts waarschuwen voor ernstige veiligheidsgevaren van videobeldiensten

Securityexperts waarschuwen voor ernstige veiligheidsgevaren van videobeldiensten

Redactie WINMAG Pro
Videocommunicatie bevindt zich in een stroomversnelling. De groeiende vraag wordt beantwoord door nieuwe en vernieuwde apps. Apps waar we maar al te graag gebruik van maken. Het is daarentegen onduidelijk namen als Houseparty en Zoom de veiligheid van eindgebruikers voldoende waarborgen.

Jaap Henk Hoepman (Privacy Professor aan de Radboud Universiteit) zegt dat we altijd voor de makkelijkste optie gaan. Dat zou de populariteit van het gebruiksvriendelijke, Amerikaanse Zoom verklaren.  Zoom kwam recentelijk in het nieuws omdat de software data met Facebook zou delen. Ook is de app in de afgelopen tijd een aantal keren gehackt. 

Wel betert Zoom zich. Privacy wordt serieuzer genomen: toestemming voor het delen van data wordt gevraagd en is optioneel. Daarnaast valt WhatsApp in de trek. Facebook, moederbedrijf van WhatsApp, kan niet meekijken of -luisteren met videogesprekken. Wel wordt er ingezien wie en wanneer belt.

Houseparty

Ook het gratis Houseparty is op dit moment booming. Je kan met Houseparty gemakkelijk  met acht personen conferencen. Twee keer zoveel als het maximale aantal op WhatsApp. Klinkt goed. Maar aangezien Houseparty jouw gegevens niet versleutelt, lopen gebruikers gigantische risico’s. Komen gegevens op straat te liggen, dan liggen gegevens voor het oprapen. 

Houseparty is op dit moment groots in het nieuws vanwege een mogelijke ‘lastercampagne’. Veel gebruikers lieten via Twitter weten ‘gehackt te zijn door Houseparty’. 

Houseparty is de negatieve publiciteit zat en besloot een campagne op te zetten. Houseparty is er zeker van dat de app veilig is. Daarom loven zij één miljoen dollar (ruim 900.000 euro) uit naar de persoon die kan bewijzen dat Houseparty schuldig is aan het hacken en delen van informatie. 

Betaalde services

Voor de zakelijke markt zijn er een hoop betaalde services. De grootste zijn Google Hangouts, Microsoft Teams en Slack. Deze betaalde services zijn (vaak) betrouwbaarder en privacyvriendelijker.  ICT-jurist Arnoud Engelfriet verklaart: ‘Gratis apps verdienen meestal aan jouw gegevens. Betaalde apps verdienen aan abonnementen.’

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie