Review: Veeam Availability Suite V9
Veeam's Availability Suite V9 is gemaakt voor virtuele omgevingen, want ook deze moeten gebackupt worden. Al je Hyper-V- en VMware-omgevingen zijn dus veilig opgeslagen als er toch iets gebeurt. Maar het meest prettige van deze suite is dat het kinderlijk eenvoudig is om hem te gebruiken. Want als je een functie niet kan gebruiken, bijvoorbeeld omdat je hier niet de juiste apparatuur voor hebt, is hij ook niet te zien in je interface. En dat maakt het gebruik van de Veeam Availability Suite wel zo prettig.
Windows 10
In de nieuwste variant van de Availability Suite is er qua look en feel weinig veranderd. Wel zo prettig als je al langer met de oplossing werkt. Toch is er op dit gebied zeker wel iets gewijzigd: de interface is volledig aangepast naar Windows 10-standaarden. In de bovenste balk vind je nog steeds de belangrijkste onderdelen van de software, zoals het definiëren van het aantal backups en replica's dat je wilt maken, de backups naar tapes toeschrijven en het maken van vm- en file-copy's.
Explorer voor Oracle
Helemaal nieuw is de Explorer voor Oracle. Explorer laat je backups maken van diverse software van Microsoft, bijvoorbeeld Exchange. Hierbij hoef je niets te installeren, wat wel zo prettig is. Deze optie bestond al langer, maar nog niet voor Oracle. Nu de behoefte hieraan duidelijk is geworden, is dit alsnog toegevoegd.
Veilig in de cloud
Ook de beveiligde cloud-based disaster recovery is toegevoegd. Hiermee kun je replicaties op een cloud host zetten en gebruikmaken van een full site failover naar een remote DR-site. Daarnaast kun je nu ook backups maken met EMC, NetApp, HP en andere aanbieders, HP en Netapp konden al, EMC VNX en VNXe zijn er in V9 bij gekomen.
Ook kan er in V9 rechtstreeks een backup van data op een NFS volume worden gemaakt, dit zie je veel in hyper-converged oplossingen. Met deze optie Surebackup/Surereplica krijg je een On-Demand Sandbox, waarmee je backups geautomatiseerd kunt testen. De ondersteuning van de storage snapshots, zorgt ervoor dat de inpact op de virtuele omgeving minimaal blijft. waarmee je de recovery point objective – de tijd tussen een mogelijk incident en de laatst bewaarde backup – zo kort mogelijk kunt houden. Bij een incident gaat er daardoor zo min mogelijk werk verloren. Effectief en prettig. Helemaal prettig is dat wanneer je gebruikmaakt van een hoster, je geen vpn-verbinding of iets dergelijks hoeft op te zetten. Je hebt slechts een 'sleutel' van de hoster nodig en je hebt altijd en overal toegang tot je backups.
Exclusion files
Een andere nieuwe optie die wij als prettig ervaren is dat je nu ook bestanden kunt uitsluiten bij het maken van backups. Nadeel hiervan is wel dat dit eventueel meer werk kan zijn, want Veeam is geen file-based-oplossing, maar een block-based-variant. Toch is het fijn dat deze functie nu wel toegevoegd is, zodat je er indien nodig wel gebruik van kunt maken.