Review: Sony Xperia Z1

Redactie WINMAG Pro
Het tweede paradepaardje binnen hetzelfde jaar: Sony lijkt te begrijpen dat je als smartphonefabrikant je tempo hoog moet houden. Rechtvaardigt de Xperia Z1 deze upgrade?

Sony was dit jaar de eerste fabrikant die een nieuwe top-smartphone introduceerde die bovendien waterdicht was. De Xperia Z had als eerste in Europa verkrijgbare telefoon een full-hd beeldscherm en quad-core processor. Nu krijgt dit model alweer een update met de Xperia Z1. De Z1 is wat uiterlijk betreft grotendeels gelijk, al is de buitenste rand niet meer van plastic, maar van aluminium. Dat geeft het geheel een wat nettere, hoogwaardigere uitstraling.

Het toestel is onnodig groot

Toch zijn we niet helemaal tevreden met het design. De smartphone is net als zijn voorganger weer onnodig groot, zeker gezien de grootte van het scherm. In de lengte meet het apparaat 14,4cm, dat is een kleine centimeter langer dan bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S4. Ook in de breedte is het geen kleintje met 7,4 cm. Door de flinke afmetingen houdt het onhandig vast en neemt het toestel onnodig veel ruimte in je broekzak in – als je het daar nog comfortabel genoeg voor vindt. Ga je met deze telefoon autorijden, dan is het net of je been gespalkt is. Niet fijn en bovendien niet nodig. Let wel: met een groot scherm is niets mis, maar dan wel in een zo klein mogelijke behuizing.

Overigens in het toestel net als zijn voorganger waterdicht. En nog steeds vind ik dat een echte pre, andere fabrikanten zijn wat dat betreft nog niet gevolgd. Wil je een waterdichte, high-end smartphone, dan heb je dus nog steeds eingelijk maar één keuze. 


Sony kiest hoogwaardige materialen: de fabrikant heeft het plastic  rand van zijn voorganger vervangen door aluminum.

Een van de snelste Android-smartphones van dit moment

Aan de binnenkant is het nodige vernieuwd. Aan het roer staat een snelle Snapdragon 800-cpu op maar liefst 2,3 GHz, een van de snelste mobiele processors van dit moment. Het resultaat zijn flitsende Android-animaties waar nergens haperingen te bespeuren zijn. Het 2GB grote werkgeheugen draagt daar zijn steentje aan bij. De componentenmix maakt het toestel een van de snelste Android-smartphones van dit moment, en in ieder geval sneller dan zijn grote concurrent, de Samsung Galaxy S4.

Blikvanger is ook het 5-inch beeldscherm. De resolutie is nog altijd full-hd, maar de fabrikant heeft wat nieuwe technieken gebruikt om de beeldkwaliteit te verhogen ten opzicht van het vorige model Sony gooit er nogal wat marketingtermen tegenaan om de klant te overtuigen van de kwaliteit. Zo noemt de fabrikant de ‘X Reality’-techniek die ook in Bravia-televisies zit. Dat moet het contrast verhogen en ruis verlagen, vooral handig als je foto’s van mindere kwalieit bekijkt. Deze optie kun je in- of uitschakelen.

Het scherm zelf is van het type ‘Triluminos’ en bevat ‘Quantom Dots’. Contrast en inkijkhoeken zijn in ieder geval wat matig als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S4, maar natuurgetrouw zijn de kleuren wel. Het paneeltype is ips, en dat heeft wat moeite met het weergeven van diep zwart. Daar zijn de amoled-schermen van bijvoorbeeld Samsung een stuk beter in. Wel in orde is de helderheid, de lichtopbrengst is meer dan voldoende om ook in direct zonlicht goed je scherm af te kunnen lezen.

De camera: hoge resolutie en lichtgevoeliger, maar meer ruis

Paradepaarde van het toestel is de camera. De resolutie is flink opgeschroeft en bedraagt nu 20,7 megapixel. Toch is dat niet de belangrijkste factor voor een goede beeldkwaliteit. Belangrijk is de grootte van de sensor. Deze is in de Z1 groter dan in veel andere toestellen, waardoor die meer licht kan vangen. Daar heb je vooral profijt van als je foto’ s in het donker neemt. Deze ogen minder korrelig en bevatten meer detail dan we van smartphone-kiekjes onder slechte lichtomstandigheden gewend zijn. Ook kun je beeldinstellingen als de diafragmawaarde en de sluitertijd handmatig instellen. Ideaal voor de fotografisch onderlegden onder ons. Helaas zorgt de hogere resolutie wel voor zichtbaar meer ruis, iets wat haast onvermijdelijk lijkt.

Sony pakt de accuduur aan

Ook de accu is verbeterd. Het vorige model stond berucht om zijn matige accuduur, vooral vlak na de lancering. Software-updates wisten dat te verbeteren, maar erg indrukwekkend werd het nooit. Verwacht ook van dit toestel geen wonderen op dit gebied; nog altijd kun je niet langer dan een dag zonder netvoeding. Wel kunnen we het nu in ieder geval een dag volhouden als we het toestel wat intensiever gebruiken, iets wat je met het vorige model niet altijd hoefde te verwachten.

Firmware: geen zware eigen skin

Ten slotte de gebruikte software. Sony heeft niet net als HTC of Samsung een compleet eigen skin. De standaard Android 4.2-installatie is maar licht aangepast, vooral op visueel gebied. Wat ons betreft is dat alleen maar een pre: met ‘stock- Android’ is niets mis.

Volg Raymond Luijbregts via Twitter of 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie