Review: Sony Xperia Tablet Z

Review: Sony Xperia Tablet Z

Redactie WINMAG Pro
Sony gaat frontaal in de aanval op het Android-front. Hun nieuwe vlaggenschap-smartphone Xperia Z weet hoge ogen te gooien in diverse reviews. Het tablet-equivalent, de Xperia Tablet Z, mikt op hetzelfde doel: het topsegment. Een geslaagde zet?

Sony maakte tot nu toe altijd eigenzinnige tablets die op de een of andere manier afweken van wat op dat moment op de markt verkrijgbaar was. We waren altijd gecharmeerd van de producten, maar tegelijkertijd lieten ze ons altijd met gemengde gevoelens achter. Er was namelijk altijd wel een aspect dat roet in het eten gooide. De Tablet S wist ons te raken met zijn vormgeving, welke wel wat weg had van een omgeklapt magazine. Het lag daardoor heerlijk in de hand en tikte in liggende toestand erg prettig doordat het scherm wat naar je toe helde. Helaas was het niet bepaald een snelheidsmonster. Zijn opvolger, de Xperia Tablet S, was flink rapper, maar had een beeldscherm dat voornamelijk vanwege de brakke kleurweergave te wensen overliet.

Deze keer lijkt Sony er alles aan gelegen zijn naam in het topsegment Android-tablets definitief te vestigen. De Xperia Tablet Z is een apparaat waar nergens op beknibbeld lijkt en heeft zelfs die felbegeerde 'wow-factor'.

Behuizing en aansluitmogelijkheden

De Xperia Tablet Z is beslist geen kleintje. Toch heeft Sony flink zijn best gedaan het apparaat draagbaar te houden. Wat ons betreft zijn de Japanners daarin geslaagd. Belangrijkste wapenfeiten: Xperia Tablet Z meet slechts 6,9 mm in de hoogte en is daarmee de dunste in zijn soort. Ook wat betreft gewicht zet het apparaat een record, nog niet eerder woog een 10-inch-tablet slechts 500 gram.

Over de materiaalkeuze en de vormgeving zijn we zeer te spreken; andere tabletbouwers kunnen hier een voorbeeld aan nemen. De tablet wijkt af van de standaard, met een rechthoekige behuizing uit één stuk. Het omgeslagen magazine-idee van eerdere Sony-tablets is volledig losgelaten. Ook is hier duidelijk niet geprobeerd een iPad na te bouwen, het apparaat is gevrijwaard van ronde hoeken en een bolle achterkant. Alles is plat, symmetrisch en vierkant, en dat voelt goed. Minimalisme is in alles doorgevoerd. Zo vind je aan de voorzijde weinig meer dan een Sony-logo in de rechterbovenhoek. Een fysieke home-knop ontbreekt.

Onderin vind je een micro-usb-slot en een opening voor micro-sd-kaartjes, aan de linkerzijkant de aan-uitswitch, volumeknoppen en een microfoon-poort. Rechts vind je niets, bovenin alleen een infrarood-beamer. Alle poorten zijn afgesloten met waterafstotende klepjes, overigens meteen ook de zwakste onderdelen van de behuizing. De klepjes voelen wat fragiel aan en zijn bovendien wat lastig van hun plaats te krijgen. Ben je veel in de weer met randapparaten dan ga je je daar al snel aan storen. Toch zijn deze nodig voor een belangrijk selling point van het apparaat: het is waterdicht. Volgens Sony kun je het apparaat probleemloos in bad gebruiken en ook regen moet geen probleem zijn.

Sony Xperia Tablet Z - spatwaterdicht

Water mag geen gevaar vormen voor de tablet. We hielden het apparaat zonder problemen ingeschakeld onder de stromende kraan.

Een hdmi-aansluiting ontbreekt helaas, wel bevat de micro-usb-poort ondersteuning voor mhl. Zo kun je het apparaat toch koppelen aan een tv of receiver, maar dan moet die wel over mhl-ondersteuning beschikken. Dat is wel wat minder gemeengoed dan hdmi.

Het apparaat heeft wat draadloze mogelijkheden betreft genoeg aan boord om je behoeftes te vervullen: wifi (a/b/g/n), bluetooth 4.0 en wat mobiele data betreft kun je aan de slag met 4G. Ook een NFC-chip is aanwezig, voor het snel overbrengen van gegevens tussen andere apparaten met deze technologie. Ook kun je hiermee verbinding leggen met een Sony-luidsprekersysteem.

Op het materiaal van de behuizing heeft Sony niet bespaard. Het materiaal lijkt een soort koolstoflegering en voelt behoorlijk beter dan het plastic dat we bij veel concurrenten tegenkomen. Het voelt wat ons betreft zelfs chiquer dan het aluminium van een iPad, al is dat wellicht een kwestie van smaak. Helaas is het wel erg besmettelijk voor vingerafdrukken en krassen, uitkijken dus.

De vierkante vormen en het lage gewicht zorgen voor een prettige houvast, ondanks de behoorlijk forse afmetingen van het apparaat. Sony weet de teller van de weegschaal onder de 500 gram te houden, een hele prestatie gezien de afmeting. Bovendien is de tablet goed in balans gebracht. Zelfs in de portretstand heb je niet het gevoel dat het naar een kant overhelt. Je houdt het apparaat gemakkelijk in een hand, zodat je de andere vrij hebt voor de bediening.

Beeldscherm

Het beeldscherm meet in de doorsnede 10,1 inch. Lang verhaal kort: dit is het beste display dat we tot nu toe in een Android-tablet zijn tegengekomen. De hoge resolutie (1920 x 1200 pixels) komt op het beeldscherm goed tot zijn recht. Letters zijn vrij van kartels en individuele pixels zijn lastig te onderscheiden, dankzij een ppi van 224. Overigens hebben we beter gezien op dat vlak; de ppi-waarde is niet zo hoog als die van de nieuwe iPad (263), en zeker niet zo hoog als die van de Nexus 10 (298). De kijkhoek is groot en kleurweergave subliem, mede dankzij de Bravia Engine 2, dat de kleuren van foto's en films een – weliswaar onnatuurlijke - boost geeft. De witbalans lijkt redelijk in orde, het scherm heeft geen last van een hinderlijke blauwe of groene waas. De lichtopbrengst valt enigszins tegen, met 346 cd/m2. Weliswaar geen slechte waarde voor een tablet, maar in de volle zon blijft – mede door de sterke reflectie – weinig over van het beeld.


Het beeldscherm van de Xperia Tablet Z is een genot om naar te kijken. In kunstlicht althans, want in de volle zon laat het apparaat steken vallen - de lichtopbrengst had beslist hoger gekund.

Software

De tablet is standaard uitgerust met Android 4.1.2. Daar is weinig mis mee en we verwachten in de toekomst bovendien updates naar Android 4.2. De skin die Sony over Android heeft gelegd kennen we inmiddels van zijn andere tablets en het moet gezegd: die valt niet tegen. Het design doet recht aan de oorspronkelijke, strakke Android-skin van Google, maar verfijnt het hier en daar met nieuwe iconen en pictogrammen. De launcher heeft een aantal aardige features, zoals de mogelijkheid om kleine apps te draaien, een soort widgets. De aanwezige Sony-apps zijn vooral bedoeld voor het afspelen van multimedia, waarbij vooral de Walkman-app voor het spelen van muziek in positieve zin opvalt. Sony Select biedt een soort alternatief voor Google Play, maar de meerwaarde daarvan is voor ons niet geheel duidelijk. Via Sociallife combineer je je social-mediakanalen in een overzicht. Niet iedereen zal daar op zitten te wachten, maar we hebben zeker slechtere voorbeelden hiervan gezien.

Wel beslist de moeite waard is de app voor de ingebouwde infrarood-afstandsbediening. Deze bevat ondersteuning voor een enorme hoeveelheid voorgedefinieerde apparaten en werkt in de praktijk in ieder geval met de apparatuur van ondergetekende vlekkeloos.

Het virtuele toetsenbord is één van de beste die we hebben gezien in een Android-apparaat, en misschien wel de beste van elke tablet die we in handen hebben gehad. De toetsen zijn groot, genoeg gespatieerd en logisch geordend. Het lijkt een futiliteit, maar veel fabrikanten krijgen dit maar niet goed in orde, en Sony slaagt daar wel in.

Prestaties

De Sony Xperia Tablet Z is de snelste Android-tablet die we in handen hebben gehad. Het heeft wat dat betreft ook alles mee: een rappe Snapdragon S4 Pro-processor, in tandem geschakeld met een al net zo snelle Adreno 320 GPU. Sony heeft het apparaat voorzien van 2 GB intern geheugen. Wat specificaties betreft hebben we in een Android-tablet nog niet beter gezien en ook Android Jelly Bean zorgt voor een vlotte ervaring. Nergens hapert het apparaat en scrollen door websites gaat soepel als een mes door een pakje boter. Games voor Android draaien zonder uitzondering vloeiend.

Xperia Tablet Z - achterzijde

Alles aan de Sony Xperia Tablet Z oogt strak, zo ook de achterkant.

Accu

Een apparaat met dergelijke specificaties en full-hd-scherm vreet de nodige accu. Toch heeft Sony de accuduur aardig onder controle weten te houden, mede dankzij de forse 6000 mAh-accu. In stand-bystand verbruikt het apparaat nauwelijks stroom en kan het rustig een paar dagen zonder voeding. Zit je echt om accuduur verlegen, dan kun je altijd nog de Stamina-stand inschakelen, waarin het minder stroom verbruikt.

Camera en multimedia

Voorzieningen als speakers en camera's zijn op een tablet eigenlijk altijd een ondergeschoven kindje. Op de Xperia Tablet Z is dat eigenlijk niet anders. De camera aan de voorzijde voldoet voor videogesprekken, maar daar is alles mee gezegd. Aan de achterzijde is een 8-megapixelexemplaar gemonteerd, maar de plaatjes die deze produceert zijn op zijn best net aan bruikbaar voor social media, ieder ander gebruiksdoel lijkt een brug te ver. De speakers geven een plat en blikkerig geluid, waarin lage en hoge tonen het moeten ontgelden.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie