Review: Sony Vaio Duo 11
Een tablet in een identiteitscrisis is de Sony Vaio Duo 11 niet, ook al zou je dat misschien denken. Want is het nou een tablet of notebook? Het is een slider, en heeft behoorlijk wat te bieden, mits je goed zoekt.
De Sony Vaio Duo 11 laat zich moeilijk in een hokje stoppen. Ingeklapt is het een flinke tablet, uitgeklapt is het een kleine notebook. De eerste keer dat je het apparaat uitklapt en het scherm schuin vastzet, is het even schrikken. Vanaf de zijkant kijk je recht in het blootliggende slide-mechaniek, met daarin een kabel die de twee stukken verbindt. Dit geeft een rommelige en fragiele indruk van een toch zeer gevoelige plek van het apparaat. Een manier om die open plek af te sluiten weten we zo snel niet te bedenken, maar dit is dan ook Sony's taak en niet de onze.
De Vaio Duo 11 is een tablet/ultrabook-hybride. Hij is dan ook voorzien van een Intel Core i5-processor op 1,70 GHz. Dat is een behoorlijke processor, maar niets teveel als je flink aan de slag wilt op deze ultrabook. Intern heeft het apparaat 4GB aan geheugen, dus ook daar is niet op ingeleverd.
Van tablet naar ultrabook
Het scherm meet 11,6-inch en heeft een resolutie van 1920 x 1080. Kleuren zien er heerlijk vol uit en zwart is ook echt zwart met hoofdletter Z. Het bekijken van foto's en films is dan ook een visueel genot. Daarbij is het scherm erg responsief, waardoor Windows 8 prettig bedient. Ook buiten, want met 400 nit geeft het scherm genoeg tegenlicht voor een prima afleesbaarheid.
Het apparaat doet ingeklapt dienst als tablet, maar is in die rol absoluut niet ideaal te noemen. Voor het even snel kijken van een webpagina of controleren van je e-mail is de convertible te zwaar.. De Vaio 11 dwingt je een enigszins comfortabele houding te vinden en dat breekt het apparaat op. Heb je eenmaal goede steun gevonden, dan werkt het echter prima.
De computer komt dan ook pas echt tot z'n recht wanneer je er serieus op gaat werken. Dit betekent wel dat je aan een tafel of bureau moet zitten. Het apparaat kent namelijk maar twee standen: tablet-modus en ultrabook-modus, het scherm verstellen is er dus niet bij.
Dat vergeven we Sony. De kleine toetsen zijn even wennen maar na enkele minuten typ je er vrolijk op los. De toetsen zijn klein, maar daardoor ontstaat wel veel tussenruimte tussen de afzonderlijke toetsen, waardoor je minder snel mistikt.. Typen in het donker? Geen probleem, want de toetsverlichting maakt het toetsenbord prima zichtbaar als het daglicht je in de steek laat. We zijn minder tevreden over de optical trackpad op het keyboard, deze is te klein om snel en accuraat de aanwijzer te besturen.
Stylus-ondersteuning
De Sony Vaio Duo 11 komt inclusief een stylus, optical trackpad en aanraakscherm. Toch doe je er verstandig aan een 'normale' usb-muis te gebruiken. Zeker in de desktop-modus zijn de geleverde middelen minder nauwkeurig en handig dan een ordinaire muis.
Door de slechte trackpad begrijp je ineens waarom er ook een stylus bij de Vaio Duo 11 is geleverd. Hiermee kun je immers wél secuur selecteren, klikken en slepen. Daarbij zijn er enkele apps die gebruikmaken van de pen, zoals de app voor bureaubladnotities of Paint Die laatste ondersteunt ook drukgevoeligheid. Het zijn dit soort kleine toevoegingen die de stylus, en daarmee de Vaio Duo 11, meerwaarde geven.
Ander leuk aspect is de ambient light sensor. Bij de meeste tablets en laptops die reageren op omgevingslicht werkt dit meestal afwisselend goed tot ronduit slecht. Deze ultrabook weet echter precies op de juiste momenten de keyboardverlichting in te schakelen, waardoor je altijd kunt zien waar je typt en daarbij nooit zinloos je accu leegtrekt.
Over de accu gesproken: wanneer je op gemiddelde kracht werkt, dus een tekstverwerker hebt draaien en wat op het internet surft, gaat de accu een halve dag mee. Jammer, want van een ultrabook verwachten we meer, zeker een die zich richt op intensievere taken dan surfen alleen. Daarbij is er geen mogelijkheid de accu te verwisselen, een reserveaccu meenemen zit er dus niet in.