Review: Samsung Series 3 notebook
Deze 15,6-inch laptop voelt namelijk nogal lomp als je ervaren bent met het gebruik van een ultrabook. Samsung maakt daarbij gebruik van de kenmerkende rondingen. Vooral de achterzijde lijkt van exact hetzelfde plastic als de rug van de Samsung Galaxy S III. Uiteraard blijft het een kwestie van smaak, maar wij vinden dat het de laptop een goedkope aanblik geeft.
Toch beoordeel je een boek niet op de cover, en dat geldt ook voor laptops. Qua inhoud zit het wel goed met de Samsung serie 3. De processor, een AMD A10 Quad-core processor, is de eerste cpu met AMD's Piledriver-architectuur, een afgeleide van Bulldozer. Deze radicaal nieuwe processor die AMD vorig jaar uitbracht stelde nogal wat mensen teleur omdat de prestaties achterbleven bij wat experts ervan verwachtten. Of de A10 voldoet aan je verwachtingen hangt af van wat je met de laptop wilt doen.
Grafische kracht
Wil je vooral grafisch veeleisende programma's draaien zoals fotobewerkingprogramma's of games, dan heb je aan de laptop een goede. De A10 heeft namelijk een geïntegreerde gpu, de Radeon HD 7660G. Nu is dat niet zo indrukwekkend, maar gecombineerd met een extra, niet geïntegreerde GPU, de Radeon HD 7670M, maakt het de laptop interessant voor diegenen die op zoek zijn naar extra grafische prestaties. Ons testmodel beschikt over 8GB aan werkheugen en dat maakt de laptop nog aantrekkelijker voor wat zwaardere applicaties.
Maar dan het beeldscherm. Het gebruikte paneel is ronduit wat vreemde keuze, gezien de vrij beperkte resolutie van 1366 x 768 beeldpunten. Hd-content afspelen kan dus tot maximaal 720p. We vragen ons sterk af waarom Samsung hiervoor kiest. Aan grafische kracht geen gebrek, de twee gpu-units kunnen in tandem met elkaar werken als dat nodig is. De enige reden die wij kunnen bedenken is het drukken van de kosten. Dit voelt als een vreemde concessie, Samsung investeert immers wel in twee gpu's, maar laat het scherm daarbij vervolgens achterlopen. Het voelt een beetje alsof je de Mona Lisa in een Hema-fotolijst hangt. Misschien is een maximale HD-resolutie van 720p gekozen om het stroomverbruik niet de spuigaten uit te laten lopen?
Accuduur
Hoewel de twee grafische processoren, wanneer deze tegelijkertijd draaien, veel stroom verbruiken, kun je met behulp van Samsung's 'Optimized Mode' (of Windows' eigen energiebeheer-opties) het verbruik beperken wanneer je op accustroom werkt. Maar hier hebben we wel wat op aan te merken, want stroomverbruik bij een laptop is toch een cruciaal punt. Waar leg je als fabrikant de klemtoon op? Kracht en prestaties of een lange accuduur? Samsung kiest duidelijk voor het eerste. De accu gaat redelijk lang mee wanneer je weinig systeembronnen aanspreekt, maar zodra je met wifi inschakelt of een multimedia-applicatie opstart schiet de stroomconsumptie omhoog. Geen probleem wanneer je even een half uur in de trein flink wilt werken, maar voor lange sessies onderweg is de laptop simpelweg niet geschikt.
Keyboard en touchpad
En al zijn we niet helemaal tevreden over de accu, het keyboard en touchpad maken een hoop goed. Wat opvalt is de vreemde plaats van het touchpad. Deze bevindt zich niet in het midden maar is wat naar links verschoven om zo gelijk te lopen met de spatiebalk. Een beetje vreemd maar wel lekker, want je went er onmiddellijk aan. Je vingers liggen heerlijk op de toetsen en de aanslag is geruisloos en voelt qua feedback goed. Een nieuwe laptop is altijd even wennen, vooral het 'vinden' van de toetsen, maar dat ondervonden we totaal niet bij dit apparaat. Mistypen komt praktisch niet voor.
Wat betreft opslagruimte heeft Samsung hier zijn zaakjes voor elkaar. Met 1TB aan opslag kun je een eind vooruit. Mocht dat niet genoeg zijn dan kun je de schijf aan de onderkant makkelijk vervangen door enkel een klepje los te schroeven waarachter de schijf verborgen zit. Erg attent. Verder heeft de laptop een hdmi-uitgang, en twee usb 2.0- en twee usb-3.0-poorten. Tevens is een sd-kaart-lezer aanwezig.
Dan rest vooral de vraag: op welk publiek mikt Samsung met deze laptop? Ons gevoel zegt: de prive-gebruiker die zo nu en dan zakelijk werkt verricht op een laptop en ook wel eens een game speelt of een film kijkt. Voor hen hebben de Zuid-Koreanen een aardige, betaalbare laptop in elkaar gezet. Wel steekt het behoorlijk dat juist die groep het moet doen met een beeldscherm dat geen full-hd-content kan afspelen.