Review: Samsung Portable SSD T1

Review: Samsung Portable SSD T1

Redactie WINMAG Pro

De ssd-markt maakt een vlucht. Was tot enkele jaren geleden een ssd-schijf nog een luxe, langzaamaan verdringt het medium de traditionele hdd. Dit uit zich ook in portable ssd-oplossingen, een markt waar Samsung op inzet met de T1-serie handzame ssd's.

De Samsung Portable SSD T1 kent van buiten een opvallend mooi, strak design. Het apparaat is daarnaast klein en licht. Natuurlijk, een usb-stick raakt de T1 niet qua afmetingen, maar alsnog past de T1 prima in je broekzak.

Snelheid

Het grote voordeel van een ssd is natuurlijk de snelheid. Om de maximale lees/schrijf-snelheid te halen dient je usb-chipset USAP te ondersteunen, het protocol dat de performance van usb 3.0 maximaliseert. Dan haal je lees- schrijfsnelheden rond de 450MB/s. Moet je het zonder het USAP-protocol stellen, maar gebruik je wel usb 3.0, dan haal je beduidend lagere lees- en schrijfsnelheden, respectievelijk 280MB/s en 310MB/s (280MB/s voor de 250GB-variant).

De T1 is verder voorzien van Samsung's TurboWrite-technologie, een algoritme dat gebruikt maakt van buffergeheugen waardoor schrijfsnelheden worden gemaximaliseerd. Data wordt razendsnel naar dit geheugen gekopieerd, waarna deze later, wanneer de ssd niet gebruikt wordt, de data naar de normale plek van opslag wordt gekopieerd op de ssd. Als gebruiker merk je hier niets van en zorgt het voor een razendsnelle performance.

Capaciteit

Samsung zet de ssd's als volwaardige opslag in, en dus heb je geen lullige hoeveelheden MB's tot je beschikking. De T1 heeft drie varianten: een 250GB-variant, een 500GB-variant en een 1TB-variant. Veel opslag dus. Alle capaciteiten zijn nagenoeg gelijk in performance, enkel de 250GB-variant kent een iets lagere schrijfsnelheid bij gebruik van usb 3.0 zonder USAP.

Security

De T1 is voorzien van vernuftige beveiliging. Zodra je de sdd voor het eerst in gebruik neemt wordt je door een kleine setup geleid waar je je schijf een naam geeft en de optie hebt om de security-features te activeren. Dit komt neer op een password met AES 256-bit versleuteling. Hierna kun je de T1 pas gebruiken wanneer je het password opgeeft. Simpele maar effectieve beveiliging op een manier die we graag vaker zien in mobiele opslag.

Doelgroep

Hoewel early adopters die om snelle opslag verlegen zitten prima uit de voeten kunnen met de T1, voldoet de ssd net zo goed aan hetgeen zakelijke gebruikers gemiddeld gezien nodig hebben: veel opslag in een mobiel en mooi strak design, flinke lees- en schrijfsnelheden en, misschien wel het allerbelangrijkste, gemakkelijk te gebruiken beveiliging.

Prijs

Wellicht het enige minpuntje is de prijs. Dat kun je Samsung niet kwalijk nemen, het aantal euro's per MB's ligt bij ssd's nog relatief hoog en de T1 is hierop geen uitzondering. De 250GB-variant is de goedkoopste en kost 199,95 euro. Wij hebben de 1TB-variant getest en deze kost maar liefst 599,95 euro. Een flink bedrag wanneer je deze vergelijkt met 'gewone' portable hdd's. Daarom raden we je ook aan na te gaan waarvoor je de T1 wilt gebruiken. Als je simpelweg op zoek bent naar een manier om continu toegang tot je tekstverwerkingsdocumenten te hebben dan is deze ssd waarschijnlijk niet geschikt. Werk je echter veel met hd-content andere grote bestanden waar je continu toegang tot wilt hebben, dan ligt de T1 zeer zeker in jouw straatje.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie