Review: Pitstop Pro 10
Met het softwarepakket PitStop Pro 10 kun je blamages en bergen weggegooid geld op het vlak van professioneel publiceren via pdf vrij simpel voorkomen. Met name dtp'ers kunnen hun hart ophalen aan de vele mogelijkheden van deze software die in staat is ingeslopen foutjes aan de hand van diverse profielen op te sporen. PitStop is overigens niet een losstaand programma, maar een plug-in voor Adobe Acrobat, leverbaar voor zowel Windows als Mac.
Eigenlijk kan een kind (bijna, want je moet wel wat vaktermen onder de knie hebben) de was doen. Open een te checken pdf in Acrobat en klik in het menu PitStop Pro op Preflight. Vervolgens kies je één van de standaard voorgedefinieerde profielen, waaronder iets als Generic Press of iPad High Quality. PitStop Pro is dus beslist voor meer dan alleen drukwerk te gebruiken en staat ook z’n mannetje als je een oorspronkelijk voor print opgemaakte pdf wilt optimaliseren voor elektronische verspreiding via bijvoorbeeld de iPad.
Crossmediaal publiceren – om maar even een populaire term te gebruiken - wordt daardoor weer net wat zekerder, want als je én voor drukwerk én voor elektronische distributie publiceert is de kans op foutjes en fouten nog groter dan normaal. Los van deze voorgebakken profielen is het tevens mogelijk eigen profielen met eigen, specifieke wensen aan te maken. Is er eenmaal een profiel gekozen, dan volstaat een klik op Uitvoeren om de pdf grondig te analyseren. Blijkt dat er niet aan het geselecteerde profiel voldoende problemen zijn, dan verschijnen die keurig op een rij en kun je ze met een paar muisklikken herstellen.
Globale wijzigingen
Globaal razendsnel wijzigingen door een heel document doorvoeren is ook kinderspel, handig voor als je bijvoorbeeld een logootje op – laten we zeggen - driehonderd pagina’s van een op springen staand boek bent vergeten. Omdat deze handeling volledig te automatiseren is, hoef je dus niet elke pagina langs te lopen; PitStop Pro bespaart je daarmee veel tijd en ellende. Verder zijn objecten in een pdf te resampelen, van kleurprofiel te wijzigen of naar grijstinten te converteren. Zelfs lettertypen zijn in de geopende pdf te wijzigen. Bij dit soort meer specialistische taken vliegt het vakjargon je om de oren, dus als je nog nooit gehoord hebt van steunkleuren, gekalibreerd grijs, ICC-labels of subsets van lettertypen dan kun je je hier beter niet aan wagen.
Met een prijskaartje van 599 euro (waarbij je al geïnvesteerd moet hebben in Acrobat) is PitStop Pro niet bedoeld voor het sporadisch repareren of ‘preflighten’ van een pdf’je met de aanbieding van de week. Wil je echter snel kleurproblemen, vergeten onderdeeltjes of bijvoorbeeld afbeeldingen met een (veel) te lage resolutie herstellen alvorens een groot project richting drukker gaat, dan kun je veel geld besparen. Als vanzelfsprekend verlopen de controles volgens de geldende industrienormen, waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Nu haast én maatwerk steeds belangrijker wordt is een goede controle vooraf allesbehalve overbodige luxe. Zeker als drukwerk afleveren je dagelijks brood is, want kleine fouten lopen dan al snel fors in de papieren.