Review: OnePlus 5T, meer OnePlus voor hetzelfde geld
‘Ook een prettige keuze voor zakelijke gebruikers’

Review: OnePlus 5T, meer OnePlus voor hetzelfde geld

Redactie WINMAG Pro

Incrementele updates in het hogere segment smartphones zijn niet gek, maar OnePlus deed het met de OnePlus 3T slechts één keer eerder. Dat beviel, want ze doen het nu ook met de OnePlus 5T.

De OnePlus 5T lijkt in de meeste opzichten op de OnePlus 5, die eerder dit jaar werd gelanceerd. Het nieuwe toestel draait net als zijn voorganger op een Snapdragon 835-CPU met 6- of 8GB aan werkgeheugen en 64- of 128GB aan opslagruimte. De accu is met 3300 mAh ook even groot. Die hadden we stiekem iets groter verwacht gezien de voornaamste verandering: het display.

De metalen behuizing is hetzelfde als de OnePlus 5. Het scherm is voorzien van Corning Gorilla Glass 5. De afwerking is strak en naden en kieren vind je niet op het toestel. Niet onbelangrijk: het toestel ligt ook heerlijk in de hand. De ietwat gebolde randen aan de achterkant geven de OnePlus 5T een natuurlijke ligging in je palm waardoor het gebruik van de smartphone met één hand ook goed aanvoelt.

OnePlus 5T display

Groter display

OnePlus heeft het 5.5-inch display van het oorspronkelijke toestel vergroot naar 6-inch. Dat resulteert echter niet in een groter toestel, want de schermranden zijn verkleind waardoor de OnePlus 5T nagenoeg even groot is als zijn oudere broer. Doordat het scherm groter is gemaakt heeft OnePlus de vingerafdrukscanner naar de achterkant verplaatst.

De resolutie meet 2160 bij 1080 pixels, eenzelfde resolutie als de OnePlus 5. Een prima resolutie voor een smartphone. Bovendien zou een hogere resolutie enkel maar beslag leggen op de accu die, zoals gezegd, eenzelfde volume kent als de accu die je in de OnePlus 5 vindt.

De kwaliteit van het display is erg goed, met vooral een opvallend strakke kijkhoek. Kleuren blijven scherp, ook wanneer je vanuit een hoek op het display kijkt. Zwart is echt zwart, maar dat is niet gek met een AMOLED-display. De helderheid kan ook behoorlijk hoog gezet worden, dus mocht je de OnePlus 5T willen gebruiken in het volle zonlicht dan is dat geen enkel probleem.

Leuk is de Sunlight-functionaliteit, een soort naar binnen gekeerde lichtsensor die de context ‘leest’ en het licht van het display aanpast afhankelijk van waar je naar kijkt op je scherm. Zo wordt de helderheid aangepast als je een game speelt of als je naar foto’s in je galerij kijkt.

Verbeterde camera

OnePlus 5T
Aangezien de specificaties niet veel verbeterd zijn is het de vraag op wie OnePlus precies mikt met dit toestel. Mogelijk zijn dat vooral fotografen, want de camera is wel verbeterd voor scherpere foto’s. Aan de achterkant vind je een dual camera met een 16MP- en een 20MP-lens. De lenzen kunnen gecombineerd worden voor fraaie effecten zoals achtergrondvervaging. De selfiecamera aan de voorkant is voorzien van een 16MP-lens. Wel is de telefotolens hiervoor uit het toestel verdwenen en heb je nu twee ‘gewone’ camera’s tot je beschikking.

Foto’s zijn gemiddeld genomen goed, maar wil je echt met een smartphone fotograferen dan zijn er zeker betere toestellen te krijgen. Schiet je echter weleens een selfie of ben je van de Facebook-fotografie, dan doet de OnePlus 5T prima z’n werk.

Software

De OnePlus 5T draait op Android 7.1.1 Nougat en is voorzien van OxygenOS. Prettig aan deze schil is, anders dan bij zovele andere smartphonefabrikanten, dat het dicht bij stock Android ligt met ook de bijbehorende voordelen. Dat betekent dus weinig bloat en een smartphone die heerlijk snel loopt. Bovendien voegen de extra functies best wat toe, zoals een e-reader modus, iets wat jammer genoeg maar weinig navolging vindt bij andere smartphonemakers.

Ook onder de motorkap doet de smartphone zijn werk. Apps starten razendsnel op doordat het toestel jouw smartphonegebruik analyseert en hierop anticipeert door bepaalde patronen in het opstarten van apps te herkennen en deze voorrang te geven.

Face Unlock

Niet nieuw, maar wel nieuw voor OnePlus: gezichtsherkenning om je smartphone te unlocken. Dat werkt prima en snel. Snel als in: knipper met je ogen en je staart al naar je homescherm. Dat werkt ook opvallend goed in donkere ruimtes, iets waar we niet op gerekend hadden.

Moet je bij veel camera’s waar gezichtsherkenning gebruikt wordt enkele secondes stil zitten en toch echt de camera inkijken, de OnePlus herkent je razendsnel in maximaal twee tot drie seconden, en daarvoor hoef je niet eens recht in de camera te kijken. Wat ons betreft best indrukwekkend. Zie je Face Unlock echter niet zitten, dan kun je ook gewoon op de ‘klassieke’ manieren beveiligen.

Meerwaarde voor zakelijke gebruikers

We hebben het al veel vaker gezegd en zeggen het weer: waarom is een dual SIM-oplossing in Nederland toch zo lastig te krijgen? Dit lijkt vooral weggelegd voor het buitenland, terwijl we in Nederland slechts kunnen kiezen voor enkele Chinese fabrikanten (oke oke, OnePlus is ook Chinees, maar toch), ASUS en eindelijk ook Samsung die opties bieden voor een dual SIM-setup in je smartphone. Ook voor OnePlus dus, wat de smartphone een prettige keuze maakt voor zakelijke gebruikers. Android maakt het bovendien makkelijk om extra accounts aan te maken.

OnePlus doet hier nog wat functionaliteiten bovenop. Zo worden er 35 wereldwijde netwerken ondersteund, waardoor het gek moet lopen wil je niet met het thuisfront in contact kunnen blijven. Ook een handige functie is Parrallel Apps, die het mogelijk maakt om apps te clonen en deze synchroon op je toestel te hebben staan. Handig wanneer je via één account je toestel zowel zakelijk als privé gebruikt.

Accuduur

De accu is al tweemaal ter sprake gekomen, maar hoe presteert deze nu eigenlijk? Verrassend goed, zo blijkt. Een dag flink werken met het toestel is echt geen probleem en dat is licht uitgedrukt. Mocht je toch met een lege accu komen te zitten (waar je het echt wel heel bont voor moet maken), dan heb je je toestel zo opgeladen met de Dash Charge-technologie van OnePlus. Hiermee laadt je je smartphone tot 60 procent op binnen 30 minuten. Draadloos laden wordt dan weer niet ondersteund, maar daar is prima mee te leven.


OnePlus 5T

Review OnePlus 5T
Hoewel OnePlus vast geen vrienden heeft gemaakt onder bezitters van de OnePlus 5 met de onthulling van het toestel, kunnen we er niet omheen dat, ondanks de weinige interne veranderingen, de updates in de OnePlus 5T significant genoeg zijn om een nieuwe iteratie te verantwoorden. Lig je in de markt, dan kun je simpelweg niet heen om dit waarschijnlijk beste Android-toestel in de markt. Is het niet om de specificaties, dan wel de prijs.

Display: 6”; 2160x1080; AMOLED
CPU: Qualcomm Snapdragon 835
RAM: 6/8GB
Storage: 64GB/128GB
Accu: 3300 mAh
OS: OxygenOS (Android 7.1.1 Nougat)
Prijs: vanaf € 499,-

OnePlus 5T

9 uit 10

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie