Review: Nuance Power PDF - alternatief voor Acrobat
Nuance probeert ook een graantje mee te pikken uit de vijver vol Acrobat-alternatieven met het gloednieuwe Power PDF. En het moet gezegd: het lijkt een prima geslaagde poging. Ten eerste is er de zeer gebruiksvriendelijke werking die dankzij een lint iedere nieuwkomer direct doet thuisvoelen en productief maakt. Scannen van papier is eveneens een geïntegreerde functie, als vanzelfsprekend is voorzien in OCR zodat gescande documenten ook doorzoekbaar worden. Uniek aan Power PDF is de mogelijkheid om via eveneens ingebouwde Dragon Notes spraakherkenning notities in te spreken; zeker bij langere en gecompliceerde documenten werkt op deze manier annoteren een heel stuk sneller en minder vermoeiend dan typen.
PDF bewerken
Praktisch is dat de software tekstverwerkingsfuncties binnen een PDF biedt, eerst converteren naar bijvoorbeeld Word of iets soortgelijks is dus niet noodzakelijk. Bewerken van tekst, maar ook het toepassen van opmaakkenmerken als vet maken of onderstrepen regel je direct binnen Power PDF. Dat scheelt een hoop tijd en frustratie waarbij de kans op verlies van bepaalde documentopmaak veroorzaakt door conversiefouten bovendien helemaal nihil is geworden.
Patroonzoeken
Vermeldenswaardig is ook het zoeken naar patronen, zo kun je met de intelligente zoekfunctie ‘Looks Like Search’ in een handomdraai naar alfanumerieke patronen in plaats van exacte zoekteksten zoeken. Op die manier zijn razendsnel bijvoorbeeld alle in een pdf voorkomende telefoonnummers, creditcardnummers of e-mailadressen terug te vinden wat ten opzichte van standaardzoekfuncties een enorme verbetering is. Ook converteren van webpagina’s naar pdf is in een handomdraai geregeld via de mee geïnstalleerde browser-plugin. Verder behoort converteren naar pdf vanuit elk programma dat kan afdrukken via de pdf-printerdriver tot de mogelijkheden.
De interface van PowerPDF is herkenbaar en laat je gemakkelijk en snel documenten bewerken en annoteren.
Cloud en beveiliging
Als vanzelfsprekend ontbreken cloudmogelijkheden niet aan het lange lijstje met mogelijkheden. Prettig is dat je zelf kunt kiezen uit een scala aan gangbare cloudopslagdiensten, je zit dus niet vast aan een unieke Nuance-dienst wat zorgt voor productieve vrijheid. Verwerken en opslaan in een DMS (Document Managing System) is eenvoudig, wat deze sofware ook ideaal maakt voor de wat grotere bedrijven. Ook SharePoint 2013 wordt ondersteund, bewaren doe je gewoon via Opslaan als: makkelijker kan niet! Verder heeft Nuance goed nagedacht over het beveiligen van documenten: ten eerste wordt – naar keuze – 128 of 256 bit AES-versleuteling toegepast; met name de 256-bitsvariant is in combinatie met een goed wachtwoord onkraakbaar. Geavanceerde functies voor zwartmaken van stukken tekst garanderen dat de zwarte blokken ook écht zwart zijn en blijven.
Kies de passende versie
Al met al blijft bij ons een prettig gevoel hangen na het gebruiken van en spelen met Nuance Power PDF. Voor thuisgebruikers en kleine(re) bedrijven is er Power PDF Standaard met een prijskaartje van 99 euro. Middelgrote en grote bedrijven kunnen veel voordeel halen uit Power PDF Advanced à 169 euro. Deze versie biedt onder meer extra functionaliteit op het vlak van samenwerken en integratie met bestaande document managing systemen.