Review: Norman SecureBackup

Redactie WINMAG Pro
De back-up is vaak het ondergeschoven kindje op kleine en middelgrote kantoren. Niet verstandig natuurlijk, maar geef ze eens ongelijk: de instrumenten waar ze die reservekopieen mee zouden moeten maken zijn vaak onhandig, ongebruiksvriendelijk, bedoeld voor de enterprise of simpelweg onveilig. Norman is in het gat gesprongen met een oplossing die al het voorgaande niet wil zijn.

Back-upoplossingen voor meer dan één systeem zijn vaak ingewikkeld en vereisen doorgaans een client-server-setup. Kortom: Bovendien heb je vaak de nodige lokale infrastructuur (lees: een back-upserver) nodig. Dat vereist niet alleen een forse investering, maar is ook onveilig by design. Een inpandige back-up is immers kwetsbaar voor natuurrampen en diefstal. Ook wordt nog maar al te vaak tape gebruikt als opslagmedium en we hoeven je niet uit te leggen dat dat anno 2014 al helemaal onnodig onverantwoord is. Norman heeft dat met SecureBackup totaal anders aangepakt. In de basis is de oplossing een 'cloud backup'.

Denk bij cloud niet aan een enge, ondefinieerbare plek ergens op talloze Amerikaanse servers. De oplossing installeer je op één server, het werken met agents is niet nodig. Je gegevens komen lokaal terecht om een snelle restore mogelijk te maken, mocht het eens misgaan. Maar daarnaast komt je data ook in twee streng bewaakt datacentra. Die verbinding 'naar buiten' is volledig end-to-end versleuteld middels 256-bits AES-encryptietechnologie. Geloof ons: daar komt niemand anders dan jij bij, ook de medewerkers van Norman of het datacentrum niet. De datacentra staan bovendien op Europese bodem, fysiek gespreid over twee locaties binnen de EU. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de NSA of welke andere instantie dan in je data kan snuffelen of dat een natuurramp alsnog een einde maakt aan je reservekopie.

De back-up

Wat je precies wanneer wilt back-uppen kun je eenvoudig via de managementconsole op de back- upserver inregelen. De ondersteuning is breed: van Windows-, Mac- en Linux-desktops tot allerlei soorten servers, waaronder Exchange, SAP, Sharepoint en MySQL. Ook virtuele platforms als Hyper-V kunnen meegenomen worden in de back-up. Je kunt niet alleen de frequentie en de tijdstippen instellen, maar ook aangeven of je een volledige back-up wilt maken, of slechts afzonderlijke mappen of bestanden wilt meenemen.

Herstel

Een goede back-up is waardeloos zonder fatsoenlijke herstelopties. Want hoewel voorkomen beter is dan genezen, kan het zomaar zijn dat op een dag het noodlot toeslaat. Dan moet je back-up dusdanig zijn ingericht dan je zo snel mogelijk weer aan de slag kunt en precies dat kunt terughalen wat je mist. Die twee kernpunten lijkt Norman goed te hebben begrepen. Bestanden worden naast naar de Norman-cloud ook lokaal opgeslagen, waardoor ze razendsnel weer tot je beschikking staan. Je kunt op bestandsniveau aangeven wat je hersteld wilt zien. De retentie bedraagt een indrukwekkende drie jaar, je kunt dus tot drie jaar 'terug in de tijd' voor de herstel van bestanden. Dat is fors langer dan de meeste vergelijkbare oplossingen bieden. Bovendien zijn de bestanden in je back-up altijd toegankelijk, waar je ook bent, via een webbrowser. Op die manier kun je overal bij je data en kun je altijd snel weer aan de slag na een calamiteit. Ook kun je je data mobiel benaderen via een iOS- of Android-app voor je mobiel of tablet.

Er is nog een belangrijk voordeel van SecureBackup. Norman biedt geheel kosteloos zowel telefonische als e-mailsupport. Dat is bovendien geheel in het Nederlands. Daarnaast kan het een voordeel zijn dat Norman een totaalleverancier is van beveiligingsoplossingen. Het is als het ware een 'one-stop-shop' voor de al je beveiliging, en dat scheelt rompslomp en grote hoeveelheden facturen en verschillende contacten.

Conclusie

Als mkb´er wil je je eigenlijk helemaal niet met back-up bezighouden. Dan kun je maar beter zorgen dat je een oplossing gebruikt die gebruiksvriendelijk en volautomatisch de veiligheid van de cloud combineert met de snelheid van een 'on-premise'-oplossing. Precies die combinatie biedt Norman, en verzekert daarbij volledige end-to-end veiligheid van je data.

Prijs: op aanvraag
Info: www.norman.nl

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie