Review: Macbook Air 13-inch (mid 2013)

Redactie WINMAG Pro
'Never change a winning team', zal Apple gedacht hebben bij het ontwerpen van de nieuwe Macbook Air. Optisch is de nieuwe Air niet van zijn voorganger te onderscheiden, met een klok lukt je dat wel. De accuduur is namelijk fors toegenomen en bedraagt nu een waanzinnige twaalf uur.

In 2008 zet Apple de laptopmarkt op zijn kop met de introductie van de Macbook Air. In eerste instantie heeft Apple het zelf over de ultieme Netbook, maar terugkijkend kunnen we concluderen dat de Air de weg heeft vrijgemaakt voor een nieuwe generatie laptops: ultrabooks.

Op een redesign in 2010 na is er maar weinig gesleuteld aan het ontwerp van de Air en zo komt het dat de nieuwe machine uiterlijk niet te onderscheiden is van de voorgaande generatie. Of je moet met een vergrootglas de linker zijkant bestuderen, want daar gaat achter twee minuscule gaatjes voortaan een stereomicrofoon schuil.

Design

Rouwig zijn we niet om het ongewijzigde design, want nog altijd behoort de luchtige Macbook tot het mooiste wat er te krijgen is op laptopgebied. De aluminium behuizing meet slechts zeventien millimeter op het dikste punt maar is desondanks perfect afgewerkt. Door de lichte wigvorm en het prettige chiclet-toetsenbord is typen een feestje. Ook het glazen trackpad dat multitouch met maximaal vier vingers ondersteunt mag tot het beste in zijn klasse worden gerekend. Een beetje oefenen met de verschillende 'gestures' maakt de Air alleen nog maar fijner in gebruik.

Aansluitingen

Het formaat gaat wel ten koste van de hoeveelheid aansluitingen, twee usb3.0-poorten en een thunderbolt-poort is niet bepaald een overdaad. Verder zien we een koptelefooningang, een sd-kaartlezer en de bekende magsafe 2-adapter. Jammer genoeg steekt een sd-kaart een flink stuk uit de lezer, het had een voordelige manier kunnen zijn om de opslagcapaciteiten van de Air te vergroten. Standaard monteert Apple een wat karige 128GB SSD in de Air, wil je 256GB dan ben je exact tweehonderd euro verder.

Een ethernetpoort zit niet in de behuizing, wel voorziet Apple de machine van de nieuwe wifi-standaard IEEE 802.11ac. Daarmee worden theoretische snelheden tot wel 1000Mb/s mogelijk, mits je router deze standaard ook ondersteunt. Helaas hebben we dit nog niet in de praktijk kunnen testen.

Langzamere processor

Meestal gaat de introductie van een nieuwe computer gepaard met een toename van de kloksnelheid of tenminste extra rekenkernen. Zo niet bij Apple, de nieuwe Macbook Air krijgt standaard een 1,3GHz i5-chip met twee cores, daar waar zijn voorganger nog een 1,8GHz-dual-core i5-processor had. Volgens Apple hoeven we niet bang te zijn voor minder rekenkracht, dankzij de nieuwe Haswell-architectuur van Intel zouden de prestaties gelijk moeten blijven. In de praktijk is inderdaad vrijwel geen verschil merkbaar met de 'oude' Air, maar voor een portie extra snelheid hoef je de vederlichte Macbook in ieder geval niet aan te schaffen. De prestaties zijn nog steeds toereikend voor een machine die het grootste deel van zijn tijd zal slijten in Starbucks'en en flexwerkplekken. Dankzij de SSD is de machine binnen een seconde startklaar als je hem vanuit de slaapstand openklapt, volledig opstarten neemt ongeveer vijftien seconden in beslag.

Haswell

We stipten het al even aan, Apple maakt voor de nieuwe Air gebruik van Intel's nieuwe Haswell-architectuur. Deze opvolger van Ivy Bridge is met name gericht op het optimaliseren van het stroomgebruik en daarmee komen we op het belangrijkste wapenfeit van de Air. Door te kiezen voor een langzamere en minder energie consumerende chipset kun je nu flink langer doorwerken voordat je de laptop aan een lader moet hangen.

Voor het 13-inch exemplaar dat we testen is de accuduur verlengd van zeven naar liefst twaalf uur, de 10-inch gaat een nog altijd respectabele 9 uur mee op een lading. Het blijken niet alleen mooie cijfers op papier, ook in de praktijk blijken we gemakkelijk een hele dag te kunnen werken zonder 'bij te tanken'.

Met de helderheid van het scherm behoorlijk hoog, wifi aan en veel browsen en tekstverwerken komen we uit op ruim 11 uur. Nog nooit hadden we een laptop op de redactie die het zo lang uithield op één enkele lading. Dat we die imposante score haalde zonder concessies te hoeven doen aan het gebruik, maakt de prestatie nog unieker. Een ander voordeel van de nieuwe Haswell-architectuur is de zeer geringe warmteontwikkeling, we hebben de Air niet kunnen betrappen op een warme behuizing.

Beeldscherm

Het beeldscherm is één-op-één overgenomen uit de vorige Air en telt 1440 bij 900 pixels. Hoewel die resolutie ruim voldoende is voor een laptop van dit formaat hadden velen -waaronder wij- gehoopt dat Apple het Retina-scherm uit de Macbook Pro ook naar de Air-lijn zou brengen. Grote verantwoordelijke is waarschijnlijk de accuduur. De Retina-schermen bevatten veel meer pixels, en verbruiken daardoor ook meer energie. Hoewel we enige teleurstelling over het scherm niet kunnen onderdrukken, is het aan de andere kant lovenswaardig dat Apple duidelijk een richting kiest waar het met de Air heen wil en daar de specificaties bewust en consequent op afstemt.

Grafische processen komen voor rekening van een geïntegreerde Intel HD Graphics 5000. Dit is een kleine upgrade ten opzichte van de HD Graphic 4000 in de voorgaande Air's, maar de prestaties zijn niet meer dan redelijk te noemen. Upgraden naar bijvoorbeeld de nieuwe en krachtigere Iris-videochip behoort jammer genoeg niet tot de mogelijkheden.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie