Review: LG Optimus 4X HD
LG boekt de laatste jaren maar weinig succes in de smartphone-markt. Vorig jaar troefde het merk de concurrentie af door tijdens het Mobile World Congress (MWC) de eerste smartphone met een dualcore-processor te presenteren, de Optimus 2X Speed. Ondanks deze prestatie vielen de verkoopcijfers tegen en moest de smartphone al gauw zijn meerdere erkennen in de Samsung Galaxy S II en de HTC Sensation.
Dit jaar presenteerde LG de Optimus 4X HD tijdens de MWC, samen met de HTC One X de eerste smartphone met een quadcore-processor. De productie van het toestel liep echter vertraging op waardoor de HTC maanden eerder op de markt kwam en aartsrivaal Samsung eveneens al een toestel met een dergelijke chip in de winkel heeft liggen. Kan het toestel ondanks deze vertraging de concurrentie aan?
Behoudend ontwerp
De designafdeling van LG is in ieder geval een stuk behoudender te werk gegaan dan die van de beide concurrenten. De 4X HD heeft een vrij hoekig en wat standaard ontwerp. Ons testmodel is uitgevoerd in wit, maar het toestel is ook in het zwart leverbaar. Een opvallend detail is de wat dieper liggende rand rond het toestel die van structuur is voorzien. Hierin zijn aan de linkerkant de volumeknoppen verwerkt die door deze rand wat lastig zijn in te drukken.
Aan de bovenkant bevindt zich een kleine aan- en uitknop die een wat fragiele indruk op ons maakt. Hier zit ook de aansluiting voor een hoofdtelefoon. De onderkant bevat de gebruikelijke micro-usb-poort voor het opladen van de accu.
Net als bij een aantal modellen van Samsung heeft de 4X HD aan de achterkant een geribbelde structuur. Hierdoor heb je goed grip op het toestel en hoef je niet bang te zijn dat het snel uit je handen glijdt. De achterkant is bovendien eenvoudig te verwijderen, waardoor je eventueel de accu kunt vervangen en een sd-kaartje kunt toevoegen.
De LG 4X HD weegt 141 gram, waarmee hij iets zwaarder is dan de One X (130 gram) en de S III (133 gram). Toch is het daardoor beslist geen zwaar toestel. Bovendien wint de LG het op afmetingen. Ondanks het grote 4,7-inch-display is de behuizing kleiner dan dat van de concurrentie, een voordeel dus voor mensen met wat kleinere handen.
True HD
Het scherm van de 4X HD kan zich eveneens meten met de andere topmodellen. LG gebruikt een ips-paneel met een resolutie van 1280 bij 720 pixels. De Koreanen noemen hun display True HD, wat een sneer is naar de Galaxy S III van aartsrivaal Samsung dat een scherm met minder subpixels bevat.
Zoals je van ips kunt verwachten biedt het scherm een uitstekende kleurweergave. Ook de inkijkhoeken zijn goed en het beeld is dankzij de hoge resolutie haarscherp. Toch gaat onze voorkeur naar het scherm van de HTC One X, die met zijn slcd2-scherm nog net iets meer indruk weet te maken.
De LG 4X HD gebruikt net als het topmodel van HTC de Tegra 3-quadcore-processor van Nvidia. De chip die Samsung gebruikt in hun S III is een fractie sneller maar in de praktijk is het verschil verwaarloosbaar. Ook de LG is dankzij deze krachtige hardware een erg snel toestel. Scrollen verloopt erg soepel en applicaties installeren en starten gaat razendsnel.
In gebruik
Net als elk modern toestel voorziet LG hun nieuwste smartphone van Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Daaroverheen plaatsen de Koreanen hun eigen schil genaamd UI 3.0. Met name de icoontjes van de interface hebben wel wat weg van Samsung’s TouchWiz-schil. Het geeft de software van LG een wat gedateerd en goedkoop uiterlijk, we missen de strakke interface die Google standaard in Android 4.0 gebruikt. Wat functionaliteit betreft voegt de schil nauwelijks iets noemenswaardig toe.
Net als de meeste fabrikanten voegt LG aan deze software de nodige eigen applicaties toe waaronder een programma voor de nfc-chip en hun eigen winkel LG Smart World. Ook bevat het toestel een speciale memo-functie die je kunt oproepen door beide volumetoetsen in te drukken. Je kunt dan op je scherm even snel een aantekening maken die je bovendien kunt delen via e-mail of social media.
De 4X HD is een prettig toestel in gebruik. Hij werkt lekker vlot en ook de accu gaat met ruim een werkdag mee. Door de hoekige vorm houdt het toestel wel iets minder prettig vast dan de wat ronder afgewerkte modellen van de concurrentie. Ook reageerden de touchknoppen onder het scherm iets minder vlot dan we gewend zijn.