Review: iMac 27-inch (2013)

Redactie WINMAG Pro
Voor de MacBook Air betekende de overgang van de Intel Ivy Bridge-processor naar Haswell een grote stap. Niet zo zeer in prestaties maar vooral in efficiëntie. De nieuwe MacBook Air gaat namelijk een volle werkdag mee op één batterijlading. Die zuinige processor heeft zijn weg nu ook gevonden naar de iMac. Nu zijn we zeker niet tegen zuinigere apparatuur, maar zodra een van onze apparaten aan een snoertje hangt, hechten we toch wat minder waarde aan energieverbruik.

Op ons bureau staat de 27-inch iMac (versie 14,2 of late 2013) in de eenvoudigste uitvoering. Daar moet je weliswaar nog altijd 1849 euro voor neertellen, maar in vergelijking met de kleine 4000 euro voor de dikste variant valt het nog mee. Het eerste wat opvalt op de specificatielijst is dat we geen ssd of een Fusion Drive tot onze beschikking hebben. Die laatste is een combinatie van een kleine ssd met een harde schijf van 1 of 3 TB. Door een slimme algoritme van Apple ervaar je in de meeste gevallen de snelheid van een ssd, maar heb je de opslagcapaciteit van een harde schijf. Deze optie kost 200 euro (voor de 1 TB) en met de positieve ervaring die we met Fusion Drive hebben in ons achterhoofd, zouden we deze zeker aankruisen op de optielijst. Neem je met minder ruimte genoegen, dan kun je voor het zelfde geld ook upgraden naar een 256 GB ssd.

NovaBench

Desalniettemin stelt de iMac op het gebied van snelheid niet teleur. Volgens NovaBench haalt de harde schijf net geen 150 MB/s en dat is voor een ronddraaiend schijfje een prima score. De 3,2 GHz Intel Core i5 quadcore-processor zorgt eveneens voor een meer dan vlotte respons en kan ook zwaardere consumentensoftware met gemak aan. Voor een werkpaard dat ook professioneel wordt ingezet, zouden we graag een i7-processor en 16 GB RAM in plaats van de in ons geval gemonteerde 8 GB werkgeheugen tot ons beschikking hebben. Met de Fusion Drive daarbij, kom je uit op minimaal 2629 euro en dat is een behoorlijke bak geld voor een workstation.
Aan de vormgeving van de iMac is niet gesleuteld, wat helemaal geen ramp is.

De behuizing is ten opzichte van zijn voorganger niet veranderd. Het ontwerp is sinds 2007 geëvalueerd tot het dunne design wat nu voor ons staat en nog lang niet ouderwets oogt. Zeker in vergelijking met Windows-desktops en all-in-one's staat Apple qua design nog op eenzame hoogte. Het ips-scherm heeft 2560 x 1440 pixels en biedt voldoende werkruimte. Aan de achterkant vier USB3.0- en twee Thunderbolt-poorten, naast de gebruikelijke netwerkingang en sd-slot. Het werkgeheugen uitbreiden mag je van Apple nog net zelf doen, dit kan via een 'deurtje' aan de achterkant.

Upgraden

Bij zowel 8 als 16 GB af-fabriek worden twee van de vier geheugenbanken gebruikt en is uitbreiding dus mogelijk. Upgraden naar 16 GB kan, dus goedkoper door zelf 2x4 GB bij te plaatsen. Het standaard meegeleverde draadloze toetsenbord werkt fijn, al missen we een numeriek pad. Een breder toetsenbord is als kosteloze optie te bestellen, maar komt dan wel met een snoertje. Apple's Magic Mouse ziet er prachtig uit, maar na al die jaren kunnen we nog altijd niet wennen aan de slechte ergonomie van het apparaat.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie